I samarbete med Bungie

Denna artikel produceras i samarbete med Bungie. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan FZ fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.

Den 10 december markerar starten för en helt ny säsong i Destiny 2, vilket innebär färskt innehåll att ta sig an och nya belöningar att jaga. Samtidigt tackar Season of the Undying för sig, som gjorde premiär med lanseringen av expansionen Shadowkeep.

Som ny (eller återvändande) spelare kan det vara mycket nytt att hålla koll på, och därför har vi tagit fram en guide som går igenom säsongssystemet.

Missa inte heller vår förra guide, där vi förklarar spelets grunder och delar med oss av våra bästa tips för att få en flygande start i spelet: Så kommer du igång med Destiny 2

Vad är säsonger?

Säsonger har varit en del av Destiny 2 sedan starten 2017, men systemet har fått sig ett ansiktslyft i och med starten på spelets tredje år och lanseringen av Shadowkeep. Till skillnad från tidigare släpps det nu fyra stycken om året, vilka alla pågår i tre månader var. Utöver nya vapen och aktiviteter påverkar varje ny säsong spelvärlden på olika sätt och knuffar handlingen framåt mellan släppen av nya expansioner.

Värt att tänka på är att det mesta av innehållet i en säsong försvinner när nästa tar vid. Det gäller med andra ord att passa på medan maten står på bordet, helt enkelt. För att ge nya spelare en bekväm start kommer vi därför att bena ut vad en ny säsong har att erbjuda i innehållsväg.

Till att börja med får samtliga spelare tillgång till delar av innehållet i en ny säsong, medan andra kräver att spelaren äger ett säsongspass som är tillgängligt för 10 dollar per säsong. Passet är valfritt och långt från ett krav för att kunna nå endgame, men innehåller en god dos extramaterial för den som är sugen. I bilden nedan syns en uppställning på vilka delar av kakan som kräver säsongspass och inte.

Lathund till säsonger i Destiny 2

  • Varje säsong pågår i tre månader och innehåller bland annat nya aktiviteter samt vapen rustningar att samla.

  • Den senaste av dessa, Season of Dawn, börjar den 10 december och pågår fram till den 9 mars.

  • Alla spelare har tillgång till delar av innehållet, medan ett pass krävs för att ta del av allt säsongen har att erbjuda. Ett pass kostar 10 dollar att köpa.

  • Varje ny säsong kommer med en temporär artefakt som används för att trimma dina karaktärer ytterligare. Artefakten stiger i nivå genom att samla erfarenhetspoäng, vilket låser upp fler bonusar och förmågor.

  • Varje spelare har en säsongsrang vilken också den stiger av att tjäna ihop erfarenhetspoäng.

  • Genom att stiga i rang låser man upp nya vapen, rustningar, föremål och andra belöningar.

Hårdare, bättre, snabbare, starkare – och snyggare!

En stor del av varje säsong är de olika belöningarna man kan låsa upp, så som nya exotiska vapen och säsongsbetonade rustningar. Dessa låser man upp genom att höja sin rang, vilken börjar på ett för samtliga spelare. Säsongspasset erbjuder fler belöningar snabbare, men spelare utan går inte lottlösa genom graderna.

Vid varje säsong ges samtliga spelare (pass eller ej) en temporär artefakt som stiger i nivå ju mer man spelar. I takt med att artefakten ökar i styrka låses säsongsbundna bonusar upp som gör dina karaktärer starkare. Totalt finns det 25 olika "mods" att låsa upp, men endast 12 av dessa kan utrustas på din karaktär. I slutet av varje säsong försvinner artefakten från ditt förråd och ersätts av en ny i början av nästa. Detta gör att du inte halkar efter andra spelare om du skulle missa en säsong.

Både din säsongsrang såväl som nivån på din artefakt ökar med erfarenhetspoäng. Du behöver alltså inte ägna dig åt speciella aktiviteter för att låsa upp några godsaker. Med det sagt är bounties en stadig och snabb källa till XP, så missa inte att svänga förbi tornet med jämna mellanrum för att fylla på dessa. Ett annat tips är att utrusta din karaktär med en ghost som har guiding light-bonusen (10 % extra intjänad XP), för en extra liten skjuts genom nivåerna.

Den säsongsspecifika artefakten ger dig nya bonusar i takt med att den stiger i nivå.

Varje ny säsong bjuder på en uppsjö av belöningar att jaga, även om du saknar säsongspasset.

Season of Dawn

Den nya säsongen Season of Dawn introducerar som sagt en helt ny våg av innehåll till spelet. De nygamla karaktärerna Saint-14 och Osiris, som vi senast såg i expansionen Curse of Osiris, är tillbaka i hetluften för att bistå spelarna på Merkurius. Detta lägger grunden för de olika aktiviteterna som finns tillgängliga de tre kommande månaderna.

I bilden nedan syns en detaljerad uppställning för vilka delar av Season of Dawn som finns tillgängligt med och utan säsongspasset. Till att börja med ges alla spelare tillgång till de två nya PVP-lägena Elimination och Rusted Lands. Det förstnämnda spelas i lag om tre, där man endast ges ett liv per runda (med möjlighet att bli återupplivad av sina lagkamrater). Det senare utspelas på små kartor som premierar ständig rörelse och koordination.

Spelare som äger säsongspasset får dessutom tillgång till ett nytt PVE-läge som Bungie kallar The Sundial. En grupp om sex spelare tar sig an vågor av fiender och spelläget kulminerar i en slutstrid mot utvalda bossar som roterar varje vecka. I början på nästa år släpps dessutom en svårare variant av detta spelläge, för den som söker en extra utmaning.

Vidare kommer alla spelare att kunna ta del av tidsbegränsade event (The Dawning, Iron banner & Crimson Days) och storyuppdrag, i tillägg till övriga punkter som syns i bilden nedan. Och såklart en ny laddning uppdrag som ger dig exotiska vapen.

Säsonger fungerar med andra ord som ett ytterligare lager av innehåll för att hålla världen levande mellan expansioner. Belöningarna från din säsongsrang och gameplay-bonusarna från din artefakt kommer i takt med att du spelar spelet som vanligt, vilket innebär att du fortsatt kan välja aktivitet efter humör.

Glöm inte heller bort att FZ huserar ett helt gäng luttrade veteraner som spelat Destiny sedan flera år tillbaka. Om du har några fler frågor som inte blivit besvarade av våra guider – tveka inte att ställa dem i diskussionstråden nedan!