Teknik: Snart slipper vi elsladdarna!

Medlem
Teknik: Snart slipper vi elsladdarna!

Om några år kan vi vara på väg att kapa den sista sladden till datorn. Det tror processorjätten Intel. Men långt tidigare får vi se hur internet växer ihop med tv:n och nya typer av tredimensionella filmer. Den första kommer redan till våren.

I vanlig ordning kom det en ström av nya processorer när amerikanska Intel, världens största tillverkare av processorer till person­datorer, samlade kunder och utvecklare till sin stora konferens i San Francisco. Men vid sidan av det vanliga utbudet visade Intels forskare också upp vad man arbetar med på längre sikt.

Intel hoppas bland annat att vi så småningom ska kunna klippa av den sista sladden. För även om datorerna nu ansluts trådlöst på en rad olika sätt krävs det ändå en elsladd, i vilket fall för att ladda batteriet.

Nu arbetar Intels forskare vidare med en teknik som gör att batteriet i datorn laddas trådlöst när man kommer hem eller går in på kontoret. Tekniken bygger på att det finns en apparat som sänder ut vågor på en given frekvens och när de tas emot i datorn får man energi som kan ladda batteriet. Intels teknikchef Justin Rattner visade hur det fungerar genom att tända en glödlampa, utan att ha någon sladd till lampan.

Ett annat långsiktigt projekt handlar om att utveckla material som gör att datorer ändrar form beroende på vad man ska göra. Då kan en bärbar dator vecklas ihop så den får plats i fickan eller dras ut så den blir stor och platt när man ska surfa på nätet.

Enligt Justin Rattner är det ett komplicerat område, och det kan man kanske förstå.

Intels forskare lovar också en fortsatt snabb ökning av processor­kraften under minst ett decennium till. Det sker bland annat ­genom att man går över till komposithalv-ledare ? idag används kisel ? och genom att man går över från att bygga platta till tre-dimensionella transistorer.

I industrin används robotar sedan länge. Enligt Intels forskare kan vi snart också få robotar som hjälper till i hemmen. Svårigheten ligger i att robotarna då måste klara av en rörigare och mer svårförutsägbar miljö. Intel tittar därför på teknik som gör att robotarna känner av vad det är för föremål innan de fysiskt rör vid det.

Men det finns betydligt mer närliggande saker än så.

Intel och webb-företaget Yahoo börjar nu till exempel sam-arbeta för att bygga ihop tv med internet. Och då handlar det inte om att använda tv:n som en bildskärm eller ta in tv via bredbands­nätet. Poängen med den nya tekniken är att man ska kunna se på tv som vanligt samtidigt som man på en liten del av skärmen sköter e-posten eller läser nyheter från någon sajt. De datachip som krävs för det här kommer under första halvan av 2009.

Tillsammans med filmbolaget Dreamworks utvecklar Intel också teknik för nästa generations tredimensionella filmer. Tekniken gör att filmen kan projiceras tredimensionellt direkt. I mars nästa år släpper Dreamworks den animerade filmen Monsters vs Aliens, den första film som använder tekniken.

#blogg


signatur

- I mean gaming journalists look bad just writing about stuff, but when you put them in front of a camera...a whole new dimension of bad is created.

Medlem
Teknik: Snart slipper vi elsladdarna!

Du har knappast skrivit det själv ju. Så då använder man quotes...


signatur

dom förnedrar hela Gamer-world!!!

Medlem

Det kommer dock aldrig bli helt sladdlöst. Isf skulle allt gå på batterier... Och det skulle jun funka sådär bra. Men vi får väl se.

Medlem

Vänta bara tills el-allergikerna hör om det här... :$

1
Skriv svar