NBA Lives konkurrent, NBA 2K14, hade som första basketspel med de bästa europeiska klubbarna i männens Euroleauge i höstas. Både för att flirta med den europeiska fansen – och för att europeisk basket är annorlunda än NBA. Reglerna skiljer sig lite, och spelet är just lite långsamma och mer taktiskt. #NBA 2K14 blir på så sätt ett basketspel med två olika nyanser av samma game play; samma basket, men på lite olika sätt. Jag använder det just så, varierar mellan Euroleague och NBA efter vilken slags basket jag vill spela för dagen.

Varför inte använda WNBA på samma sätt? Och på köpet kanske nå en ny målgrupp, det vill säga fler kvinnor och de som gillar WNBA? Jag själv gillar dambasket minst lika mycket som herrbasket. Och att kvinnor gillar att spela basket i verkliga livet är det ingen som helst tvekan om. Varför ska de då bara lira sin sport med manliga karaktärer i tv-spelen? Jag tycker frågan är berättigad.

Det är enklare att göra kvinnor i hockey än i basket, menar EA-chefen Andrew Wilson.

Alltså passade jag på att ställa den till Andrew Wilson när jag mötte honom på Gamescom i somras. Då var Wilson (som för övrigt är gammal basketspelare från Australien) chef för EA Sports, några veckor senare blev han vd för hela #Electronic Arts. Hur som helst, varför finns det då inga kvinnor i NBA Live när det finns i både NHL och UFC?

"Att göra kvinnor i ett basketspel innebär enormt mycket jobb. Jag säger inte att vi inte kommer att göra det i framtiden, men det krävs helt nya animationer och fysikmodeller för att det ska fungera. Det är svårt redan i NHL, men ännu svårare i ett basketspel", förklarade han.

"Men de hade visst tid och råd att göra kvinnor som pausunderhållning"

Jag kan inte påstå att jag gillade svaret, men jag kunde också förstå honom. Basketspelen kryper så nära spelarna, kräver mycket mer realistiskt återgivna kroppar och ansikten än både fotboll och ishockey. I fotboll är man längre från plan, i ishockey har ju alla skydd och hjälmar. I basketspelen kan du se spelarna ända ner till vilka tatueringar de har. Vi är inte på UFC-nivå i grafisk detaljrikedom, men bra nära. Att göra realistiska avatarer av varenda en av WNBA:s drygt 150 spelare skulle så klart ta betydligt längre tid än UFC:s 20. Tid som EA Sports antagligen inte hade.

Sedan dess har jag spelat NBA Live 14. Och kvinnorna finns som sagt inte med på planen... eller vänta nu.

Det gör de visst.

I periodpauserna kommer nämligen cheerleaders ut och dansar. Å ena sidan rätt oskyldig; det är ju så det ser ut i verkligheten, på männens NBA-matcher. Inte heller är dansarna överdrivet sexualiserade. Men ändå.

Några kvinnor hade de tydligen ändå tid att få till, de där EA-utvecklarna. Faktiskt ungefär lika många som är med i ett basketlag. Men dessa dansares enda roll är att vara ögongodis. Därmed blir NBA Live, alldeles i onödan, ännu ett spel som gör ett vi och dem av männen och kvinnorna; de hade inte råd att göra kvinnliga basketspelare som tävlar och kämpar precis på samma villkor som männen – men de hade visst tid och råd att göra kvinnor som pausunderhållning.

Jag är visserligen journalist och inte reklamare, men det känns kanske inte som den optimala metoden att locka kvinnor som gillar basket att köpa NBA Live.

De är inte många, men de är med på samma villkor som männen. Kvinnorna alltså, och spelet i fråga är EA Sports UFC.

Även i UFC finns den sortens kvinnliga karaktärer med; du vet de där kvinnorna som lättklädda dyker upp i oktagonen mellan ronderna och går runt med upp en skylt? I UFC är de dessutom betydligt mer sexualiserade än i NBA Live, vänder sig till och med mot kameran och flirtar med spelaren. Det är alldeles uppenbart att en hel del tid lagts även på dessa i strävan att ge en "sann bild" av UFC.

Men faktum är att det stör det mig oerhört mycket mindre än i kvinnorna som dansar på planen i NBA Live. I UFC blir pausdamerna alldeles uppenbart bara objekt; ointressanta och bokstavligen blodlösa jämfört med kvinnorna som slåss, de som inte bara är där för sin fägrings eller männens ljutnings skull. I samma stund som ögongodiset sätter sig ner kan jag fortsätta fighten mellan de riktiga kvinnorna i spelet, Ronda Rousey och Miesha Tate. De kan ge och ta smällar på samma villkor som Alexander Gustafsson och Jon Jones. Deras blod är lika nämligen lika rött och väger lika tungt som männens i den här oktagonen.

Det, mina vänner, är precis som det borde vara i alla spel.