Det är en sval decemberdag jag lämnar bakom mig när jag släntrar in på kontoret i centrala Köpenhamn. CGI Mannov, som har hand om publiciteten för utgivarna till EVE Online - det islandsbaserade CCP Games - har gjort i ordning ett konferensrum med panoramafönster där soluppgången får fritt spelrum. Ämnet för dagens konferens är MMORPG i allmänhet - EVE i synnerhet - och hur spelarna får en allt större roll i spelens utveckling.

Det börjar snabbt gå mot lunchdags, och soluppgången utanför fönstret har sedan länge bytts ut mot en klar himmel. Sist ut på konferensen är Nathan Richardsson från isländska CCP Games, ansvarig producent för EVE Online, och ämnet driver således föga förvånansvärt åter mot MMORPG:s. Enligt Nathan förekommer dessa i två utbud: nöjesparker och sandlådor, där den första kategorin karakteristeras av ett stort utbud av relativt hårt styrda och linjära attraktioner (eller "quests" om man så vill). Den senare kategorin, i vilken hans eget skötebarn EVE återfinnes, handlar mer om realism och därmed om frihet för spelarna.

Det största problemet med spel i "nöjesparkskategorin" - såsom WoW - är att spelet inte blir roligare för att fler spelar, förklarar Mark. Spelets förmåga att bevara trofasta spelare hänger helt på utvecklarnas förmåga att kontinuerligt berika spelet med nytt innehåll - om tusen personer till kommer in på servern leder det knappast till en bättre spelupplevelse för alla, kanske tvärtom. Dessa problem finns inte i en sandlåda, där spelarna själva utgör spelets stora attraktionskraft.

Mer frihet åt spelarna

- mer huvudvärk åt spelutvecklarna?

Sandlådemodellen är emellertid inte utan sina egna problem, medger Nathan. Anarki bland spelarna och hög inlärningströskel är problem som EVE-spelaren måste dras med, dessutom ligger fokus tungt på PvP - det finns inte samma möjlighet som i andra spel att låta spelet ta över berättelsen och låta sig föras med strömmen. Just det faktum att PvP är den dominerande delen av spelet skrämmer bort många spelare, som tröttnar efter att ha fått sina karaktärer brutalt slaktade och alla ägodelar stulna gång på gång. Men denna anarki har också en ljus sida: spelet kommer att kretsa mer kring det sociala umgänget med andra spelare, vilket är ett framgångsrecept för att behålla folk i spelet.

Trots att ett spel som EVE Online i stor utsträckning är beroende av spelarna för att skapa spelets innehåll och utagera dess storylines kräver det inte mindre av utvecklarna än ett "nöjesfält", menar Nathan. För att hantera allt större organisationer inuti spelet och ständiga krav på nya finesser krävs ett konstant utvecklingsarbete - inte minst för att få servrarna att orka med belastningen. I EVE Online delar över 30 000 spelare på samma universum, alltså samma spelvärld. Det ställer enorma krav på såväl mjukvara som hårdvara.

Sedan 2005 har antalet betalande spelare i EVE-universumet nästan fördubblats. Under utveckling är en ny expansion - ännu så länge ej namngiven - som utlovar uppfräschad grafik och många nyheter, bland annat ett läge där spelare skall kunna gå runt med sina karaktärer inuti rymdstationer och liknande. Detta läge skall emellertid inte användas i strid, utan för betydligt mer lättsamma nöjen - olika typer av minispel och karaoke (!) står på programmet. Något releasedatum är emellertid ännu inte satt.

Nathan avslutar sin presentation med en filmvisning - ett slags "sneak preview" på den kommande expansionen. Ståpälsframkallande. Det är tydligt att även den som gillar maffiga strider kommer att få sitt lystmäte. Med det är konferensen över och jag vandrar belåten åter ut i decembervädret. Idag har jag lärt mig mer om MMORPG än jag trodde att jag behövde veta - men framför allt en viktig sak: framtidens bästa spelupplevelser formas kanske inte i XNA Game Studio Express, och inte nödvändigtvis av professionella spelutvecklare. De formas snarare av spelarna själva, i klurigt konstruerade sandlådor.

Föregående Nästa
Zarkow.. zarkow.. hmm.. #airsoft.se? Fortsätt bumpa här nu då så att diskussionen återupptas. ;) 11/01 Inte George Lucas! ;) 11/01 det vart inte längre diskussion alltså? :P iaf var det inte nån som tipsade om nån sci-fi författare här förrut? försökte hitta på inlägget igen men hittar det inte... eller läste jag det nån annan stans? nån skrev nått om att "i hans böcker handlade... 10/01 Garanterat! 30/12 Precis! Det gäller att företag vågar satsa på dessa mindre populära spel, för i slutändan så tror jag att det är de spelen som kommer att leva längst. 29/12 Tja, jag kan inte annat än hålla med. Jag har själv inte spelat sandlåde-spel, men jag känner precis som du har skrivit! Känns som att spelen som inte är lika komplicerade som sandlådespelen drar mest pengar dock, så sålänge alla företag endast är ute... 28/12 Bra artikel, skulle dock vara trevligare om den var lite mer djupgående. Tack FZ! Jag har spelat MMORPG´s ett bra tag nu, och tycker att sandlåde-konceptet är en klar vinnare. Har spelat Eve Online sen 2003, och det är just friheten som får mig att fort... 28/12 Bra tråd! Håller med dig Bab, till 99%. Eller ja, givetvis tycker jag också att även dom som bara spelar 5-10 timmar i veckan ska kunna känna att dom åstadkommer något dom med, men allt får ha sin gräns. En som bara spelar så lite ska t.ex. inte lätt... 28/12 Bra artikel! och mycket bra inlägg av dig Bab! Jag håller med dig till 100%. Problemet är ju att det inte finns många spel där man kan göra allt som man vill, man är alltid låst på ett eller annat sätt, alternativt så kan man göra många grejjer men så... 28/12 Bra artikel. WoW är inget rollspel. Det är ett skattjakts-hack&slash-PvP. Det är lite som en racingspel nästan... man nöter å nöter tills man kan alla svängar i banan utantill. Oftast är det EN lösning som gäller och som man ska använda om man vill vara... 26/12
Skicka en rättelse