Grill-tutorial

Inaktiv
Grill-tutorial

Midsommaren har kommit och gått och i dag är det sol på himlen och varmt i luften - vad passar då bättre än en lite sommardoftande uppdatering?

Ämnet för dagen är grillning - närmare bestämt hur man grillar. Vi nördar har en tendens att ibland bli lite insnöade; vi kanske kan väldigt mycket om TV-spel, gamla filmer eller obskyra skivor, men när det kommer till vardagliga sysslor är det många av vårt släkte som står handfallna.

För att försöka råda bot på detta har jag skrivit denna guide till den mest somriga av alla sommaraktiviteter - grillningen. En caveat lector: Jag vill inte hävda att jag är någon mästerkock direkt, så om du finner dig frenetiskt försökande att släcka ditt brinnande hus medan du kräks av matförgiftning efter att ha följt den här guiden, skyll inte på mig.

Nå, låt oss gå vidare: Vad behöver man egentligen för att grilla?

En grill - Det mest elementära i sammanhanget. Vad för sorts grill ska man då ha - gasol eller kol? Många purister hävdar att kol ger en bättre smak, något som vilt bestrids av gasanhängare. Jag har aldrig besökt något forum för grillnördar (om det ens finns?) men jag kan tänka mig att det är över kol VS gasol som de mest brutala av alla flamewars utkämpas.

Om du ska köpa en grill så är det dock en sak som gäller oavsett om du väljer grill eller gasol: Satsa på kvalitet. Visst, du kanske sparar några hundralappar på att köpa en billigare grill, men det får du betala dubbelt igen i skam och förnedring när du lider neslig förlust mot din granne i kvarterets grillmästerskap. Gör dig själv en tjänst och köp en riktig Weber-grill istället för någon billig kopia.

<img src="http://img508.imageshack.us/img508/3677/blkgrilllgoj7.jpg" border="0" alt="Image Hosted by ImageShack.us"/>
Den klassiska Weber-grillen. Den felfria designen togs fram år 1523 och har inte ändrats sedan dess.

Kött, etc. - Precis som människan är byggd för att äta både kött och grönsaker är grillen byggd för att grilla dessa två saker. Utnyttja detta! Grönsaker, speciellt pepparfrukter som paprika och chili, får en karamelliserad yta som blir söt och krispig vid grillning. Majs, aubergine och lök fungerar också bra att grilla. Tomater går bra, men kommer se ut som om de sett bättre dagar. Många har försökt grilla gurkor bara för att till stort förtret finna att de försvinner spårlöst. Sallad? Sallad ska vi inte tala om.

Vilka sorters kött finns det?

Nötkött (från en ko eller liknande): Blir gråaktigt när man grillar det. Kan ätas (relativt) rått.

Fläskkött (från en gris): Blir vitaktigt när man grillar det. Kan inte ätas rått.

Korv (från ???): Kontaka expert.

Grilltillbehör - I varje grillares verktygslåda bör finnas en grilltång, en grillgaffel och något att rengöra grillgallret med. Du kan förstår sköta all grillmanipulation med dina bara händer, men var då beredd på att de efter ett tag blir till förbrända stumpar (detta kan ha en negativ inverkan på din CS-karriär).

Minst lika viktig som grillverktygen är grilloljan, förutsatt att du inte har köpt färdigmarinerat kött. Caj Ps Originalgrillolja är en klassiker, men sky inte för att använda mer oortodoxa smaker som hickory eller chili.

Grillkol - Kol har många användningsområden. Man kan äta det som det är, använda det för att rena vatten, rita med det eller använda det för att grilla. Grillkol är speciellt avpassat för det senare och är ej lämpligt för de andra användningsområdena. Ät inte grillkolen.

Grillkol brukar komma i två varianter: Vanligt kol och bricketter. Vanligt kol är lättare att tända, bricketter är lite krångligare men håller formen bättre. Vad du väljer att använda beror på smak och färdighetsnivå, men jag rekommenderar vanligt kol för nybörjare.

Tändvätska - Vätska avsedd att tända grillen med.

Bestick, glas, tallrikar - Om du inte lever som ett vilddjur djupt inne i skogen så har du nog dessa saker hemma. Om inte har du nog annat att tänka på än att grilla.

<img src="http://img167.imageshack.us/img167/1830/grillfw3.png" border="0" alt="Image Hosted by ImageShack.us"/>

Har du kontrollerat att du har allt ovan? I så fall är du Redo att grilla!

Förberedelser - marinera köttet
Det första du bör göra är att marinera köttet. Lägg ditt kött i en fryspåse, häll i grillolja, knyt ihop och lägg in i kylskåpet. Grillolja är en av de kladdigaste och slemmigaste substanser på denna jord, så var försiktig. Köttet kan marineras i några timmar - vissa låter det t.o.m. stå en hel dag!

Förberedelser - förbered grillen
En del grillare har för vana att rengöra sitt galler före varje grillning. "Onödigt!" säger jag, så lämna grillgallret i fred om det inte är riktigt skitigt. Även om det låter otroligt så åt våra förfäder ofta saker som legat på marken, så lite skit på gallret borde man klara av. Var dock uppmärksam lite senare fram i guiden då en automatisk rengöringsprocess presenteras.

