Sent i tisdagskväll svensk tid slog bomben ner. Facebook köper Oculus för i runda slängar två miljarder dollar. Det är nästan 13 miljarder kronor.

Jag låg och kollade på en basketmatch mellan Wichita State och Kentucky i amerikanska collegeslutspelet när jag slängde en blick på mitt Twitterflöde - och kaboom! Hela det amerikanska nyhetsflödet exploderade framför mina ögon. Och strax efter följde spelvärldens chock, inklusive min egen. Det sabbade fullständigt basketmatchen, trots att Wichita är ett av mina favoritlag och den inte avgjordes förrän i slutsekunderna.

Chocken!

Det här var dessutom dagen då det skulle avgöras hur mycket aktierna i #King skulle kosta när börsintroduktionen skedde dagen efter. Det visade sig hamna på 22,5 dollar i utgångspris och att aktier för ungefär en halv miljard dollar skulle säljas. Men vem brydde sig? Det kändes plötsligt som småpotatis när Facebook visade sig värdera Oculus ungefär lika högt som #Take Two och #Ubisoft.

Jösses!

Reaktionerna som följde från spelvärlden kan summeras i skepsis, ilska eller uppgivenhet. Starkast uttryckte sig Markus "Notch" Persson, som släppte en bomb på Twitter strax efter att affären blev känd:

Inom några minuter blev också det en nyhet i hela världens spelmedia och snart även i vanliga tidningar som New York Times. Listan på arga, ledsna och frågande tweets från kända utvecklare under kvällen kan göras hur lång som helst och du har kanske redan sett många.

Till saken hör att GDC genomfördes veckan innan, med rekordmånga utvecklare på plats (över 24 000). Och en hel del av dem hade dessutom passat på att besöka Oculus kontor i staden. Kontrasten mellan att spåna spelvisioner med teknikerna på kontoret och nyheten om Facebooks uppköp måste varit gigantisk.

Hur som helst, här är i alla fall några reaktioner så du får känslan. Först från självaste Warren Spector:

#Braid-skaparen Jonathan Blow skrev först:

Och sedan:

Här är #Paradox Interactive-chefen Fredrik Westers spontana fundering:

Mike Bithell, mannen bakom #Thomas Was Alone, tweetade en rolig bild på en dialog mellan honom och #Vlambeers Rami Ismail:

Men frågan är om inte speljournalisten Leigh Alexander kom närmast problemets kärna med följande lilla tweet: