Tv-spel ledde inte till en skolskjutning, även om media påstod det. Och därför får vi aldrig veta det. Arnroth leker privatdetektiv i och upptäcker en massmördare som älskade dansspel och Super Nintendo.

Dagen efter Lucia 2012 skakades USA av ett av de värsta massmorden någonsin. 20-åriga Adam Lanza dök upp beväpnad på sin gamla skola Sandy Hook i Newton, Connecticut. Kallblodigt mördade han 20 sex- och sjuåringar samt sex lärare. Innan dess hade han även skjutit sin mamma med fyra skott. Han avslutade allt med att ta sitt eget liv.

Där stod USA, och snart en hel värld, med ännu ett oförklarligt våldsdåd utfört av en ung man att hantera. Mänskligt nog letades snabba förklaringar, sätt att göra det obegripliga mer begripligt. Och ni minns kanske var det snabbt hamnade?

Hos tv-spelen, så klart.

Så här skrev Expressen sex dagar efter massakern:

I timmar i sträck satt han, ensam i sitt fönsterlösa källarrum. Han studerade bilder på vapen och mejade ner virtuella offer i våldsamma tv-spel. Sedan blev det virtuella spelandet en våldsam verklighet.

Sydsvenska Dagbladet sammanfattade läget så här en dag senare:

Amerikanska medier noterar att den 20-årige massmördaren i Newtown hade suttit hemma i källaren och spelat ett populärt spel där deltagarna medverkar i simulerade krigsscener. I Washington har senator John Rockefeller krävt en nationell studie av hur våldsamma videospel påverkar barn och en översyn av hur spelen klassas.

Bilden av tv-spelandet som förklaringsmodell till massmordet levde lika starkt två månader senare. Så här skrev nämligen Aftonbladet i februari 2013, då de första känslomässiga svallvågorna efter skolskjutning ändå lagt sig:

Enligt källor till amerikanska CBS drevs Lanza av två saker, våldsamma videospel och en stark önskan att döda fler människor än vad Anders Behring Breivik gjorde. I hans källare hittades en stor mängd videospel och enligt källorna spenderade han dagligen otaliga timmar ensam i sitt privata spelrum med persiennerna nerdragna för att slipa på sin vapenteknik.

Sedan tystnade historien, det hände nya hemskheter och saker att skriva om. Sandy Hook och Adam Lanza blev historia och kvar i mångas medvetande finns bara de de där orden om varför en 20-årig man hamnade så snett:

Tv-spelen.

Och hans mamma, den ensamstående mamman som inte hade koll, som uppfostrade sin son fel, vars vapenvurmande gjorde att sonen ens hade tillgång till vapen. Hennes fel var det också, så till den grad att hon knappt ens räknas som ett av Adams offer längre. I Obamas minnestal förra året nämnde han bara 26 mordoffer och på den lokala brandstationen i Newport finns 26 stjärnor för att minnas de 20 barnen och de 6 lärarna. Ingen stjärna för mamma Nancy, och (mer begripligt) ingen för Adam Lanza själv.

Föregående Nästa
http://25.media.tumblr.com/tumblr_mcr4g7Z6vp1r9uv98o1_400.gif :) 08/05 Jag tror vi börjar förstå varandra :) . Och absolut, det kanske var dumt att peka ut sådana detaljer via youtube klipp på ett forum så här, (syftet har jag förkalarat). Avpixlat förstår jag absolut att man kan vara kritisk till. Men youtube är lite anno... 08/05 Jo, jag är medveten om att mitt synsätt på ideologi och politik till största del baseras på det jag lärt mig under min "västerländska" uppväxt och vad jag läser i nyheter. Jag har inte så mycket val dock, det är den enda källan till information jag har.... 07/05 Du tar Ryska, Kinesiska och Nordkoreanska nyheter med en nypa salt för att du är född i ett samhälle som matat dig med information som säger att dessa nationers nyhetsmedier sprider lögner. Precis på samma sätt menar dem av dig nämnda nationernas expert... 07/05 Anstränger du dig för att missförstå eller? Ett spel eller film kan omedelbart förmedla glädje, sorg, rädsla eller ilska utan att man för den sakens skull blir en clown, manodepressiv, paranoid eller massmördare. Men om man bara spelar t ex sexistiska... 07/05 Men Thomas, jag måste fråga dig? Du menar väll inte på allvar att om man ger ett spel till ett barn som hyllar sexism, fascism, och brutalt våld, att det inte skulle påverka barnets utveckling? Förra veckan satt du i SVT:s morgonsoffa och berättade hur... 07/05 Grundregeln står kvar tro inte på allt du ser och hör över huvudtaget? Varför just på internet? Alla medier får i princip sin information från ett fåtal i USA 4:a stora konglomerat som äger nästan alla radio och TV stationer i landet.... Jag upprepar... 07/05 @Jarhead. Jag måste säga att jag är mer benägen att tro på det medier säger än det som sägs på enstaka YouTube klipp. Ifall Sandy-Hook hade varit fake så borde det vara världens lättaste att avslöja för vilken journalist som helst, men istället skulle... 06/05 Sambandet jag syfta på var det gällande övningar med liknande scenarion som dem som inträffar samma dag. Det kan ju bara vara ren slump, det behöver inte finnas någon koppling mellan attentaten och övningarna men oavsett så finns sambandet där. Och nej... 06/05 Det är ok, tack. Min kommentar om medlemstest ska delvis tas som ett skämt och den var riktad till individen som påstod sa att skolan varit stängd och att massakern inte ägde rum. Det är en trollkommentar om något. Som sagt, att det är konstigheter och... 06/05
Skicka en rättelse