Project Entropia från 2003?

Medlem
Project Entropia från 2003?

Jag hittade först en guldgruva av gamla PC Demos där jag kanske kommer hitta två legendariska demon som jag minns som liten: https://archive.org/details/classicpcgames?&sort=-downloads (här hittar du massa gamla DEMOn av dina favoritspel - DosBox-emulator kan krävas!)

Hursomhelst så skrolla jag igenom sidan och stötte på Project Entropia (numera Entropia Universe enligt wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Entropia_Universe) vilket tog mig tillbaka till tiden då en polare till mig var ute med den där jädrans blåa apparaten i spelet och letade efter loot medan man i huvudchatten kunde läsa i textflödet om andra som hittat tonvis med PED (spelets inbyggda valuta).

Själv orkade jag inte med spelet så mycket trots att jag ibland hade fantasier som barn att hitta jättemycket PED för att sedan växla ut mot riktiga pengar. Hur detta skulle gå till när jag knappt var 15 år på den tiden är en bra fråga, hehe. Roligt nog så hade jag ingen aning om att spelet var utvecklat av svenskar nere i Götebååårg (MindArk)!

Min fråga till dig: Vad minns du om gamla Project Entropia-spelet när det väl kom på sin tid? Var du en av de lyckligt lottade som fann PEDs att sedan plocka ut mot riktiga pengar?

Medlem

Min enda erfarenhet av det var igenom en person som jag då och då träffade på fester hos ett par gemensam vänner, när jag gick på högskolan. Han pratade knappt om något annat än project entropia. Helt insugen i "spelet" var han.
Vad jag minns av hans berättelser så tillbringade han hela dagarna med att leta mineralfyndigheter med nån slags engångsgrejer han regelbundet fick köpa fler av. Grejen var ju att även om han då och då tjänade en del ingamepengar genom att göra det han gjorde, så gick han totalt sett back och fick rätt ofta växla in riktiga pengar för att kunna fortsätta, alternativet var att göra farma jättelångsamma grejer för att skrapa ihop småpengar.
Det var inte små summor han köpte ingame-prylarna för heller. Det handlade om tusenlappar i taget. Våra gemensamma vänner var rätt oroliga minns jag, utifrån vad han berättat så räknade de på att han lagt nåt i stil med 50000kr på en knapp termin (notera att han var student och levde på csn-lån) och försökte få honom att kapa förlusterna och sluta spela... Men han var helt såld på iden att han var nära att hitta den där stora jackpotten, bara han satsade lite till... Han flyttade hem igen efter den där terminen, jag minns inte om jag fick veta varför, men såhär i efterhand så misstänker jag att han inte klarade sina studier iom att han var så fast i tron att han kunde bli rik i project entropia...

Jag träffade honom igen flera år senare när han besökte de gemensamma vännerna. Han livnärde sig på ströjobb som bland annat industrisanerare, men tillbringad fortfarande enormt mycket tid i Entropia, ännu inte rik...

Medlem

@ompalompa: Tack för din berättelse! Jag hade ingen aning om nuvarande Entropia Universe vilket jag fann först när jag sökte på Project Entropia då det finns färre videos på det. Själv var jag bara 14 år när jag spelade första Entropia och jag fattade inte hela grejen med systemet då utan bara att man kunde gräva och hitta sjukt mycket PEDs som då betydde mkt riktiga pengar.

Men vad jag hört nu när jag kikat lite på videoklipp om senare Entropia (men jag antar att systemet är rätt lika än idag, om inte kanske ännu sämre?) och sett så verkar det hela vara lite som ett casino där du hela tiden kommer gå back på lång sikt och måste ha tur som sagt för att kunna vinna tillräckligt mycket för att det skall vara värt att plocka ut något i riktiga pengar.

