Worlds 2021 - League of Legends esport

Ambassadör
League of Legends
Worlds 2021 - League of Legends esport

Uppdateringar

  • 2021-10-10: Uppdaterat info efter kvalet ("play-in")

  • 2021-10-11: Uppdaterat info om Fnatic

Historia

Juni 2011
Elimas ventilation kämpar för att lätta svettdimman i en avdelning under Dreamhack Summer 2011. På scen sitter tio professionella League of Legends-spelare, varav fem ska få titulera sig ”världens bästa” för första gången. Matchen kommenteras av ”Phreak” och ”Rivington” som tidigare under dagen representerat utvecklarstudion Riot Games i deras monter. Mellan turneringens matcher har åskådare och LAN-deltagare fått spela på datorerna som proffsen använder. Åtta lag deltog i turneringen. Tre från Europa, lika många från Nordamerika och två från Sydostasien. I finalmatchen är det två europeiska lag, Fnatic mot against All autority, som kämpar om titeln och prispotten på 50 000 dollar. Vilket är halva prissumman som fördelas mellan samtliga lag. Hela evenemanget har lockat cirka 1,6 miljoner tittare och under finalen är det 210 069 som ser matchen live. Finalen spelas om bäst av tre och det är just i sista matchen som Fnatic kniper segern.

November 2018
Munhak Stadion i den sydkoreanska staden Incheon är fullsatt med strax över 50 000 åskådare. Ett rungande vrål hörs i bakgrunden då ett AR-understött liveframträdande öppnar upp finalmatchen. Återigen är det Fnatic som står på scen men laguppställningen är helt annorlunda. Denna gång möter man kinesiska Invictus Gaming som visar sig vara ett för tufft motstånd. Invictus Gaming vinner matchserien med 3-0. Nästan 100 miljoner unika tittare tar del av turneringens digitala sändningarna vilket är en ökning med hela 20 miljoner från året innan. Av dessa är det 44 miljoner som kollar på finalen. Antal lag i turneringen har ökat till 24, vilka representerar stora delar av världens hörn. Prispotten som fördelas mellan lagen hamnar på 6,45 miljoner dollar.

Oktober 2021
Prispotten är inte längre i 2018 kaliber, livepublik uteblir och tittarsiffrorna hoppas man snarare förblir samma som tidigare år för det är inte mycket som talar för att dom ska öka. Även om popularitetsutvecklingen nått en platå är Worlds fortfarande ett av de, om inte det, största esports-evenemang som utspelar sig under året.

Övergripande information

Då är det åter dags för världsmästerskapet i League of Legends, mer känt som ”Worlds”. På grund av COVID-restriktioner flyttades turneringen från Kina till Island. De vietnamesiska lagen har inte möjlighet att ta sig till evenemanget vilket gör att endast 22 lag kommer delta i turneringen. Tyvärr kommer turneringen inte tillåta live-publik då den är avskärmad i en karantänsbubbla. Turneringen är uppdelat på kval (eng: Play-In), gruppspel (eng: Group Stage) och slutspel (eng: Knockout stage). Hela evenemanget pågår under ungefär en månad från 2021-10-05 till 2021-11-06.

Länk till sändning: lolesports.com

För information om eventet: lolesports.com

Rekommenderad länk för statistik, grupplottning och övriga länkar:
lol.fandom.com

13:00 på tisdag 2021-10-05 drar första matchen igång. Det är Hanwha Life mot LNG som öppnar turneringen.

Två svenska spelare finns med i turneringen. Bolulu i Galatasaray och Larssen i Rogue. I Fnatic är svensken YamatoCannon huvudcoach.

Lagen

Play-In

Gömt info om lagen i kvalet då det är färdigspelat. Inget förvånande hände i kvalet. Att DetonatioN FocusMe från Japan lyckades vinna sin grupp var den största överraskningen.

