Synen kring våldsamma spel genom åren

Medlem
Synen kring våldsamma spel genom åren

Tänkte skriva lite om Grand Theft Auto i media samt hur jag som yngre uppfattade vuxnas syn på GTA.

Märkte nu också när jag sökte efter någon äldre nyhets video om GTA där de tar upp våldet att det är mycket kristna youtube kanaler som skriver om att man exempelvis hamnar i helvetet om man spelar våldsamma tv spel.

Ja, nu är jag själv inte religös så jag kommer inte gå in mer på det men det som jag först hittade var detta från Nyhetsmorgon:

När Grand Theft Auto V släpptes minns jag att jag hade varit inne på Game här i Karlstad och stod vid en hylla och kollade bland lite spel när en 12 årig kom fram och ville köpa GTA V, personalen bakom kassan sade att de inte fick sälja det till honom och då gick han till sin mormor/farmor som stod utanför butiken så att hon gick in och köpte GTA V till honom.
Tänkte då som i videon här uppe att man går ju inte in och köper en p-rulle till sitt barn eller barnbarn som är i 12 årsåldern, men varför köper man då ett spel med 18 årsgräns?

Detta får mig att tänka tillbaka på när jag var i runt 15 års ålder i början av 00-talet och vi spelade GTA 2. Minns att jag hörde de äldre sitta och tala om hur våldsamma spel har blivit för barn men samtidigt så var ju dessa spelen inte ens lämpade för barn på den tiden, bara att exempelvis GTA kanske inte är lika våldsamma som idag.
Men det får mig att tänka på att det är många äldre som säkert tänker att tv-spel bara är till för barn och som familje underhållning. Något som ska vara lämpat för alla åldrar. Det kanske var därför hon på Game köpte GTA till sitt barnbarn eftersom hon egentligen inte tänkte på att det faktiskt finns spel som bara är lämpade för vuxna.

Men samtidigt så tror jag att det har blivit bättre idag än vad det var för 20 år sedan. Som jag nämnde med Game så fick de inte sälja det till någon under 18 år och det är ju bra, men förr tror jag inte att ens så många i butiker tänkte på det. Vet dock inte exakt hur det är idag men tror ändå att det är bättre.
Kommer ihåg när jag hörde talas om den där journalisten eller advokaten eller vad han var, som i USA skickade in sitt barn på en affär för runt 20 år sedan för att köpa det senaste GTA spelet. När hans barn kom ut med spelet så stämde han butiken för att de sålde det till en minderårig.

Det är ju rätt att man ska följa åldersgränsen som är satt, för den sitter ju där för en anlednings skull.

Som sagt så vet jag inte hur lätt det är att få tag på ett spel med 18 årsgräns idag men jag vill ändå tro att fler och fler får upp ögonen för att det gäller samma för spel som för filmer med 18 årsgräns. Gränsen finns där för en anledning.

Sen hittade jag även den här filmen där barn spelade våldsamma spel på en spel mässa.
Där hoppas jag också att det har blivit bättre idag och att man istället håller koll på vilka som provspelar spelen.

Medlem

För mig är det mer synen på föräldrar som låter sina 7-9åringar spela spel som har åldersmärkning 16-18år eller va det nu står, tittar aldrig på märkningen lite för gammal för sånt haha.
Har inget emot att våldsamma spel existerar.

Medlem

Åldersmärkningen finns ju där av en anledning, att oansvariga föräldrar inte har koll på vilken media deras barn konsumerar är inte spelbranschens fel.

Moralpanik om det man inte har någon kunskap om kommer alltid att finnas tyvärr. Kolla vilka reaktioner det blev när rocken introducerades, eller när våldsamma filmer blev allmän underhållning.

Just nu är det spelen som är i siktet hos moralisterna, men det kommer snart någon ny mediaform som de påstår är djävulens nya påfund.


Fractal Design R4 | MSI Geforce GTX 1080 Ti 11GB | Corsair 16GB DDR4 3200 MHz CL16 Vengeance | MSI B350 Tomahawk | EVGA GQ 650W | AMD Ryzen 7 1700 3.7 GHz | Samsung 850-series EVO 500GB

Våldsamma spel! Ger mig flashbacks till tiden då jag som barn inte fick spela Street Fighter II hemma. Känns rätt tamt i jämförelse med många spel idag. Super Metroid var av nån anledning OK dock så var rätt nöjd ändå, digitalslagsmål och fysiska slagsmål fick ske hos kompisarna.

