Cyberpunken - En neondoftande resa från Philip K. Dick till CD Projekt Red

Medlem

Intel I5-8600K, Noctua NH-U12S, Gigabyte Z370 HD3 , Corsair 16GB DDR4 CL 15 3000MHz, MSI RTX 2070 Armor, Samsung 970 Evo 500GB, Samsung 840 EVO 250GB SSD, Seagate 3TB 7200RPM Barracuda, Corsair CX 600M

Acer VG272UP, Asus VG248QE, Corsair Scimitar, Corsair Strafe MX Silent, Plantronics RIG 800HD

Avstängd

Världens bästa FZ gör det igen!
5/5* Och då har jag inte ens läst den än!

Ska bli ett jävla nöje detta!


Jag är precis som din morsa.

Hårig

Medlem

Mycket bra och intressant artikel. Hade inte koll på "historien" bakom spelet. Personligen håller jag väl genrens visuella kvalitéer högst men en kanske borde läsa några fler böcker också, gissar på att jag skulle gilla Neuromancer. Gillar verkligen den litterära tråden du fick till här Bennet, det är artiklar av det här slaget som gör speljournalistik relevant.

Jag kan starkt rekommendera Do Androids Dream of Electric Sheep? av Phillip K. Dick. Boken är förstås lite skild från filmen men den är välskriven och intressant utan att vara för komplex för sitt eget bästa.

Medlem
Skrivet av superlim:

hur har Red mottagits?

Om du menar Cyberpunk Red finns det recensioner på nätet.
https://www.drivethrurpg.com/product_reviews.php?products_id=...
https://cannibalhalflinggaming.com/2020/11/13/cyberpunk-red-r...
https://techraptor.net/tabletop/reviews/cyberpunk-red-review
https://www.rpg.net/reviews/archive/18/18843.phtml
https://www.youtube.com/watch?v=s9MvsHWwy6s
Finns flera, bara söka. Inte så många negativa än, brukar vara bra balansera sin åsikt lite genom att läsa båda typerna.

Medlem
Skrivet av Gamblor:

Äntligen kom den.
Håller med övriga. Hög klass på denna artikel.
Och då är jag långt ifrån såld på denna genre.

Att ”Stil före substans” medvetet är själva grejen sätter ord på varför jag inte tyckt genren varit intressant tidigare utan att jag har vetat, eller reflekterat kring, varför.
Ändå blir jag fascinerad och lite mer villig att utforska Cyberpunk.

Rent generellt sett tycker jag cyberpunk/hacker-kulturen är rätt fånig och lam, men det kanske jag som är för färgad av Hollywood-exploateringarna.

Framförallt är väl det kanske för att i mångt och mycket blir det "ytlig-hollywood" av det hela när ämnet egentligen har utrymme för mer djupa, filosofiska frågeställningar. Jag tänker t.ex på implantat i oss människor, cyborgs mm, de är ju som intressantast när de berör frågor som "Vad är en människa?" "Vad är ett medvetande?". I spelvärlden är väl SOMA ett utmärkt exempel på scifi/cyberpunk med ett utmärkt storymässigt djup som jag på rak arm kan komma och tänka på men det spelet går också stick i stäv mot "Stil före substans", så det är ju förstås inte bara cyberpunk som genre.

Tråddemonen
Testpilot

Efter allt detta så undrar jag varför det är jag som skriver trådarna och inte Bennet? 😐

Medlem

Vilken läsning! Otroligt bra skrivet. Väldigt kul att äntligen få läsa den omtalade texten.
Ser fram emot spelet nu om dryga veckan.


It's gonna be fun on the bun!

Medlem

Undrar hur Cyberpunk och "Neon" delen hade utvecklat sig med tanke på att allt är LED nuförtiden.
Men så är det med SciFi - det är oftast en spegling av den dåvarande samhälle när det skrevs.

Bara 5 dagar kvar...

Medlem

Wow, vilken härlig artikel! Blev oerhört sugen på att leta mig igenom farsans gamla science fiction-bibliotek - tyvärr förvisat till ett par flyttkartonger i källarförrådet - och plocka fram Neuromancer igen. Gjorde ett halvhjärtat försök att läsa den för kanske 15 år sedan, men utan någon större framgång.

Medlem

Tack för härlig kvällslektyr. Bra skrivet Bennet!

Medlem

Intressant skrivet, jag undrar lite varför dystopi ofta handlar om att staten kollapsat och att det är (onda) företag som styr världen. Antikapitalistiskt spel blir det i vilket fall som helst.

Medlem

Jag håller precis på att spela Rise of the Dragon. Jag hade nästan glömt bort detta spel. Jag älskade det som ung, och det är nog fortfarande bra. Sjukt Cyberpunkigt med viss pastisch. Jag kan skriva en recension om ni ger mig några tummar.

12
Skriv svar