Teknik och spelande går ofta hand i hand men många av oss är inte intresserade av det som sker bakom skärmen, bara upplevelsen som förmedlas på den.

På min gård bor en gammal man på nästan 90 år. Han ser ut som han vore 65, men luktar som om han vore hundra. Vi går på samma gym, ett sådant där gammalt källargym från en tid då varken Sats eller Friskis fanns. Det är lila maskiner. På förmiddagarna är det jag och pensionärerna som är där. Den gamla mannen vill alltid prata lite, han känner igen mig från gården och tv. Jag vill helst inte prata. Dels pratar han så långsamt, dels är det där med lukten, faktiskt. Han bor ensam, har inga barn, ingen hemtjänst och hygienen verkar bli därefter. För några veckor sedan kom han fram till mig och tog tag i min arm.

”Du, du som håller på med spel, du kan ju det här med teknik”, sa han.

Det var något med fjärrkontrollen. Så jag gick hem till honom, andades genom munnen och fixade fjärren; han hade samma problem som min pappa brukar ha, trycker på knappen alldeles intill den man byter kanal på och ställer då om bildstorleken på tv:n.

Men det där är ett antagande som jag, och säkert många av er läsare, stött på många gånger under åren. Det där med att folk tar för givet att man kan teknik eftersom man spelar.

Å ena sidan är det ju helt befängt - varför ska man kunna teknik bara för att man gillar spel? Jag tycker inte att jag kan teknik, jag är framför allt inte bra på teknik. Jag tycker inte att det är särskilt kul. Jag gillar mina trådlösa högtalare som jag kan strömma musik till, jag tycker om min smarta mobil, mina spelkonsoler, mitt trådlösa bredband och min platt-tv - men jag är inte särskilt intresserad av tekniken bakom dem och jag lär mig högst motvilligt att installera nya saker.

Killen på gården

Det är heller inte något teknikintresse som ligger bakom mitt spelande, varken när jag spelade Donkey Kong som kom till flipperhallen i Norrköping tidigt på 80-talet eller när jag spelade igenom nya #Bioshock Infinite för några veckor sedan. Jag kan förundras över hur vissa saker är tekniskt möjliga, men är betydligt mer road av att det fungerar än hur. För mig är en spelupplevelse främst just en upplevelse; en känsla, något jag är med om. Det är inte programmeringsspråk, grafik eller processorer och bildrutor i sekunden; det är bara saker som gör upplevelsen möjlig. Det är saker som borde vara självklara, som bara ska fungera och som man ska slippa fundera på. Vem sitter i en biosalong och funderar över vilka projektorer som visar filmen eller vilket material det är i bioduken?

"Där står min Xbox 360 och vägrar koppla upp sig"

Fast riktigt så självklart är det som bekant inte. För antagandet min gamle granne gjorde om att jag kan lite om teknik eftersom jag gillar spel är sorgligt korrekt; jag har ju varit så illa tvungen att lära mig. Eller snarare: Jag är fortfarande tvungen att göra det. Visst, somligt har blivit enklare och lättare, men ändå: Där står min Xbox 360 och vägrar koppla upp sig. Det hände förra veckan och det är varken fel på sladd eller modem. Den bara vill inte.

Och intill står min Wii U som under flera veckor sa att den inte kunde ansluta till det trådlösa nätverket för att jag har fel säkerhetsnivå eller något liknande. Trots att alla andra maskiner, prylar, högtalare, datorer, surfplattor och mobiler aldrig har klagat. Wii U, denna konsol som ska vara så användarvänlig och rikta sig till samma barnfamiljer som köpte Wii, hävde plötsligt ur sig ord och meningar som hämtade ur en halvtaskig instruktionsbok för en router. Jag kände som min granne måste ha gjort; jag ville också gå till den där killen på gården som spelar spel och därför kan lite om teknik, som kunde fixa till det där som verkade så svårt.
Tyvärr var det ju jag som var den där killen.

Föregående Nästa
Vad bra, jag som trodde det var annars! 06/05 Ja, det vet väl alla att du och din vänskapskrets är representativa för hela den spelande populationen... 06/05 https://www.youtube.com/embed/29M_VElHoFI 06/05 Fanns en i flipperhallen också, den i DeGeersbacken. En gång när jag blev arg och slog till spelet hoppade ägaren fram över disken med ett brännbollsträ i handen. Som i en film. Ingen av oss slog nånsin en maskin igen efter det. 06/05 Jag tar för givet att folk ska kunna lära sig hur datorer och teknik fungerar idag samt att det inte är svårt, men samtidigt så kräver samhället att man ska kunna köra bil, något som jag inte kan samt tror att det är så svårt att jag inte ens tänker tan... 06/05 Arnroths krönikor måste vara de sämsta jag läst. Snälla sluta med dessa. 06/05 Jag är fett med tekniknörd. Jag vet oftast vad som strular när det gör det. Jag till och med säljer skiten till inget ont anande konsumeter med orden " det är bara att göra såhär". Visst för mig "är det bara". Jag hatar dock när det bara inte fungerar.... 06/05 "Jag spelade Donkey Kong som kom till flipperhallen i Norrköping tidigt på 80-talet" Då måste du ha sett Pac-Man-maskinen på Spiralen också? :) 06/05 Blir fortfarande spyfärdig när någon använder den förkortningen. 05/05 Haha känner igen mig så väl .. alla som pratar om att det är så enkelt med PS3 och sen varje gång jag slår på eländet så ska den köra en systemuppdatering som tar 45 minuter innan man ens kan göra ett smack .. Dagens I-lands problem :) 05/05
Skicka en rättelse