Hur vi hanterar olika former av medier

Medlem
Hur vi hanterar olika former av medier

Läste en tråd häromdagen som gick rätt hårt off topic, dels pga mig själv. Men i tråden diskuterades dels hur vissa personer är selektiva med vilka nyheter de läser etc.

För mig är detta väldigt intressant dels för att det är något jag har funderat över många gånger och dels något jag aktivt arbetar med. Som exempel har jag tagit bort alla mina sociala medier, jag läser i princip ingenting från kvällstidningarna längre, och tar lång tid innan jag "känner mig trygg" med att skapa konton på exempelvis FZ.

För mig handlar det till största del om mitt mående, då jag har varit i en depression under många år tidigare. Jag aktar mig helt enkelt extra noga för saker som inte får mig att må bra längre.

Helt ärligt vet jag inte riktigt vad jag vill få för diskussion ur denna tråden, tror mer att jag behövde skriva av mig lite och läsa om hur andra upplever detta.

GMY

Medlem

Såg "the Social dilemma" för ett par dagar sedan på Netflix och bestämde mig då för att skära ner på tiden som spenderas på sociala medier för det tar upp en massa tid som jag skulle kunna lägga på annat. Begränsar mig nu till 30 minuter per dag på Facebook med deras egen spärr. "Måste" ha det kvar pga vissa grupper jag följer samt familjemedlemmar på annan ort långt borta som skulle bli lite ledsna om de inte såg flödet.

Andra medier har jag slutat läsa. Hade alltid en flik eller två öppen på jobbdatorn med de stora tidningsmedierna men märkte att ju mer jag läste, ju mer nere blev jag av alla rån, mord, pandemier och andra humanitära katastrofer etc. Så jag slutade läsa helt enkelt. På sin höjd kan jag kika in och kolla 10 minuter på en dag, annars stopp.

Det är SJUKT svårt att bryta med Facebook helt, men jag arbetar på det...


Submission is for the weak

Medlem

Tror det beror lite på hur man är som person. Har vänner som inte klarar av det alls och tar bort allting. Vilket kanske inte heller är så sunt, vet inte.

På Facebook så avföljer jag exakt alla. Och följer endast sidor jag är intresserad av, tex bilar, spel m.m. Då känns det som att det blir som en slags personlig nyhetssida med endast saker jag är intresserad av. Behöver messenger för kontakt med vänner annars hade jag väl tagit bort Facebook.

Nyheter läser jag inte. Endast lite ekonomiska nyheter ibland eftersom jag tycker det är kul, och är inne på börsen ofta.

Enda sociala mediet jag tycker om och använder är Instagram.

Medlem

Har skurit ner på facebook till de nödvändiga grupperna jag är med i men använder det bara på datorn. Twitter har jag tagit bort helt och just nu testar jag en månad yta Instagram.

Rent spontat så känns det som att jag inte går och tänker lika mycket på massa olika saker som skrivs. Läskigt hur snabbt och enkelt ”behovet” av att bara gå in för att scrolla kan försvinna genom att ta bort apparna från telefonen.

Medlem
Skrivet av Daugeleven:

Läste en tråd häromdagen som gick rätt hårt off topic, dels pga mig själv. Men i tråden diskuterades dels hur vissa personer är selektiva med vilka nyheter de läser etc.

För mig är detta väldigt intressant dels för att det är något jag har funderat över många gånger och dels något jag aktivt arbetar med. Som exempel har jag tagit bort alla mina sociala medier, jag läser i princip ingenting från kvällstidningarna längre, och tar lång tid innan jag "känner mig trygg" med att skapa konton på exempelvis FZ.

För mig handlar det till största del om mitt mående, då jag har varit i en depression under många år tidigare. Jag aktar mig helt enkelt extra noga för saker som inte får mig att må bra längre.

Helt ärligt vet jag inte riktigt vad jag vill få för diskussion ur denna tråden, tror mer att jag behövde skriva av mig lite och läsa om hur andra upplever detta.

GMY

Om inte sociala medier fanns så hade jag förmodligen inte haft så många vänner som jag har nu och idag skulle jag inte kunna ha så bra kontakt med flera av dom, jag har visserligen kompisar som inte använder facebook så mycket exempelvis och har sms-kontakt med dom. Jag använder mig av facebook rätt mycket för att knyta kontakter och så vidare, jag går också en utbildning som kräver det litegrann, Instagram känner jag att det är mer privat för i somras fick jag någon sorts "panik" i kroppen och började rensa bort massa följare och folk jag följer, bara personer jag ändå inte har kontakt med längre. Jag har också historia av psykiskt ohälsa som påverkar. Sedan förstår jag inte varför folk kan vara så offentliga på instagram eller facebook som de ändå är, med öppna konton där vem som helst kan se ens bilder och se ens story, det är lite som förr i världen på landet där du inte kunde låsa dörren för annars höll du på med hemligheter och folk bara kunde gå in och klampa på.

