Alltid perfekt te med en tråd

Alltid perfekt te med en tråd

Hej.
Jag glömmer ibland att jag sätter på te och glömmer te,
trots att timer larmar och får sedan slänga och göra nytt, då teet ligger och drar för länge och blir för starkt.
Tänkte bygga en digital timer med servo, som lyfter upp tepåsen ur vattnet.

Kom istället på att om man har en digital mikrovågsugn, så ställde jag koppen på kanten av den roterande skivan och tog sedan en sugkopp med ett snöre och satte på insidan (eller klämde tråden i dörren) på motsatt vägg så att tepåsen/tehållare hänger över vattnet.

När sedan koppen roterar runt, åker tepåsen upp och ner i koppen.

Blir bäst om man först kokar vattnet och sedan kör mikro utan effekt eller på lägsta effekt och bara utnyttjar rotationen av skivan för att separera teblad från vattnet när mikron slutar rotera sin skiva.

Jag har nu tajmat styrkan på effekten så att när vattnet blir varmt blir det bryggt lagom ca 4 minuter och jag får nu koppen att stanna längst bort från sugkoppen dvs den stannar där tepåsen hänger ovanför vattnet.

Har även provat med en hög termosmugg i plast,
så även om jag nu glömmer det en längre stund,
är te fortfarande varmt när jag väl kommer ihåg att hämta det.

Vill kunna glömma teet också om jag vill,
utan att behöva veta att det blir förstört och reta mig på det.

Därför är detta en bra enkel lösning.
Kan liksom alltid hämta teet när jag har tid och det är alltid perfekt.
Behöver bara värmas ibland men det är alltid perfekt bryggt.

Hur gick det att tajma in timern i mikron?

Här är en skiss på hur man gör.
https://photos.app.goo.gl/mD13gJw2vaxipgNf7

MagI
----

Medlem

Patent omgående!

Medlem

Helt underbart!

Tack för att du delar med dig!

Medlem

Äsch, glömmer man påsen i för länge är det bara sluka hela koppen på en gång, teet är ändå kallt.

Sen kan man sätta på en kaffe.


Det finns tre bra vad faan
- Vad faan är planen för idag?
- Vad faan är jag har skjutit upp som behöver bli gjort!?
- Vad faan, nu skriver jag en checklista för dagen!

Medlem

Kul! Har precis blivit en tedrickare (dricker varje morgon). Håller på att experimentera med olika oolong teér nu

....

Någon som har provat?

MagI
.....

Medlem

Har svårt för te.
Det luktar gott (speciellt sån där löste) men smakar sällan som det luktar.
Gör jag nått fel?

Hcz
Medlem
Skrivet av Molotov:

Har svårt för te.
Det luktar gott (speciellt sån där löste) men smakar sällan som det luktar.
Gör jag nått fel?

Om du alltid kör med "kokande" vatten och sätter ner påsen blir det galet. Du ska ha olika temperaturer för olika sorters TE för det blir inte bra.

Svart: 90-100c
Grönt: 75-80c

Finns nog nån som är bättre än mig på det här på FZ så du kommer nog få en mer detaljerad förklaring.

Skrivet av Hcz:

Om du alltid kör med "kokande" vatten och sätter ner påsen blir det galet. Du ska ha olika temperaturer för olika sorters TE för det blir inte bra.

Svart: 90-100c
Grönt: 75-80c

Finns nog nån som är bättre än mig på det här på FZ så du kommer nog få en mer detaljerad förklaring.

Tiden teet ska ligga i kan vara ganska avgörande också.

Svart te
Temperatur: 95-100°
Mängd: 1 tsk/kopp
Dragtid: 3-5 min
(Bryggs oftast bara en gång, med undantag för vissa Darjeelingteer som kan bryggas två-tre gånger.)

Grönt te
Temperatur: 70-85°
Mängd: 1 tsk/kopp
Dragtid: 1-3 min
(Kan oftast bryggas två-tre gånger på samma bladsats.)

Vitt te
Temperatur: 70-85°
Mängd: 2-3 tsk/kopp (eftersom dessa teer ofta är mycket voluminösa)
Dragtid: 2-5 min
(Kan bryggas flera gånger.)

Oolongte
Temperatur: 85-95°
Mängd: 1 tsk/kopp
Dragtid: 2-4 min
Oolongteer lämpar sig också mycket bra för s.k. ”gong fu-bryggning”. Då används en större mängd te, ca 3 tsk/kopp, och betydligt kortare bryggtid, ca ½-1 minut
(Kan oftast bryggas minst tre gånger på samma bladsats.)

Pu-Erh
Temperatur: 95-100°
Mängd: 1 tsk/kopp
Dragtid: 2-4 min
Pu-Erh kan också med fördel "gong fu-bryggas" (se oolong).
(Kan bryggas flera gånger.)

Gult te
Temperatur: 70-80°
Mängd: 1 tsk/kopp
Dragtid: 2-3 minuter
(Kan oftast bryggas två-tre gånger på samma bladsats.)

Rooibos/Honeybush
Temperatur: 100°
Mängd: ca 1 tsk/kopp
Dragtid: 5-10 minuter

Matcha
Temperatur: 70-80°
Mängd: ca 1 tsk/0,8 dl vatten
(Vispas kraftigt, gärna med en speciell bambuvisp eller ”lattevisp” tills ett fint skum bildas på ytan.)


Viam inveniam aut faciam

Chefredaktör

Gud vad jag blir glad av den här typen av nördighet och kreativitet!


Din vänlige kvartersspindel - följ mig på Twitter

NuZ
Testpilot
Skrivet av Carl Johansson-Sundelius:

Gud vad jag blir glad av den här typen av nördighet och kreativitet!

Håller med! Så coolt med människor som nördar ner sig i något och är duktiga. Häftigt att se! Man blir glad

Nu blev jag sugen på en kopp te! Så grönt te 70-80c alltså? Inte lika beskt då?

Redaktör

Framför allt skönt att alla här skriver "te", och inte the, thé eller té...

Det enda jag vill är att separera teblad från tevatten automatiskt nät tiden man ställt är klar.
Och detta fungerar jättebra med en tråd och en digital mikro.

Nu behöver jag aldrig bry mig om att passa te tiden utan kan hämta te när jag har tid eller tänker på det.
Teet blir aldrig för starkt och slipper slänga och göra nytt.

Lyckades göra några YouTuber video om det.
https://www.youtube.com/watch?v=pbnblraThxg&t=54

Någon som provat min metod?

MagI
---

1
Skriv svar