Play-In - Grupp A

Hanwha Life
LCK är koreanska ligan vilken har fyra lag med i turneringen. Det fjärde-seedade av dessa är Hanwha Life som kom trea under vårsäsongen men hade stora problem under sommaren då man inte tog sig till slutspel. Tillsammans med LNG Esports är Hanwha Life favoriter att ta sig vidare till gruppspelet.

Infinity Esports
Infinity Esports har dominerat i den latinamerikanska ligan LLA under 2021 då man vann både vår- och sommarsäsongen. Laget deltog i MSI under sommaren där man endast lyckades vinna en match under gruppspelet mot japanska DetonatioN FocusMe. Lagets mål lär vara att ta sig vidare till gruppspelet men även det skulle vara en skräll.

LNG Esports
Den kinesiska ligan LPL är den tuffaste ligan i LoL-världen. Som LCK i Sydkorea har ligan fyra platser i turneringen och LNG Esports är fjärdeseedad. Laget har varit ett mittenlag under 2021 men stod för en imponerande prestation i sommarens slutspel och regionskvalet därefter, vilket gav laget en plats i Worlds.

PEACE
PEACE är representant från LCO vilket är en nystartad liga i Oceanien . PEACE var ett mittenlag i gruppspelet under både vår- och sommarsäsongen men presterade bra i båda slutspelen. Under våren förlorade man finalen mot Pentanet GG. Samma lag möttes under finalen i sommarslutspelet och då var det PEACE som drog det längsta strået. Laget har haft visum-problem på grund av pandemin, så deras ursprungliga Junglare och Top-laner kommer inte kunna delta. På Top-laner har man istället tagit in den europeiska veteranen Vizicsacsi som kommit tillbaka efter att han lagt tangentbordet på hyllan 2019.

RED Canids
RED Canids kommer från Brasilien och deras liga CBLOL. Laget har haft ett skakigt år men presterade bra under sommarens slutspel vilket gav laget titeln så väl som biljetten till Worlds. Laget och dess spelare har ingen internationell erfarenhet och kommer få det tufft (2017 var Red Canids med i MSI men med helt andra spelare).

Summering
Kampen om förstaplatsen kommer stå mellan LNG och Hanwha Life, vilka båda borde ta sig vidare till gruppspelet. Mellan övriga lag kan det gå hur som helst. PEACE borde vara i underläge med tanke på att två ursprungsspelare inte kan delta. Förra året var PSG Talon i samma position och presterade bättre med reserverna än originalspelarna.

Play-In - Grupp B

Beyond Gaming
Taiwanesiska ligan PSC har två lag med i turneringen. Beyond Gaming är andra seedat och har tillsammans med PSG Talon dominerat ligan i år. Dock har PSG Talon alltid haft överhanden. Med tanke på PSG Talons prestation under MSI så lär även Beyond vara ett lag som kan prestera hyfsat i internationella sammanhang.

Cloud9
2021 har varit en berg-och-dalbana för nordamerikanska Cloud9. Vissa matcher är laget fantastiskt bra men dessa blandas med skakiga stunder. Cloud9 borde vara favoriter att ta sig vidare till gruppspelet men laget har inte råd att slarva.

DetonatioN FocusMe
Japanska DetonatioN FM är ett klassiskt lag i internationella sammanhang och laget har dominerat japanska LJL i flera år. DetonatioN FM brukar stå för ett svårt motstånd men det brukar inte räcka långt.

Galatasaray Esports
Efter en tveksam vårsäsong har Galatasaray dominerat turkiska ligan TCL under sommaren. I Mid-lane spelar svensken Bolulu. Han är en av två svenska spelare i Worlds, intressant nog spelar båda i Mid-lane. Turkiska lagen brukar kunna prestera hyfsat i Play-In och med Bolulu i laguppställningen är Galatasaray ett lag jag hoppas kan lyckas. Laget kan ta sig vidare till gruppspel men lär inte gå mycket längre än så.