Medlem

Har spelat våldsamma spel så långt ner i åren jag kan minnas. Har inte påverkat mig något. Är den minst våldsamma person man kan hitta så jag är glad att föräldrarna inte förbjöd spelen. Spelminnen är några av de bästa minnen jag har.

Medlem

Spelen och filmerna påverkade/påverkar inte mig alls (då jag vet att de var/är på låtsas) medan det som visades under 90-talet på nyheterna - Kuwaitkriget, Kosovo, Tjetjenien, Kongo, Somalia mm satte sina spår - var ju kaos varje dag på tv, bomber, vapen och människor i misär, fyfan.

Min far brukar berätta om en sommardag när han och jag gick till postlådan och jag frågade "pappa, vad är en skuldmissil för nåt?" varpå grannen som också var vid postlådorna svarade "det är är en skuldmissil" och visade upp ett brev från Landshypotek.

Var ju SCUD-missil jag var frågade efter


no remorse

Medlem

Berättade för mina föräldrar att jag skulle låna ett spel som hette Mafia (jag var 12 tror ja) Morsan sa bara nej, ingen diskussion.
Hon eller farsan har aldrig blivit såna innan det, vi fick spela lite vad vi ville, fick t.ex. RE1 när vi fick våran ps1 några år innan, men bara namnet Mafia gjorde så hon blev en stenväg och vägrade ge sig.
Jag smög hem med spelet ändå och spelade med lågt ljud, något jag berättade för henne för något år sedan, och hennes reaktion var "nähä, gjorde du verkligen det?"

Medlem

Har också spelat våldsamma spel så länge jag kan minnas och kan säkert säga att det inte påverkat mig alls, började nog med Half Life och Quake 2 runt årskurs 6 eller 7 om jag minns rätt. Har hitils inte ens lyft näven eller ens hotat att slå en annan människa. Har nu själv 2 grabbar på 8 och 10 år och är själv väldigt noga med att ha koll på vad dem spelar.
Testar alltid så mycket jag kan eller tar åtminstone en titt på vad spelet är innan jag låter grabbarna spela det.

Det roliga är att mina grabbar vaktar sig själva lite gran, ibland lite för mycket. Yngsta grabben som nu är 8 fick ett spel i födelsedagspresent när han var 6 år som det då var rekommenderat från 8 år men han fick det ändå eftersom det var ett Lego spel (kommer inte ihåg vilket av dem det var). Han var ledig från förskolan den dagen men storebror var på skolan, men han valde själv att vänta med att spela det tills storebror kom hem och kunde vara med eftersom det var 8 års gräns

Däremot är jag mer rädd för hur alla dessa loot låde mekaniker smyger sig mer in i både konsol och mobilspel som är riktade till barn.

Medlem

Känns som att det är enklare att köpa spelet på någon online-shop istället för att hämta mormor nu? Detta gäller ju även pornografi. Bara att klicka.

Medlem

Ena stunden som liten spelade man ett våldsamt spel så som resident evil 2 eller Quake 2. Nästa stund spelade man något gulligt Disney spel. Man såg för vad de var ett spel, inte verklighet.

Medlem

Jag minns att någon butik var tveksamma till att sälja ett spel till mig och min pappa någon gång när jag var ung tonåring. Åldersmärkning typ 16 år. Farsgubben skällde ut dem och påpekade att det var hans jobb att uppfostra mig, inte deras. Har nog aldrig varit så stolt över honom som då.

Idag resonerar jag på samma sätt med min dotter. Jag vet bättre vad hon mår bra/dåligt av än någon tok som sitter och åldersmärker saker baserat på hur många bröst eller svordomar det finns i spelet. Vill hon spela ett skräckspel får hon det.

Över lag tror jag inte att nan tjänar något på att försöka skydda sina barn från världen. De kommer ändå att ge sig ut i den. Bättre då att de vet att de kan prata med mig om sånt som skrämmer eller är obehagligt, snarare än att gömma det för mig.


När jag växte upp lyssnade jag mycket på Blümchen och Rollergirl. Jag tror att det har format mig som människa.

Åldersmärkningarna är rätt kassa endån tycker jag.
Bara kollar på ett spel som Fortnite, det har PG12, ett spel som du precis som andra våldsman spel går ut på är att döda din fiender, att där inte är blod och det ser mer skojigt ut när fiender att dör e ju nästan värre då det kan skapa en falsk bild på hur döden är och att den e rolig så man kan gå och göra en rolig dans efter man gjort det.


