I samarbete med Avalanche Studios

Denna artikel produceras i samarbete med Avalanche Studios. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan FZ fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.

Idag släpps Alpine Unrest, den första expansionen till Generation Zero, Avalanche Studios porträtt av svenskt 80-tal där något har gått allvarligt fel. Men innan vi tittar närmare på den nya snötäckta ön Himfjäll som är skådeplatsen för tillägget måste vi backa bandet, bena ut förutsättningarna för spelet och kika på vad som har hänt sedan släppet i mars.

"'Ingen kommer ihåg en fegis' gäller inte här"

Du kan spela Generation Zero själv men det är även en grym upplevelse med vänner. Maskinerna som dök upp i samband med att stora delar av befolkningen försvann är välbepansrade och behöver ordentligt med våldsam uppmuntral innan de viker ner sig. Att ge sig på en Tank, som får hus att se små ut, utan en ordentlig taktik är oftast dömt att misslyckas och det gamla uttrycket “ingen kommer ihåg en fegis” gäller inte här, “bättre fly än illa fäkta” ett mer rimligt alternativ. Eller så gör du både och, gerillakrigar dig till framgång då skadan du åsamkar maskinerna är permanent. Du kan återvända flera månader efter och de har fortfarande samma skador sedan ert senaste möte.

Fem nybörjartips från @uberpwnage2.0

 • Gå upp på övervåningen till fiskebutiken vid första huset när du börjar spela. Där finns det en ljuddämpare. Stealth är en viktig del av spelet, och fastän denna bara funkar till pistoler (handguns) kommer den hjälpa otroligt mycket i början.

 • Om du går från Yttervik, över Björknässkogen i nordvästlig riktning, kommer du tillslut fram till en gård med ett hunting rifle. Den kommer vara till stor hjälp när du ska ta kål på robotar tidigt i spelet. Detta finns som ett sidouppdrag så glöm inte att dessa kan ge trevliga belöningar.

 • Använd omgivningen till din fördel! Bilar kan skjutas på och sprängas för att förstöra och oskadliggöra dina fiender.

 • Du laddar om dina vapen snabbare om du låter en bula vara kvar i magasinet. Skjuter du slut på alla skott blir det en längre animation. Är man duktig på att hålla koll på magasinet kan man spara lite tid.

 • Skjut på robotarnas svaga punkter! Varje fiende har ställen där de tar extra mycket skada. Gör ditt bästa för att hitta dessa.

Sedan lanseringen har Avalanche släppt flera stora uppdateringar med innehåll och nya system, flera hämtade från spelarnas önskemål.

Cyklar

Precis som verklighetens tvåhjulingar innebär Generations Zeros cyklar ökad frihet och framförallt att du kan röra dig snabbare över kartan. Visste du att Sverige så sent som år 1939 hade sex cykelburna infanteriregementen, bland annat ett cykelgranatkastarkompani (!) och att det ända in på 70-talets fanns cykelskyttebataljoner i hemvärnet?

"Ska vi cykla till kiosken? Nej, för våra liv!"

Förvaringsboxarna “Plundra”

Att Avalanche Studios delar hemland med Ikea märks tydligt i deras namngivning av den efterlängtade funktionen att kunna förvara extraprylar i safe houses. I augustiuppdateringen implementerades denna efterfrågade funktion som låter dig lämpa över allt (i alla fall upp till 100 prylar) du plundrat när du kommer till en säker plats. I kombination med att safe houses du hittar under kompisars spelsessioner nu låses upp även i “din” värld är detta en välkommen nyhet.

Challenges

I septemberuppdateringen stavades den stora nyheten utmaningar, ett nytt sätt att bli belönad genom uppdrag du gör i spelet - såsom att skrota en viss typ av maskiner. Det ger dig nya prylar men introducerar också möjligheten att välja en titel till din karaktär, baserad på dina prestationer. Utmaningarna är uppdelade i två kategorier, The Resistance och The Truth, där de förstnämnda fokuserar på uppdrag kopplade till kriget mot maskinerna medan sanningens väg istället belönar dig för att fördjupa dig i spelets story.

Rival-systemet

Om inte challenges gav dig utmaning nog introducerade den senaste patchen Rival-systemet som gör maskinerna dödligare än någonsin. Om du ställer till för mycket oreda i en region kommer en maskin att väljas ut till att bli din rival och därmed bli dödligare och mer motståndskraftig. Om du fortsätter att göra kaos, utan att eliminera detta nya hot, kommer det bli allt starkare. Din rival stärks också av att besegra dig eller dina medspelare så se till att vara ordentligt förberedd när du tar striden. En bekämpad rival ger dig extra flådiga belöningar, bland annat experimentella vapen som kommer väl till hands under nästa batalj.

 • Experimentell Klaucke 17 - Har en chans att aktivera en liten EMP-explosion. Det är typiskt dåligt om du drivs av el.

 • Experimentell AG 4 - Kan med upphettade kulor sätta eld på maskindelar. Machine BBQ!

 • Experimentell Pvg 90 - Uppgraderad med en magnetkanon som ökar utgångshastigheten och penetrationen så att du kan träffa fler fiender med ett enda skott. Har du sett filmen Eraser?

 • Experimentell 12G Pump-Action - Har flechetteprojektiler som exploderar. Flechette är ett annat ord för flera små ajajajs.

 • Experimentell lM/46 "Kpist" SMG - Har en överväxel som ökar eldhastigheten avsevärt. Till skillnad från den verkliga förlagan M/45 som knappt penetrerade ett stärkt lakan i medvind. Glöm inte att trycka på "v" för att aktivera!

 • Experimentell Grg m/49 - Skjuter ut två granater i samma salva. Dubbeltrubbel!

Alla dessa nyheter leder oss fram till idag då den första expansionen, Alpine Unrest, släpps. I spelvärlden är det nu december, en månad har gått sedan folk började försvinna och maskinerna började patrullera landsbygden. Storyn tar oss till ön Himfjäll som täckt i snö förändrar omgivningarna rejält. Här finns dock ännu dödligare maskiner i Apocalypse-klassen, bland annat Hunters med eldkastare (förlåt för det där med “Machine BBQ”!) och Runners med biokemiska maskingevär. Men du möter också för första gången andra överlevare - japp, expansionen introducerar NPC-karaktärer.

Synd bara att den nya sortens robotar också råkat tagit sig till fastlandet och Östertörn...