Unicorns of Love
Unicorns of Love fick en stor fanskara när man spelade i europeiska ligan och detta rykte lever till viss del kvar även när organisationen flyttat till ryska ligan CIS. Under sommarens MSI lyckades inte laget alls.

Summering
Grupp B är jämnare än Grupp A. Cloud9 har ett favoritskap men nästan alla lag i gruppen kan prestera på motsvarande nivå, så det amerikanska laget har inte en fribiljett till gruppspelet.

Gruppspel - Grupp A

DWG KIA
DWG KIA, tidigare Damwon Gaming, är regerande världsmästare och kom på andraplats under sommarens MSI. Laget vann både vår- och sommar-säsongen i LCK. Deras laguppställning är stjärnspäckad och med resultaten som belägg är DWG KIA en av huvudfavoriterna att ta hem hela turneringen.

FunPlus Phoenix
FunPlus Phoenix, även kända som FPX, vann Worlds för två år sedan men lyckades inte ta sig till turneringen året efter. Laget kom på andraplats under både vår- och sommarsäsongen i kinesiska LPL. Laget både kvalitén och troligtvis också revanschsuget för att åter titulera sig bäst i världen vilket placerar laget som en av favoriterna.

Rogue
Rogue har tillsammans med MAD Lions slagit sig in i den europeiska toppen som tidigare varit avsedd för Fnatic och G2. Laget sågs som favoriter under både vår- och sommarsäsongen men har haft det tufft i slutspelssammanhang. Rogue är som bäst mot halvbra eller sämre lag, tyvärr har man placerats i ”dödens grupp” där två av turneringens huvudfavoriter står för motståndet. Rogue får hoppas på en lätt motståndare från kvalet så att man inte kommer sist i gruppen. Det ett mirakel om man lyckas ta sig till slutspelet. I Mid-lane spelar svensken Larssen.

Cloud9
Precis som tidigare spelar Cloud9 väldigt instabilt. Första halvan av kvalet var ren dominans från det amerikanska laget därefter förlorade man två matcher och missade direktkvalificering till gruppspelet. Det är ingen stor chock utan snarare ett bevis att laget tampas med samma demoner man alltid haft.

Summering
Gruppen är uppdelad på en kamp mellan Kina och Korea om gruppsegern samt en kamp mellan Europa och Nordamerika för att slippa sista platsen.

Gruppspel - Grupp B

100 Thieves
100 Thieves vann sommarsäsongens final överlägset mot Team Liquid vilket gav laget första seed från nordamerikanska LCS. Det krävs mycket för att 100 Thieves ska rå på Edward Gaming och T1.

Edward Gaming
EDG har tillsammans med FPX varit stabilast i LPL under 2021. Laget består inte av samma stjärnglans som FPX men förtjänar första seedningen från Kina vilket kommer med ett favoritskap i turneringen.

T1
T1 missade förvånansvärt nog förra årets Worlds. Laget har flest Worlds-titlar under sitt namn och LoL-världens mest kända spelare Faker spelar på Mid-lane. Laget är tredje seedat från Korea och LCK. Det är alltid roligt att se Faker och T1 i internationella sammanhang och i år är inget undantag. Laget är kanske inte högst placerad bland favoriterna men definitivt ett lag som kan vara med och slåss om titeln.

DetonatioN FocusMe
Största överraskningen i kvalet men inte mycket talar för att laget kommer klara motståndet i gruppspelet. Det är en prestige för DetonatioN FocusMe att ha kommit så här långt och fortsätter man spela som man hittills gjort kan man ställa till problem för övriga lag i gruppen som på pappret är bättre.

Summering
T1 och Edward Gaming är klara favoriter i gruppen. Inte mycket talar för att 100 Thieves eller DetonatioN FocusMe ska ha något att säga till mot de två storlagen.