Jag såg också Social Dilemma på netflix och det är bästa dokumentären jag sett men en hel del saker de sa att man skulle göra hade jag redan gjort, exempelvis stängt av notiser, det har jag inte gjort för att jag tycker det är sjukt störigt med ljudet från min telefon, det är för att jag tänkt att det är logiskt för det "gör väll alla?". Många verkar inte riktigt förstå hur de ska använda sina sociala medier och inställningar. Men jag tror man ska använda sociala medier med måtta, om man har ett jobb som kräver en viss offentlighet eller håller på med konst så är det ju rimligare än att vara en vanlig tjomme i en småstad.

När jag tänker efter så tror jag att det bästa hade varit om vi inte hade smartphones, det är bra att vi har dom, men om man ska tänka på sociala medier så hade det varit bättre om man hade datorer och då kunde man ha begränsat sig lite mer till det. Det kanske hade minskat en del stress som det kan uppstå för många. Sedan finns det ju en klick, som jag mött för många gånger, som är anti sociala medier men tror de är mer rationella än alla de andra som har sociala medier eftersom man inte är så "påverkad".

För egen del utgår jag från att jag har en begränsad mängd "fucks to give" när jag surfar runt. Det sparar en massa tid att bara läsa, utan att reagera på innehållet.

På sociala media är det väl i regel kommentarer jag vill läsa. Andras syn på saker och ting är oftast det mest intressanta, men herrejävlar vad det börjar mata mitt ego på senare tid. Jag har alltid ansett mig vara rätt medelmåttig men alla dessa skumtomtar, som promt vill peta in sin åsikt på soc.med. i olika former, får mig att känna mig klipskare. En trevlig bieffekt, men förrädiskt.

Även på soc.med. blir det sparsamt med "fucks to give". Vädrar du din personliga åsikt utgår jag från att du tänkt lika väl som du stavar den. Funkar rätt bra som grund.


Viam inveniam aut faciam

Medlem

Jag tycker ibland det är lättare att vädra vissa typer av åsikter anonymt än på sociala medier, det känns mer som man har alla ögon på sig när man uttrycker sig i en tråd där, jag brinner för samhällsfrågor och brukar kommentera men så fort någon kastar en giftig kommentar så tar jag gärna bort mitt svar. Tyvärr missförstår folk medvetet och så har vi alla högertroll också.

Flakmonkey

Sociala medier och internet i stort är inte för alla. Ibland så känns det som att man skulle behöva något form av körkort för det. Kanske borde återinföra det här härliga datorkörkortet som man skulle ta i början av 2000-talet?

Nej men skämt å sido så försöker jag att blanda min mediekonsumtion så mycket det bara går. Inte nödvändigtvis att jag blandar mellan att läsa papperstidningar, radio, tv, etc utan då snarare källorna i sig. Ser det som mitt personliga ansvar att inte fastna i en filterbubbla vilket är extremt lätt att göra på internet idag. Otroligt hur internet som när det kom (iaf för mig) innebär att jag utsatte mig för en massa nya intryck, människor, åsikter, etc har blivit en plats som till väldigt stor del där man enbart söker efter att få sina egna åsikter bekräftade.

Nu måste man anstränga sig för att få den mixen och jag gör det genom att inte blockera bekanta människor på facebook bara för att de delar en länk eller skriver en kommentar som jag inte håller med om. Innebär inte att jag ger mig in i diskussion med dem och jag kan tycka att de är idioter, men jag vill alltid veta vad folk tycker och tänker. Det är enda sättet att förstå hur världen fungerar och människor gör som de gör.

Om man sedan bortser från sociala medier och kommentarstrådar så gör jag också en sak av att ta in från olika källor. Under allt det som hänt under det amerikanska valet så har jag gjort en grej av att se rapporteringen från olika kanaler som har olika vinklingar. Det har faktiskt varit extremt fascinerande att se hur olika tex CNN och Fox News rapporterar om exakt samma sak. Grundinformation är densamma, men det är vinklat åt helt skilda håll. Eller så kanske den ena kanalen väljer att inte nämna något öht iom att de inte kan spinna det som det vill. Kan inte minnas att det svängt mina personliga åsikter på något direkt sätt men det ger mig en insikt i andra människors värderingar, deras argument och infallsvinklar som gör att de har viss en ståndpunkt.

Sen så inser jag att det inte fungerar för alla att göra så. Har en sambo som inte klarar av det. Hon blir som många andra deprimerad av att läsa allt och jag måste säga åt henne att sluta "slösurfa" på facebook för att hon blir ledsen och förbannad av att läsa allt.

