Hi-Rez Studios släppte i somras en alpha av Realm Royale, deras tolkning av den allra hetaste trenden i spelvärlden. Du som har spelat studions tidigare titlar Smite och Paladins känner garanterat igen deras stil, som kan hisspitchas som fantasy med inslag av moderna vapen. Nu har Realm Royale nått beta och vi förklarar grunderna.

Likt Smite (moba) och Paladins (team shooter) kommer Realm Royale vara helt gratis att ladda hem och spela. PC-spelare kan redan nu testa betan genom att tanka hem klienten via Steam utan kostnad. Lirar du helst på Xbox One eller Playstation 4 köper du Founder's Pack för att börja spela redan nu. Den som vill kan sedan välja att spendera pengar på olika kosmetiska tillval till din karaktär, häst eller kyckling (mer om det senare).

Vid det här laget är begreppet Battle Royale välbekant för de allra flesta, 100 personer skickas ner på kartan och kvar ska en ensam vinnare stå. Eller flera, om du kör duo eller squad, men det är i detaljerna Realm Royale skiljer sig från andra populära titlar i samma genre. Exempelvis i fantasy-inramningen, som gör det lika naturligt att använda magiska stavar, armborst och besvärjelser som pistoler och hagelbrakare under striderna.

Det är också klassbaserat vilket gör att du redan i början av varje match kan välja hur du helst vill spela den kommande rundan. Varje klasstyp har en rad bonusar för till exempel en viss sorts vapen eller förmåga.

Klasser

  • Warriors tål extra mycket stryk, gör mer skada med yxor, hammare och svärd samt är redan från start utrustade med en förmåga som gör att du kan hoppa in i striden och göra duktigt med skada. De får dessutom mer hälsa från varje flaska.

  • Hunters föredrar (inte helt oväntat) pilbågar, tunga armborst och har Dodge Roll som startförmåga. Dessutom med lägre cooldown i jämförelse med de andra klasserna.

  • Mages startförmåga Soar gör att de kan flyga igenom luften och dessutom under dubbelt så lång tid. Detta gäller även Ghost Walk, som förvandlar dig till ett spöke och gör att du kan flankera fiender ostört. En magisk person gör såklart extra skada med en magisk stav. Mages kan dessutom bära fem fler flaskor än alla andra.

  • Assassin älskar sin Blink-startförmåga som gör att de både kan ta sig i och ur strider snabbt. Dessutom har Assassins lägre cooldown på den och förmågan Hidden gentemot andra klasser. Dessa lönnmördare gör också extra skada vid huvudskott och knockar de en fiende får de tillbaka en stor portion hälsa.

Mounts

Medan du i andra Battle Royale-spel behöver leta efter fordon är din häst aldrig längre bort än en snabb trollformel vilket gör att du kan färdas över stora ytor ganska så snabbt. Skulle du ta skada försvinner dock springaren direkt, varför det till exempel inte går att rida ur den giftiga dimman som krymper slagfältet.

Forges

När du hittar utrustning kan du välja mellan att plocka på dig den (vilken är att föredra om den är bättre än den du redan har) eller bryta ner den i magiskt stoff, kallat shards. Detta råmaterial kan du sedan använda i smedjor som finns utspridda på kartan, med ett städ som symbol. Där kan du knåpa ihop armor, riktigt bra vapen och, om du kör i ett lag, återuppliva fallna kamrater. Även de enklaste grejerna tar dock upp till 30 sekunder att färdigställa, och medan smedjan arbetar klånkar det som bara den. Det blir därför uppenbart för alla i närheten att något arbetar där inne så det gäller att vara på sin vakt. Eller gillra en fälla...

Chicken dinner?

En annan unik sak i Realm Royale är att när din hälsa når noll förvandlas du till en kyckling (eller något annat djur av motsvarande storlek, om du låst upp det). I kycklingform kan du springa omkring och hoppa och tar inte din fiende kål på dig återupplivas du igen efter ett tiotal sekunder. Det gör att man inte bara kan låta en knockad fiende vara och fokusera på annat utan man måste slutföra jobbet.

Fem snabba tips!

  • Dra snabbt ner på marken och används hästens snabbhet för att nå områden att loota lugn och ro, om du inte är en sådan person som föredrar att börja fightas i samma sekund du laddar.

  • När du förvandlats till kyckling, hoppa och spring åt olika håll. Många vapen är projektilbaserade vilket gör att din fiende måste försöka förutspå var du kommer att vara någonstans när skottet kommer fram. Det är sjukt tillfredsställande att återgå till människoform och göra slut på personen som knockat dig.

  • Armor är lättast att få tag på via smedjorna. Du dricker de gula flaskorna på G, medan hälsa är på i ursprungskonfigurationen kopplat till H.

  • På tal om konfigurationer, var inte rädd att anpassa dem efter eget tycke och smak. Vi tyckte till exempel att det var ganska krångligt att nå förmågor på 4, lättare att ha det direkt på musen om du har en knapp över.

  • När du dödat en fiende av annan klass än du själv kan du välja att byta ut din klassförmåga mot deras. Fiender blir ganska överraskande när en warrior använder blink.

Realm Royale på webben.

Klicka här för komma till betan Realm Royale på valfri plattform