Vad äter FZ? Mat-tråden!

Medlem
Skrivet av Hanzo:

Det här är en fråga jag skulle vilja ställa @orkamera . Då jag själv saknar tatueringar och inte behövt reflektera över det.

Det jag vet är att det främst är på de stora öppna onsen som det är extra känsligt pga att värdarna vill undvika att två eller fler parter av yakuza ska ryka ihop. Om de har förbud mot tatueringar så brukar de synas lite varstans. På webbsidan, vid receptionen och på väggarna i omklädningsrummet etc.

Å andra sidan om det är små privata onsen som är knutna till ditt rum och rymmer max en familj så är det mer avkopplat. Särskilt om du är utlänning.

off-topic

On-topic, den där Ramen ser smarrigt ut!

Skrivet av Mcgreag:

Det handlar ju mycket om vad man gillar, min reskamrat gillade inte fisk så det begränsade en hel del restaurangval. Hade jag varit ensam hade jag varit mer äventyrlig i mitt matval.

Men om jag ska lista:
Japansk Kurry, gärna på CoCo Ichibanya.
Ramen, ramen finns överallt men jag får slå ett slag för Ichiran som en speciell upplevelse och riktigt bra ramen.
Yakiniku
Kaiseki, som du säger så bör man besöka en Ryokan och äta Kaiseki, stanna gärna över natten och ät även frukost där.
Izakaya, en bar som serverar små rätter, lite som en Tapasbar fast med japanska rätter.
Unagi (Ål), missade jag tyvärr då min reskamrat absolut inte ville.
Matsuri (festival), de flesta är på sommaren men vi lyckades hitta två när vi var där på hösten, en i Inari på Kyushu och en i Tsugiura en timme utanför Tokyo. Så det finns om man letar. Där kan man äta saker som Yakisoba, Takoyaki, Taiyaki och liknande.
Sushi, jag är personligen inte ett fan så det blev bara tre bitar på conveyor belt sushi bara för att ha gjort det men dom som vet säger att en medioker sushi restaurang i japan är bättre än de bästa i sverige.
Family restaurant , finns ett antal kedjor vi åt t.ex på Royal Host. Maten är japansk variant av västerländska rätter. Intressant kontrast mot flesta andra japanska restauranger.

Det är vad jag kommer på just nu.

Min reskamrat hade en liten tatuering på armen, för dom ställen som inte tillät tatueringar så köpte han hudfärgade stickers som är gjorda specifikt för att täcka tatueringar och ärr. Finns på Don Quijote, en butikskedja som finns i alla japanska städer och som säljer allt och lite till.
Det är dock bara ett alternativ för en mindre tatuering.

MEN under vår resa besökte vi 3 Onsen och 3 Sento och av dessa 6 var det bara en som inte tillät tatueringar.
Sento (badhus som inte får sitt vatten från en varm källa utan värmer det själv) tillåter i princip alltid tatueringar, vi såg Yakuza med helryggstatueringar vid flera besök.
Onsen beror lite på hur turistigt stället är, på Hyotan-onsen i Beppu t.ex var inga problem men på Namiha-no-yu i Fukuoka så var dom inte tillåtna. Större Onsen har ofta privata bad man kan hyra för rimliga priser (1-200:- för en timme för ett bad som rymmer upp till 4 pers) och i dessa privata bad är det heller inga problem.

Stort tack för era svar - mina funderingar är besvarade!
Ikväll blev det bönchili med tortilla, chips och vitlökskräm. Ännu godare var dock lunchen - pasta med tomatsås och vid sidan smörstekt broccolini med vitlök. Tyvärr ingen bild, det får bli på något gott i veckan istället…


signatur

Carbonara görs inte med grädde.

Medlem

Blev så satans sugen på röd curry när jag jobbade så fick bli det idag

Releasehästryttare

2/5

Nu va det många år sen man åt Kitkat senast men känner inte igen smaken på dessa.

Medlem

Pannkaka. Sirap + Socker på.

Medlem
Skrivet av Ichinin:

Pannkaka. Sirap + Socker på.

Amerikanska? Svenska? Tjock? Tunn?