Men på det stora hela så ser jag de här bubblorna så den stora risken med klimatet som det är idag och anledningen till att jag inte gillar att tex trump stängas av från Twitter. Jag tycker att han är en fåne och blir mörkrädd när jag läser kommentarer från de som ser honom som någon form av frälsare, men jag tror att det är fel väg att gå att stänga ute dem från en plattform. Det riskerar bara att göra bubblorna ännu mer separerade och sära på människor än mer vilket gör att vi kommer få höra fler kommentarer av det här slaget som jag är riktigt rädd för: "Jag förstår inte hur X kan få några röste öht. Jag känner ingen och har inte sett någon som håller med X. Alla här där jag är röstar på Y." Det är ett illavarslande tecken imo.

Medlem
Skrivet av Zontos:

Jag tycker ibland det är lättare att vädra vissa typer av åsikter anonymt än på sociala medier, det känns mer som man har alla ögon på sig när man uttrycker sig i en tråd där, jag brinner för samhällsfrågor och brukar kommentera men så fort någon kastar en giftig kommentar så tar jag gärna bort mitt svar. Tyvärr missförstår folk medvetet och så har vi alla högertroll också.

Där det finns högertroll finns det vänstertroll ;-.)

Game Jam-general

Har aldrig läst Aftonbladet eller dylikt, insåg vid åldern typ 15 att man bara mår sämre av att läsa där och det gäller i stort sett alla nyhetssajter som bara öser på med död och elände eller nån jävla kändis som ska klaga på något. Facebook bröt jag med för typ 5 år sedan och Twitter har jag slutat använda av nån anledning även om jag no tycker det är bäst. Instagram har jag fortfarande men det håller på att bli TikTok så lär ej ha kvar mitt konto där länge. Annars är det väl WhatsApp, FZ, SweC och YouTube som används på en daglig basis.


fick smisk som barn

It's not a lake, it's an ocean

Jag är rätt fast i Facebook-träsket, även om jag vet hur beroendeframkallande och destruktivt det är. Försöker dra ned, särskilt nu under föräldraledigheten. Använder Twitter om än väldigt sparsamt. Twitter är kul för att man kan ha direktkontakt med ministrar, som ibland verkar twittra mer än de jobbar.

Betalar inte för några medier (förutom public service då, som jag tvingas finansiera via skatten). Tog en femveckors prenumeration på SvD för 25 kr före nyår, men insåg att jag klarar mig alldeles utmärkt utan. Följer dock det mesta på nätet, är lite av en nyhetsknarkare och eftersom jag bloggar behöver jag hänga med. Hälften av tiden läggs dock förmodligen på spelmedier av olika slag. Efter att ResetEra har blivit superpolitiskt har jag börjat hänga alltmer på NeoGAF, där ribban är högre. Och så FZ, förstås, som är en räddare i nöden när svenska spelforum gått på dekis i övrigt.

Ibland känner jag en längtan efter att bara stänga av nyhetsflödet, att bo i mitt hus i min egen lilla värld och strunta i den utanför. Men jag är alldeles för nyfiken och rastlös.


Fria tankar om spel: www.frispel.net

Medlem

Sociala medier använder jag inte speciellt mycket.
Jag har Facebook men det använder jag mest för annonser och skriver till folk via messenger + att mitt Oculus konto blev migrerat till facebook. Jag är ingen som sitter och kollar flödet på facebook för att se när folk går på toaletten och måste inte posta vad man äter till middag osv.

Där jag skriver mest det är FZ och Sweclockers typ

Edit: jag läste för många år sen om man har ett behov att läsa och posta egna uppdateringar hela tiden på sociala medier så hette det Social uppdateringssjuka, vet inte om det räknades som sjukdom.

Medlem

Jag tycker att hela debatten som handlar om "skärmtidens" positiva vs negativa sidor är ganska ointressant på individnivå. Folk får använda sin tid hur de vill.

Dock så tycker jag att det är otroligt viktigt att förstå att ena vanor, stora som små, på lång sikt har ENORMA konsekvenser för ens liv.

3 - 5 skärmtid vilket idag ses som någon slags medel idag blir 21 - 35 timmar på en vecka. På lång sikt blir det jäkligt mycket.

Det kan vara värt att fråga sig vad som skulle hända om man till en början t.ex. tog så lite som 5 timmar i veckan och använde till något annat. Fem timmar i veckan på träning? Fem timmar i veckan på att lära sig någonting nytt? Fem timmar i veckan på att bygga upp något litet företag vid sidan av som man alltid drömt om? Fem timmar mer på barn och familj? Ja, ni fattar.

Att t.ex. lägga fem timmar på träning i veckan skulle på lång sikt ha ENORMT positiva effekter. Hur mycket ger fem timmar scrollande, egentligen?

Ja, vad vill jag säga med detta svamell? Jo, att vi människor underskattat hur stor påverkan våra vanor har på våra liv på lång sikt.

1
Skriv svar