Mina barn har gillat Minecraft sedan första gången de fick spela det så när yngsta avkomman skulle fylla sju år önskade han sig ett Minecraft-kalas. Högst på önskelistan stod en Minecraft-tårta men vi ville ju också bjuda på någon annan temariktig fika. Nu skulle den gamla gymnasiala kockutbildningen få jobba!

Hur svårt kan det vara?

Vi bestämde oss att göra dels Minecraft-tårtan (för att inte bli årets sämsta föräldrar) och dels jordblock med gräs på. Mer om dessa lite senare, först ut tårta.

Eftersom det skulle komma sisådär 20 barn (min tinnitus är fortfarande skärrad) behövde vi göra en stor tårta så jag bakade två enkla bottnar som grund, med lite kakao i för att göra den brun. Mellan dem la vi jordgubbssylt och vaniljkräm men egentligen kan du ju fylla Minecraft-tårtan med vad du vill. Vad jag vet har tårtan i spelet inga andra ingredienser än socker, vete, mjölk och ägg, men det blir ju en ganska trist tårta. Eftersom kanterna ser ut att vara bruna gjorde jag en enkel chokladgrädde genom att smälta blockchoklad i grädde, lät svalna och vispade upp. Det smetades bara på i ett jämnt lager runt om med hjälp av en slickepott.

Den rejäla utmaningen var att få till den vita ytan och eftersom jag inte hittade någon vit marsipan föll valet på sugar paste. De röda fyrkanterna gjordes också i sugar paste. Hittade dock ingen färdig röd färg så fick vackert knåda in röd karamellfärg i den vita, vilket var kladdigt som sjutton men ett tips är att puda pudra över florsocker så snart den blir svårhanterlig. Kavla ut, lägg över, och skär ut fyrkantiga bitar av den röda.

Fram med vass kniv och säker hand för att skära ut de fyrkantiga mönster som kan se på pixelbilden. Kanterna blev långtifrån jämna, mest för att sugar pasten inte nådde ända ner överallt så med lite bättre förarbete (och en mindre tårta) borde det vara lättare.

Nailed it!

Vi ville som sagt bjuda på något mer än bara tårta och jag hade en idé om att göra gräsblock av kärleksmums men eftersom andra sonen är allergisk mot ägg blev det lite problematiskt. Det var faktiskt kalasbarnet som kom på idén om att använda chokladbollar, formade som kuber istället för att rulla dem. Gjorde därför en extra chokladig smet med extra havegryn i så att den inte skulle vara så kladdig och plattade ut som en rektangel (du ser tårtbottnarna i bakgrunden på bilden)

För att få till gräset på toppen tog jag kokos och blandade med karamellfärg och resultatet blev över förväntan. Eftersom färgen inte blev helt jämnt fördelar över kokosflingorna fick de en texturerad känsla och såg därför mer gräsaktigt ut.

Öste på allt på chokladbollssmeten och tryckte ner det ganska så ordentligt så att det skulle fastna bra.

Fram med en lång kniv, skär fyrkantiga kuber och du får ett resultat som faktiskt överraskade mig. Blev nästan mer nöjd med dessa än den lite sneda tårtan.

Gjorde allt kvällen innan så att det fick stå och dra ihop sig lite, vilket gjorde att både jordblocken och tårtan höll ihop bra. Resultatet blev en mycket nöjd son och kalasgäster som blev mycket imponerade, det var ju extra festligt att kunna äta jord.

För mängder, recept och liknande rekommenderar jag en snabb googling. Tårtbottnarna gjordes utan ägg (på grund av tidigare nämnd allergi) men vilket standardrecept som helst går bra. Eller köp färdiga och skär ut fyrkanter av om det är inte är så många som ska äta. Samma sak med chokladbollssmeten, gissningsvis bör du hitta även detta på vida webben. Hade i lite mer kakao och havregryn än vanligt för att få rätt färg och reducera kladdet.

Det mest utmanande var sugar paste-skärandet och färgandet. Kan du hitta färdigkavlad vit marsipan duger det ju utmärkt, likaså om du hittar röd eller rosa sugar paste.

Lycka till!