Är intelligent nog att förstå att göra en konsol till den objektiva vinnaren gör inte spelen bättre efter det.

1+1=2.. 8-3+2= 7.. 3-3x6+2= -13.
If two wrongs don't make a right, try three.

Medlem
Skrivet av Snake Plissken:

Åldersmärkningarna är rätt kassa endån tycker jag.
Bara kollar på ett spel som Fortnite, det har PG12, ett spel som du precis som andra våldsman spel går ut på är att döda din fiender, att där inte är blod och det ser mer skojigt ut när fiender att dör e ju nästan värre då det kan skapa en falsk bild på hur döden är och att den e rolig så man kan gå och göra en rolig dans efter man gjort det.

Jo, det kan du nog ha rätt i. Skulle ha varit 15 år istället där då.

Annars om man tänker på åldersgräns på spel så tycker jag att det är bättre här i Europa då det ändå står direkt vilken ålder det rekommenderas från.
Tänkte på exempelvis i Amerika där de istället använder sig av bokstavskombinationer för att visa. Det står väl exempelvis A någonting (Adult) på spel för vuxna. Om det är någon som inte har koll på det så kanske man inte tänker på att det betyder att spelet är för vuxna.

Edit:
Såg att det står M när jag tittade på GTA V. Mature 17+ står det med betydligt mindre bokstäver ovanför bokstaven.

Medlem

bibeln är mer våldsam än dem flesta datorspel.
just saying.

Medlem
Skrivet av Zero303:

bibeln är mer våldsam än dem flesta datorspel.
just saying.

Hehe. Ja, det är en våldsam saga

Medlem

Olika grader av våldsamma spel har jag nog spelat så länge jag kan minnas. Jag tror att det är viktigare att som förälder förklara skillnaden på spel och verklighet och engagera sig i vad deras barn spelar. Sedan kan man i så fall dra en slutsats utifrån det egna barnet.

Jag menar, jag skulle ljuga om en annan sa att man inte drog iväg till närmaste kompis för att spela det man inte fick spela hemma. Idag är ju allt också tillgängligt på ett helt annat sätt så i slutändan tror jag det handlar om att vara närvarande men också lyssna på deras signaler.

Medlem

Man hittar nog värre saker på insta dessa dagar. Eller Tinder varför ser varje jävla tjej ut som dom kör sej färdiga för ze casting couch?


Allätare

FM-guru

Våldsamma spel är katarsis för själen. Få saker är bättre ämnade att avreagera sig på än en svullen cacodemon.

Skrivet av gonzo247:

Man hittar nog värre saker på insta dessa dagar. Eller Tinder varför ser varje jävla tjej ut som dom kör sej färdiga för ze casting couch?

Jag tänker mig att vissa typer av kvinnor och män förmodligen är överrepresenterade på appar som Tinder.

Jo, det finns ett våldsamt beteende som spelen alstrar, och det är när man vill slunga kontrollen in i väggen för att bossen är för svår eller spelet "xxxxxx" ur.


FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

Medlem
Skrivet av gonzo247:

Man hittar nog värre saker på insta dessa dagar. Eller Tinder varför ser varje jävla tjej ut som dom kör sej färdiga för ze casting couch?

Rätt så äcklig kommentar.

Känns som att det som händer/hänt i världen är värre än dem flesta "vålds-spel". Nyheterna är ju skrämmande nog. Påverkar mig mer mentalt än de spel jag har lirat sen man var liten.

Medlem
Skrivet av gonzo247:

Man hittar nog värre saker på insta dessa dagar. Eller Tinder varför ser varje jävla tjej ut som dom kör sej färdiga för ze casting couch?

Kan ju bero på vilka du väljer att titta på...

Medlem

Jag tror inte mina föräldrar brydde sig när jag spelade Star Craft (fick dock inte spela sent på kvällen pga kunde ej somna) eller GTA2 men GTA3 var strängt förbjudet. Fast jag bad inte om att köpa det heller, vet inte varför. Om man förbjuder barn att spela vissa spel så spelar dom det, så är det väl.

Jag skulle inte låta mina närmsta kusinbarn se på när jag spelar GTAV eller RDR2 (de är typ 3-11 år), men jag skulle prata om spelen om det visar sig att de två äldsta spelar de spelen. Tror dock inte de är så intresserade av spel men det var mest ett exempel, för om man pratar om spelen så förstår de kanske spelen bättre.

1
Skriv svar