För många frågor som behöver besvaras!


signatur

Acer Predator Helios 300 PH315-54 | i7 11800H | Geforce RTX 3070 | 32GB RAM | 1TB SSD
PlayStation 4 | Nintendo Switch OLED | Samsung Galaxy S21

Medlem
Skrivet av 4liv3:

Amerikanska? Svenska? Tjock? Tunn?

För många frågor som behöver besvaras!

Lidls tunna 20 kronors (2 pack), Brukar bli US/Kanada Sirap, ofta med blåbär/jordgubbar, banan och grädde (spray on från ICA). Ibland är jag lat och bara häller lite socker på. Ibland köper jag Lidls chokladpankakor.

Amerikanska pannkakor är tjocka, men också väldigt små, i alla fall de jag sett och ätit på en ett pancake ställe som fanns förut på Drottninggatan. Vill ha stora så att det går att svepa in saker i dem.

Medlem

Nyligen tillagades denna pastagratäng, hade en massa överbliven tacofärs som behövde gå åt.
Blandade ihop tacofärs, penne, creme fraiche, färsk chili, majs och lite annat gott.
Toppades med ett rejält lager riven mozzarella.


signatur

Acer Predator Helios 300 PH315-54 | i7 11800H | Geforce RTX 3070 | 32GB RAM | 1TB SSD
PlayStation 4 | Nintendo Switch OLED | Samsung Galaxy S21

Medlem

Jag gjorde eget bacon för första gången. Torrsaltat ett par fläsksidor, kallrökt (pendalde mellan 20-40 grader) i 9 timmar.

Väldigt gott.

Medlem
Skrivet av Tratt:

<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Jag gjorde eget bacon för första gången. Torrsaltat ett par fläsksidor, kallrökt (pendalde mellan 20-40 grader) i 9 timmar.

Väldigt gott.

har du byggt en egen kallrök eller hur gjorde du? saltningen tog dig typ en ...vecka?

Det ser ju bra ut men återkom gärna med recenesion när du delat den. känns som det kanske är för kort tid för att röken ska gå in i mitten.


signatur

Inget blir någonsin bättre eller går över - du bara vänjer dig.

Medlem
Skrivet av demagog:

har du byggt en egen kallrök eller hur gjorde du? saltningen tog dig typ en ...vecka?

Det ser ju bra ut men återkom gärna med recenesion när du delat den. känns som det kanske är för kort tid för att röken ska gå in i mitten.

Rökskåpet är ett Bradley Smoker som jag inte riktigt använder som en Bradley smoker är tänkt, då dom använder sig av rökpuckar med automatiserad matning av dessa. Jag köpte en A-MAZE-N-PELLET-SMOKER som rökkälla, den är KLOCKREN. Så egentligen använder jag mitt rökskåp bara som ett värmeskåp. rekommenderar inte bradleyn då den är rätt värdelös på allt vad den lovar (men det är en annan femma).

Jag torrsaltade (nitritsalt) bitarna och vakumpackade dessa. Nu minns jag inte hur många gram salt per kg jag använde (borde antecknat bättre). De låg nog närmare 3 veckor, mest för att jag inte hade tid att röka.

Nästa gång jag gör detta så kommer jag prova att röka lite längre. Inget fel på röksmaken, jag brukar röka viltkött etc och då räcker tiden till utmärkt. Dock kommer jag salta betyligt mer.

Normalt när jag röker och provsmakar samma kväll som jag tar ut köttet från röken/ugnen så är det tydligt salt och rökigt men det jämnar ut sig när man vakumpackar och låter ligga i kylen 1 vecka. Men denna gång... när jag smakade direkt när det var färdigt... HOLY COW vad gott det var, det var liksom redan väldigt milt och balaserat. Och smakerna var helt oväntat, rökta pekannötter med bacon. Var så gott. Men nu när det fått ligga och vila så behövs mer salt för att funka som vanligt stekbacon. Så denna batch kommer nog användas till annat. Typ tilltugg till biran eller varför inte till Bao-bröden på fredag!

Bilden är från samma kväll, när jag inte kunde hålla mig.

Medlem
Skrivet av Tratt:

Rökskåpet är ett Bradley Smoker som jag inte riktigt använder som en Bradley smoker är tänkt, då dom använder sig av rökpuckar med automatiserad matning av dessa. Jag köpte en A-MAZE-N-PELLET-SMOKER som rökkälla, den är KLOCKREN. Så egentligen använder jag mitt rökskåp bara som ett värmeskåp. rekommenderar inte bradleyn då den är rätt värdelös på allt vad den lovar (men det är en annan femma).