Medlem

Själv hade jag aldrig nån tur med loot eller mineralfyndighet. Men brorsan hade.
Hitta nån fyndighet värd 10.000 kr typ. Tog honom 3 dagar att gräva fram, runt 2 månader att få ut ur spelet och in på bankkkontot trots att de lovade snabba transaktioner.
Han var dock aldrig nån ”gambler” och spenderade aldrig mer än nån hundring i månaden på ingame grejer unde de år han lirade.

Vet att jag och han diskuterade hur spelet var utformat så att en månadskostnad för wow el dyl. Skulle motsvara kostnaden för hur mkt man behövde spendera för att ha en bra upplevelse.

Bonus: han gjorde även några beggars movies, och fick faktiskt några peds, inte mkt dock.
https://youtu.be/dg0N3U3DKO4
https://youtu.be/7m4BNqOmzTY
https://youtu.be/GAsMqF2HDzM (De , mindark, gjorde ett skelett med hans skylt inne i spelet som kul grej pga denna videon.)

Redaktör

Herregud ja. Jag tror jag försökte komma in i det där spelet fyra, fem gånger. Skapade ALLTID en byråkrat-karaktär. Men kom aldrig förbi den berömda tröskeln.
Var något med pr-materialet, artwork och trailers som verkligen lockade in mig gång på gång med löften om otroliga världar och äventyr. Så marknadsföringen var det inget fel på.

Medlem

Var inne i Entropia en kortare sväng omkring 2006-2007 tror jag. Var en annan bekant som lirade alldeles för mycket men vet inte för vilka summor eller hur länge han höll på efter att vi tappat kontakten.

Om jag inte minns fel sålde MindArk en rymdstation i spelet på auktion och slutsumman landade på närmare miljonen (SEK). Den rymdstationen såldes senare vidare till en annan spelare för tredubbla summan.

Utan att veta så har jag för mig att rymdstationen ger spelaren rättighet att ta ut avgifter ifrån spelare som passerar den och för vissa tjänster och att den i princip hade betalat sig fullt inom bara något år!

edit:
Ströläser lite nu och finns tydligen fler liknande historier, någon köpte en asteroid och sålde den några år senare och tjänade 500k USD


"If you have selfish ignorant citizen, youre gonna get selfish ignorant leaders. Garbage in, garbage out."

Medlem

Har en kollega på jobbet som fortfarande spelar Entropia då och då.
Han påstår sig ha vapen värda 80 papp i riktiga pengar i spelet.
Själv hade jag aldrig ens hört talas om Entropia förrän han nämnde det för nåt år sen.


Ryzen9 3900X - RTX3080

Medlem

Vet att detta är en gammal tråd, men det finsns ett ganska aktivt svenskt community i #sverige, med alla nivåer på skillset. Observera att det bara är en chatkanal på svenska, inte en guild/society.

Jag personligen satte en ATH på 64000 ped ($6400) när jag loggade in för första gången 3 år, det var för lite mer än 3 år sedan.

Medlem

Har spelat lite då och då. Köpte land deeds för 25000 omkring 2015, tog ut samma summa några år senare och har kvar några land deeds som ligger och tickar pengar. perfekt om man vill logga in och spela lite och köpa prylar. Investerade i några flygplan, vem vet de kanske har gått upp i pris. Har inte loggat in sedan 2019, kanske är dags. Funderade på att köpa lägenheter och sånt, men nej, tröttnade. Fanns knappt något att dekorera med. Har på senare besökt alla planeter (inte många), och annat i rymden, men tja, de var halvintressanta, men du förlorar inget om du stannar på Calypso.

När jag började spela (omkring just 2003) så sprang jag mest runt och taggade teleporters. Gjorde kartor och en websida med inloggning för vänner för att de skulle kunna se vilka mobs som fanns var. Köpte något vapen för 20 spänn med lite högre DPS, men priset på ammunition sög upp resten av pengarna. Kanske skulle logga in någon dag och se hur läget är.

Medlem

Undrar om batteriet funkar. Eller om den funkar över huvud taget.

1
Skriv svar