Om du har en kolgrill, försäkra dig om att de nedre ventilerna inte är blockerade. Om de är blockerade kan problemet, som så många andra, lösas genom att peta med en pinne. Eventuellt gammalt kol i grillen kan ligga kvar.

Fyll grillen med grillkol tills du har en hög som ligger ungefär fem centimeter under gallret. Om du genomförde detta steg och använder gasolgrill har du gjort fel.

Att tända eld
Nu är det dags för dig att tända din alldeles egna eld. Känner du dig osäker på eld, försök hänga med på ett studiebesök hos SVT. När du får tillfälle, avvik diskret från resten av gruppen och försök leta upp arkivet. Väl där, leta efter band märka "Hajk". Dessa band innehåller den förbjudna kunskap du söker.

För kolgrillare, häll på ungefär en deciliter tändvätska, jämt utspridd över kolen. Kontrollera att den nedre ventilen på grillen är öppen. Låt tändvätskan sugas in någon minut och lägg sedan på grillgallret. Efter att du har lagt på grillgallret kan du tända grillen; eldslågorna som nu slickar gallret hjälper till att rengöra grillen.

Glöd-micro
Glöd-micromanagement (eller "Glöd-control") är en viktig färdighet att lära sig. Genom att fläkta glöden med ett platt föremål kan du tillföra mer syre till elden och öka temperaturen. Denna teknik kan användas för att se till att elden tar sig om du hällt på för lite tändvätska, eller för att jämna ut temperaturen i grillen. Om du har hällt på för lite kol kan du hälla på mer och sen använda glöd-micro för att antända den snabbare.

På med köttet
Nu börjar det hända saker! När flammorna lagt sig och det bara är glöd kvar är det dags att lägga på köttet. Hur du går vidare beror på vilket kött du har:

Om du har relativt tunna köttbitar (entrecote eller dyl.), låt dem grillas i ungefär fem minuter. Låt locket vara av om du har kolgrill. Ligger köttet på för länge blir det antingen bränt eller torrt som jord så var vaksam! Kom ihåg att fläsk inte får vara rått medan nötkött gärna kan vara lite rödrosa i mitten för maximal saftighet.

Om du har tjockare köttbitar ("flintastek" eller dyl.), låt dem grillas i ungefär 20-30 minuter, med lock om du använder kol. Kontrollera köttet med jämna mellanrum så att det inte blir bränt. Du kommer antagligen bara behöva vända på köttet en gång, vilket är bra eftersom det kan vara väldigt tungt. Ventilen på locket kan stängas för att ytterligare sänka värmen om grillen verkar vara för varm.

Ät, ät, ät!
Grattis! Har du överlevt så här långt innebär det att du är redo att skörda de grillade frukterna av ditt hårda arbete. Ta bort köttbitarna från grillen och lägg dem på en ren tallrik (d.v.s. lägg dem inte på marken, i din hand, eller på fatet du hade dem på när de var råa) och servera. Släck grillen genom att stänga av gasen eller lägga på locket och sluta alla ventiler (OBS! Den nedre ventilen kan vara varm, använd din vän pinnen för att peta igen den!).

Med dessa kunskaper i din hand är du på god väg att bli en riktig grillmästare, men kom ihåg att bara använda dina nyvunna krafter för att tjäna mänskligheten. Trevlig sommar!

#blogg

Medlem
Grill-tutorial

Härlig guide:D

Det med Hajk var riktigt skoj:P

Skägg.
10 Chambers

Helskön läsning!

Som gammal kockusling måste jag dock anmärka på följande; Vart är fågel och fisk? Kyckling är kalasagott att grilla, likaså en laxjäkel. Det senare med pepparot, creme fraiche och lime är gudomligt.

Glöd micromanagenttips, använd en luftmadrasspump! Är man ute på ett landställe utan blåsbälg är de kalasbra "turboglödare", akta bara så att du inte håller den för nära så att plasten kroknar. Annars kan du göra som en vän, köra tryckluft

Bror min investerade i en gasolgrillare och jag måste säga att den helstekta fläskfilen aldrig smakat bättre, fast jag alltid proklamerat för kol.


signatur
Inaktiv
Skrivet av spiken:

Helskön läsning!

Som gammal kockusling måste jag dock anmärka på följande; Vart är fågel och fisk? Kyckling är kalasagott att grilla, likaså en laxjäkel. Det senare med pepparot, creme fraiche och lime är gudomligt.

Tack! Alltid nice med lite konstruktiv feedback ;D
Jo, grillad lax är väldigt gott, men faktum är att jag aldrig själv grillat lax; med denna brist på erfarenhet i åtanke valde jag att inte råda folk hur man ska hantera fisk. Sen blev ju inlägget rätt långt som det var

Skrivet av spiken:

Glöd micromanagenttips, använd en luftmadrasspump! Är man ute på ett landställe utan blåsbälg är de kalasbra "turboglödare", akta bara så att du inte håller den för nära så att plasten kroknar. Annars kan du göra som en vän, köra tryckluft

Bra tips! Har faktiskt sett folk använda luftmadrasspumpar, men jag brukar inte orka plocka fram någon. För er utan pumpar så funkar tomma grillkolspaket helt OK att fläkta med och brukar finnas rätt nära till hands

1
Skriv svar