Jag torrsaltade (nitritsalt) bitarna och vakumpackade dessa. Nu minns jag inte hur många gram salt per kg jag använde (borde antecknat bättre). De låg nog närmare 3 veckor, mest för att jag inte hade tid att röka.

Normalt när jag röker och provsmakar samma kväll som jag tar ut köttet från röken/ugnen så är det tydligt salt och rökigt men det jämnar ut sig när man vakumpackar och låter ligga i kylen 1 vecka. Men denna gång... när jag smakade direkt när det var färdigt... HOLY COW vad gott det var, det var liksom redan väldigt milt och balaserat. Och smakerna var helt oväntat, rökta pekannötter med bacon. Var så gott. Men nu när det fått ligga och vila så behövs mer salt för att funka som vanligt stekbacon. Så denna batch kommer nog användas till annat. Typ tilltugg till biran eller varför inte till Bao-bröden på fredag!

Bilden är från samma kväll, när jag inte kunde hålla mig.

<Uppladdad bildlänk>

Tack för info! Det såg ju fantastiskt ut. Vi har tittat på Bradleys rökar ett par gånger men tyckte det var lite ocharmigt med puckarna. Har rökplaner med lite olika insatser i tid och pengar där den största är nergrävda rör i backen på lantstället. Då kan vi kyla ner röken rejält och kanske ligga på 35-40 grader i en tunna en bit bort. Men det är ett senare projekt.

Jag har inte torrsaltat tidigare utan låtit fläsksidan ligga i saltlag ett par veckor. Problemet var att jag inte sköljde ur saltlaken sen så det blev "lite" för salt. Kunde bara använda baconet som krydda (men det var fint stekfett). Hade väl lite för varmt med så, hm, utrymme för förbättring.

Har tittat på A-MAZE-N-PELLET-SMOKER så det får bli en sån så länge.

Tips: Vedrökt Sidfläsk från Jokkmokks korv & rökeri är det bästa köpta rökta fläsk jag har hittat. Jag bor i skåne så jag hittar inte det i affärerna här så jag köper med mig ett kilo när jag är i Stockholm på jobb.


signatur

Inget blir någonsin bättre eller går över - du bara vänjer dig.

Medlem

Kyckling Sichuan.

Medlem

Så himla glad att denna tråd tar fart igen <3


signatur

^Katten, idle extreme.

Medlem

Ingen bild, men idag blev det, igen, hemlagad lasagne

Skrivet av Devan:

https://godis247.se/media/catalog/product/cache/ed9767a5e9019...

2/5

Nu va det många år sen man åt Kitkat senast men känner inte igen smaken på dessa.

Mja, smakar väl inte så mycket kitkat direkt men jag tyckte dom var helt okej.

KoP
Medlem

Soldatens ärtsoppa, rumstempererad och äten direkt ur burken med en sked.

Medlem

Och fredagar omfattar ofta hela kostcirkeln... (jag är vuxen och äter vad jag vill).

Medlem
Skrivet av demagog:

Tack för info! Det såg ju fantastiskt ut. Vi har tittat på Bradleys rökar ett par gånger men tyckte det var lite ocharmigt med puckarna. Har rökplaner med lite olika insatser i tid och pengar där den största är nergrävda rör i backen på lantstället. Då kan vi kyla ner röken rejält och kanske ligga på 35-40 grader i en tunna en bit bort. Men det är ett senare projekt.

Jag har inte torrsaltat tidigare utan låtit fläsksidan ligga i saltlag ett par veckor. Problemet var att jag inte sköljde ur saltlaken sen så det blev "lite" för salt. Kunde bara använda baconet som krydda (men det var fint stekfett). Hade väl lite för varmt med så, hm, utrymme för förbättring.

Har tittat på A-MAZE-N-PELLET-SMOKER så det får bli en sån så länge.

Tips: Vedrökt Sidfläsk från Jokkmokks korv & rökeri är det bästa köpta rökta fläsk jag har hittat. Jag bor i skåne så jag hittar inte det i affärerna här så jag köper med mig ett kilo när jag är i Stockholm på jobb.

