Svensken kommer!

Medlem
Svensken kommer!

<img src="http://www.superplay.se/medlem/bilder/_imgu.php?m=0&i=6660" width=480>

Mer Leipzig-rester. Nej, jag vet inte heller varför den lokala ölen hade kung <b>Gustav II Adolf</b> på flaskan...

#blogg

Inaktiv
Svensken kommer!

För att han var bäst?


signatur
Medlem

Den gode Gustav var ju inblandad i ett hyfsat långt religionskrig nere på kontinenten, där det var en herrans massa stater, furstendömen, arméer och religiösa lirare inblandade. I korthet slogs anhängare till reformationen (Luther) för att försvara de protestantiska områdena i norra och centrala delarna av Europa mot den så kallade motreformationen, påhejad av påven, det bayeska kungahuset, lite polacker etc. Det där hade pågått i nästan 30 år, varför konflikten kallas just för 30-åriga kriget (doh!)

Hur som helst, Gustav II Adolf var nere på sluttampen av kriget. Han var vid denna tid allierad med det Sachsiska kungahuset och tillbringade en hel del tid nere i fältläger i Leipzigtrakten. 1632 red han in i dimman vid närbelägna Lützen och kom aldrig ut igen.

Så kan det gå.


signatur

Don't just stand there - kill something!

Inaktiv

Historia regerar! Fattar inte hur folk kan tycka att det är ointressant.


signatur

Det skulle vara lätt för mig att säga att jag inte gillar dig, men det gör jag; tror jag

Inaktiv

Enligt tyska Wikipedia ska Gurra 2 ha kommit till byn Krostitz på sin väg till Leipzig under just 30-åriga kriget (1631, närmare bestämt). Där ska han ha beställt en styrketår och som tack ha överräckt en guldring till bryggmästaren. Hyvens!


signatur

Now where's your fucking god?!

1
Skriv svar