Gruppspel - Grupp C

Fnatic
Fnatic har haft ett kaosartat år. Inför säsongen lämnade lagets ikoniska ADC, svensken Rekkles, och efter en dålig prestation under våren roterade man om laguppställningen ytterligare inför sommarsäsongen. Under sommarens slutspel kämpade sig laget igenom fem tuffa matchserier där endast MAD Lions visade sig oslagbara i finalen. Laget har vinden i ryggen och kan nog prestera bra även i Worlds. Gruppen är tuff men inte omöjlig.

På grund av privata skäl kommer Upset inte starta för Fnatic. Istället tar laget in Bean från B-laget Fnatic Rising. Det är ett väldigt stort avbräck för Fnatic men under omständigheterna är det bara att önska Bean lycka till och hoppas på det bästa för Upset. Källa: Fnatic Twitter

PSG Talon
PSG Talon från Taiwan har dominerat PSC i flera år och laget har också utgjort ett tufft motstånd i internationella sammanhang. Förra Worlds hade man problem med visum vilket inte verkar vara fallet inför årets turnering. Beroende på vilket lag som kommer från ”Play-In” så kan det stå mellan Fnatic och PSG Talon, vilket lag som tar sig vidare till slutspel vid sidan av RNG.

RNG
Efter att RNG vann vårsäsongen i LPL och MSI har det kinesiska laget haft en tuff sommar. Under dom tre senaste Worlds har europeiska lag stoppat RNG:s framgångar. Under 2018 överraskade G2 med seger i kvartsfinalen, under 2019 knuffade Fnatic ut RNG redan i gruppspelet och under 2020 var det återigen G2 som stoppade laget i kvarten. Så det är nog nervigt för RNG att ha Fnatic i gruppen. Eftersom laget haft en skakig sommar är jag inte övertygad om man har kvalitén att prestera i Worlds men i grupp C är man favoriter.

Hanwha Life
Hanwha Life hade endast problem med LNG Esport i kvalet. Laget är placerat i grupp C som är den jämnaste gruppen. Hanwha Life är enligt mig i samma kaliber som Fnatic och endast något bättre än PSG Talon.

Summering
Otroligt jämn grupp där jag placerar RNG som gruppsegrare och andraplatsen till Fnatic eller Hanwha Life. Med det sagt kan denna grupp gå hur som helst.

Gruppspel - Grupp D

Gen.G
Gen.G har haft en stabil säsong men inte råkat på dom stora lagen i koreanska LCK. Tillsammans med MAD Lions är laget favoriter i Grupp D.

MAD Lions
MAD Lions är nya kungar i Europa efter att lyft LEC-bucklan både under vår- och sommarsäsongen. Laget fick kritik under MSI men jag tycker dom presterade bra. Förra året var Worlds en besvikelse för MAD men årets lag är mer rutinerat och bättre. Laget kan gå långt även fast man inte är huvudfavoriter.

Team Liquid
Team Liquid är ett av Nordamerikas mest framgångsrika lag historiskt sett och alltid en tuff utmanare. Jag är dock tveksam om laget har vad som krävs för att rå på Gen.G och MAD Lions, även fast det inte är omöjligt. Laget har presterat bra även fast det varit stökig bakom scenerna med bänkningar och mediala misstag från ledningen.

LNG Esports
Kinesiska laget LNG hade en enkel resa genom kvalet, precis som förväntat. Nu börjar den riktiga utmaningen för både LNG och motståndarna i gruppen.

Summering
En mycket jämn grupp där Gen.G och LNG Esports är favoriter enligt mig. MAD Lions kan slå båda dessa lag men behöver då prestera som man gjorde i slutet av sommarsäsongen.


Texten kommer uppdateras och jag skriver det som kommentar.

#dali #esport #lol


Är du intresserad av League of Legends har jag en MEGA-tråd om spelet här på FZ. https://www.fz.se/forum/post/3943531. Du kan även söka på #dali för att se mina större inlägg,

Moderator | Testpilot

Är det ens värt när inte Rekkles är med?