A-MAZE-N funkade bra att kallröka med vid denna tiden på året. Den ger ju lite värme men den höll sig inom felmarginalen för kallrökning, men kommer inte funka så bra ju varmare det blir. Det som jag imponerats mest av A-MAZE-N är hur lite pellets det faktiskt behövs för att röka kött (eller vad man nu vill röka). typ ynka 3 dl för ca 7 timmars rökning.

Just nu letar jag marknaden efter en trasig restaurangkyl/frys att bygga om till rök. Restaurangkylar är ju i rostfritt så det borde funka finfint att göra en rök av. Eller i mitt fall ett värmeskåp som jag sedan kör med min kära A-MAZE-N!

Medlem
Skrivet av Tratt:

A-MAZE-N funkade bra att kallröka med vid denna tiden på året. Den ger ju lite värme men den höll sig inom felmarginalen för kallrökning, men kommer inte funka så bra ju varmare det blir. Det som jag imponerats mest av A-MAZE-N är hur lite pellets det faktiskt behövs för att röka kött (eller vad man nu vill röka). typ ynka 3 dl för ca 7 timmars rökning.

Just nu letar jag marknaden efter en trasig restaurangkyl/frys att bygga om till rök. Restaurangkylar är ju i rostfritt så det borde funka finfint att göra en rök av. Eller i mitt fall ett värmeskåp som jag sedan kör med min kära A-MAZE-N!

Stort tack för alla info. en sista fråga: "A-MAZE-N-PELLET-SMOKER" ger flera olika träffar. dels tuben, metallcylindern och sen metalltråget. Vilken är det du använder dig av?


signatur

Inget blir någonsin bättre eller går över - du bara vänjer dig.

Medlem
Skrivet av demagog:

Stort tack för alla info. en sista fråga: "A-MAZE-N-PELLET-SMOKER" ger flera olika träffar. dels tuben, metallcylindern och sen metalltråget. Vilken är det du använder dig av?

Metalltråget, är den jag är jättenöjd med, inte provat cylindern. Men svårt att tro den kan vara "bättre".

https://www.grillhouse.se/grill-bbq-tillbehor/a-maze-n-pellet...

Medlem

Idag åt jag kycklingkebab. Det var gott.


signatur

Besök oss gärna på POPKORN.nu och ha en bra dag! ;)

Medlem

Behövde matlådor och en enkel kvällsmat, så det blev till att slänga ihop en slags kycklinggryta med sweet-chili. Ser blekt och tråkigt ut men smakade fantastiskt gott


signatur

Acer Predator Helios 300 PH315-54 | i7 11800H | Geforce RTX 3070 | 32GB RAM | 1TB SSD
PlayStation 4 | Nintendo Switch OLED | Samsung Galaxy S21

Releasehästryttare
Skrivet av 4liv3:

Behövde matlådor och en enkel kvällsmat, så det blev till att slänga ihop en slags kycklinggryta med sweet-chili. Ser blekt och tråkigt ut men smakade fantastiskt gott

<Uppladdad bildlänk>

Tips är när du gör basen så släng i lite kinesisk soya, bidrar till god smak och färg + man kan salta lite mindre vilket är bra för hjärtat!

Medlem

En baguette.


signatur

Besök oss gärna på POPKORN.nu och ha en bra dag! ;)

Medlem
Skrivet av Devan:

Tips är när du gör basen så släng i lite kinesisk soya, bidrar till god smak och färg + man kan salta lite mindre vilket är bra för hjärtat!

Ja tänkte på det också, men hade bara japansk hemma tyvärr.
Hade även tänkt ha lite färsk chili i då det är gott med lite mer hetta än vad sweet chilin bidrar med, men den var också slut insåg jag när jag stod där och preppade.


signatur

Acer Predator Helios 300 PH315-54 | i7 11800H | Geforce RTX 3070 | 32GB RAM | 1TB SSD
PlayStation 4 | Nintendo Switch OLED | Samsung Galaxy S21

Medlem

varmrökte lammstek nu till påsk.

Legat i saltlag ett par dagar. Rökte i 5 timmar i 80 grader, 62 graders innertemp.

Medlem

En sked jordnötssmör och en kopp kaffe


signatur

”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]

Medlem

Dagens middag.

Skriv svar