Har fildelning blivit en social grej igen?

Medlem
Har fildelning blivit en social grej igen?

Har illegal fildening blivit en social grej igen?
Där man träffas i smyg, kanske på någon bakgata i stan, och byter DvD-skivor och kanske pratar om den senaste musiken och ger lite förslag, eller köper USB-minnen fulla med illegal mjukvara i form av program eller spel?

Satt och tänkte lite angående IPRED-lagen och kom att tänka på hur fildelningen gick till "förr i tiden".
En gång i tiden, för sisådär 15-20 år sedan så existerade inte internet i lika full skala som den gör idag, och skulle man ta hem spel så skedde det på BBS'er, eller så köpte man disketter av någon skum typ i något gatuhörn.
Men det som var det allra bästa, roligaste och mest givande sättet att piratkopiera var att göra det med av en kompis.
Kanske hade Torsten fått tag på det där spelet man läst om i speltidningen och ville nu spela det tillsammans, och samtidigt tog man med sig disketter för att kunna kopiera det av honom.
Det blev alltså att man piratkopierade, men samtidigt satt och spelade eller lyssnade på musiken tillsammans och hade riktigt kul.

Jag har då och då gnällt på att piratkopiering idag är allt för lätt, att alla kan göra det och att själva "grejen" försvunnit. Förut i min ungdom, var det nästan bara inbitna spelfantaster, som inte hade råd eller fick tillräckligt hög veckopeng av våra föräldrar, som ägnade oss åt piratkopiering.
Kanske är det även jag som blivit lite mer vuxen och som idag har jobb och kan betala för de spel/program/musik jag vill ha, och därför som jag gnäller lite på andra som piratkopierar.
Men med nya IPRED-lagen får jag för mig att vi, alltså sverige, tar ett steg tillbaka till det där fina och roliga med piratkopierandet, där man möter varandra ansikte mot ansikte för att dela filer/program/spel/musik. Jag hoppas ialla fall det. För jag är emot all sorts lag som tar oss ett steg närmare USA's Big Brother mentalitet, och jag tycker det vore toppen om det blev lite mer möten mellan personer igen.
Det vore underbart om IPRED får motsatt effekt.

Jag hoppas också att som innan så kunde företag se på försäljningslistor hur mycket deras produkt sålt, samt även kanske se statistik hur mycket det laddats ner pirat på vissa sidor så de ändå visste på ett ungefär hur populärt deras spel/musik/program är.
Med ipred kanske mycket statistik om nedladdning försvinner så gott som, då det kommer ske från hand till hand. (Ialla fall tills Scenen kommer på en ny lösning på piratandet).

Så, slutsumman av vad jag här skriver är att jag personligen inte stöder piratkopiering, men jag hoppas ändå att för dem som utövar det ska bli lite mer socialt som det var förut en gång i tiden (och att det sker i en mindre skala, så att mer cash går till rätt personer i slutänden, de som skapat produkten), och att IPRED-lobbyisterna får sig en näsbränna.
Vad tror ni? Blir det mer socialt, eller kommer folk fortsätta sitta hemma på sina feta arslen och tanka anonymt över internet på ett eller annat sätt?

#blogg

Medlem
Har fildelning blivit en social grej igen?

Tänkvärt inlägg!

Jag har gått i liknande tankar. Som du säger var fildelandet per automatik mer socialt förr i tiden. Men riktigt så enkelt är det ju inte. Samtidigt har det kommit nya former av socialt fildelande - se t.ex. alla nischade privata trackers som samlar fans av någon viss kulturform/kulturyttring, ställer vissa krav på medlemmarna och uppmuntrar till engagemang.

Jag kanske inte socialiserar lika mycket med grannen Pelle eller polare Per, men däremot är jag t.ex. sedan flera år medlem på en privat tracker för indiemusik (nej, fildelning är inte nödvändigtvis olagligt) och lärt känna folk från olika delar av världen - oerhört mer socialt än när jag var yngre och kopierade inom en liten kompiskrets.

Fast i vilket fall som helst tror jag inte IPRED får någon nämnvärd effekt på det hela ändå

Medlem

Tack för bra svar Andman

Hm,, ja, ska bli intressant att se försäljningslistorna framöver, om det blir mer köp eller inte.

1
Skriv svar