Testpilot & Twitter
Personbeskrivning: "Han är stygg över alla gränser" - Gustav Höglund
Personbeskrivning 2: "Man kan lita på uber" - Joakim Bennet
Det råder lite tvivel ovan, men jag luktar gott i alla fall.

Ambassadör
League of Legends
Skrivet av uberpwnage2.0:

Är det ens värt när inte Rekkles är med?

Hehe nä det känns tomt utan honom.


Är du intresserad av League of Legends har jag en MEGA-tråd om spelet här på FZ. https://www.fz.se/forum/post/3943531. Du kan även söka på #dali för att se mina större inlägg,

Medlem

Det ska bli kul att följa årets upplaga!


“Do or do not. There is no try.”

Skribent

Snyggt!
LoL är inte riktigt min grej, men läste hela texten ändå. Bra sammanfattning!

Såg riktigt bra ut i text med den där förkortningen på nicken så kommer namnet upp när man håller muspekaren över. Visste inte att den funktionen fanns så det snor jag nog till min nästa CS-grej

Ambassadör
League of Legends
Skrivet av Shadee:

Snyggt!
LoL är inte riktigt min grej, men läste hela texten ändå. Bra sammanfattning!

Såg riktigt bra ut i text med den där förkortningen på nicken så kommer namnet upp när man håller muspekaren över. Visste inte att den funktionen fanns så det snor jag nog till min nästa CS-grej

Tack. Har aldrig använt den tidigare men funkade hyfsat. Man skriver (abbr title="FÖRKLARING")TEXT(/abbr) fast byt ut "(" mot "["


Är du intresserad av League of Legends har jag en MEGA-tråd om spelet här på FZ. https://www.fz.se/forum/post/3943531. Du kan även söka på #dali för att se mina större inlägg,

Ambassadör
League of Legends

Uppdaterat tråden efter att kvalet ("Play-in") är färdigspelat. Inga stora överraskningar skedde. Den största var att japanska DetonatioN FocusMe tog gruppsegern. Svensken Bolulu i Galatasaray åkte tyvärr ut men han var lagets bästa spelare och stod för en hedervärd insats.

Imorgon drar gruppspelet igång med FPX mot DWG kl. 13.00. Det är två av favoriterna att vinna hela turneringen så det lär vara en höjdarmatch.


Är du intresserad av League of Legends har jag en MEGA-tråd om spelet här på FZ. https://www.fz.se/forum/post/3943531. Du kan även söka på #dali för att se mina större inlägg,

Ambassadör
League of Legends

NYHET: På grund av privata skäl kommer Upset inte starta för Fnatic. Istället tar laget in Bean från B-laget Fnatic Rising. Det är ett väldigt stort avbräck för Fnatic men under omständigheterna är det bara att önska Bean lycka till och hoppas på det bästa för Upset. Källa: Fnatic Twitter


Är du intresserad av League of Legends har jag en MEGA-tråd om spelet här på FZ. https://www.fz.se/forum/post/3943531. Du kan även söka på #dali för att se mina större inlägg,

Ambassadör
League of Legends

Halva gruppspelet är avklarat. Ettan och tvåan från varje grupp går vidare till slutspel. Just nu är det endast PSG Talon från Taiwan som inte representerar LPL (Kina) eller LCK (Korea) på dessa positioner. För nordamerikanska och europeiska lag har turneringen varit en besvikelse. Förhoppningsvis kan något lag rycka upp sig i andra halvan. På fredag spelar Grupp A sina resterande matcher, på lördag Grupp B, osv..


Är du intresserad av League of Legends har jag en MEGA-tråd om spelet här på FZ. https://www.fz.se/forum/post/3943531. Du kan även söka på #dali för att se mina större inlägg,

1
Skriv svar