Ryska antihomolagar ogillar The Sims och Kina förbjuder Battlefield 4. När spel blir stora blir de politik – på samma sätt som en skäggig schlagersångerska.

Jag har intervjuat Will Wright flera gånger genom åren. Han var väldigt intervjubar i början av 00-talet, när The Sims fortfarande var nytt och omvälvande. Jag har alltid gillat Simcity och The Sims, både spelen och tankarna bakom. Att jag varit nyfiken på mannen som hittat på dem är därför självklart.

Det är ju något så genialt med sättet han släpper ut oss spelare i sina spelvärldar, hur vi får hitta på och berätta våra helt egna berättelser i något som åtminstone påminner starkt om vår egen värld. Man kunde det ju redan i Simcity, men The Sims tog det som bekant till nya nivåer, mycket tack vare att spelet aldrig satte gränser för hur ens relationer kan se ut.

Jag vet inte hur många gånger vi garvat tillsammans, jag och barnen, åt någon märklig livs- eller generationshistoria som en av oss lyckats skapa antingen med flit eller bara av tillfällighet i spelet. Alla som spelat The Sims har gott om dylika berättelser, både om de historier som nått någorlunda dit man ville – och de som totalt överrumplat en.

The Sims handlar om att ge spelaren frihet.

Jag menar, nästan vad som helst kan ju hända. Kanske är det därför som det där med att man också är fri att välja relationer helt efter eget hjärta ändå skapat så lite moralpanik? Du kan ju få barn med rymdvarelser, så varför skulle du inte få välja om du ska ha heterosexuella eller homosexuella relationer?

Jag pratade ganska mycket med Will Wright om den här saken, om hur hans tankar gått kring detta. Svaren kokade alltid ner till ungefär detta: han ville bara göra ett spel som så långt som möjligt gav valfrihet åt spelaren; inga pekpinnar, inget moraliserande, bara fritt, knäppt och galet. Jag minns att jag frågade honom, det här var 2003 om jag minns rätt, om spelet hade kunnat göras var som helst i USA, eller om det var just i en stad som San Francisco det måste ske? Just för att San Francisco sedan länge haft en liberal attityd till homosexualitet, vilket var mer än man kunde säga om de flesta andra amerikanska städer vid den tiden.

"Han ville bara göra ett spel som så långt som möjligt gav valfrihet åt spelaren"

Han funderade en stund innan han svarade, som om frågan var oväntad. "Jag vet inte, kanske", sa han. "Men jag ser inte spelet som en politisk kommentar, jag är själv mest intresserad av det sociala samspelet mellan människor och det är det jag vill låta spelarna leka med. Det var samma sak med Simcity, jag är intresserad av stadsbyggnad och hur den formar både en stad och människorna i den. Det var därför jag gjorde Simcity. Vad spelarna sedan gör i spelet är inte min sak. Om något är spelet helt opolitiskt, vi försöker säga till spelarna så lite som möjligt om vad de ska hitta på."

Will Wright menade inte att avsäga sig ansvar för sina spel, snarare tvärt om tror jag. Han ville säga att han tog sin vision så långt han kunde, utan att kompromissa, eller i vart fall med så få kompromisser som möjligt. Och om spelaren ska få leka fritt i The Sims så går det ju inte att hindra till exempel samkönade relationer.

Föregående Nästa
Men, Conchita-episoden var också tänkt att väcka en raktion, den som såg hela Eurovision kunde inte undgå att undvika det. Det störde mig när man narrade Polen med sina stobystade tjejer i svensk media men inte ett ont ord om Conchita. Själv tyckte jag... 26/05 Nja, jag tror (och jag skriver tror nu för jag har faktiskt ingen aning) att det folk stör sig på är att ett par tuttar ska sälja t.ex. en bil eller ett spel och man slänger in lättklädda kvinnor i reklam som rena objekt, med anspelningar på sex, för... 26/05 Jag måste väl erkänna att jag blev överraskad när en karl klädd som kvinna men med ansat skägg klev på scen. Men överraskningen varade bara en stund och sen var det "bara" så. Inte mer än så... Nå värst provocerad blev jag inte. Ej heller arg eller sur... 26/05 Kollar inte på schlager, gick däremot in på youtuben och kollade vinnande bidraget för det var sånt jävla liv på Fb om det. Det värsta är att han vann enbart för att han hade klänning, smink, skägg och långt hår. Det var ett extremt average bidrag rent... 25/05 Han uttalar sig som hon när han är Conchita Wurst. Han är en dragshow artist precis som Christer Lindarw... Annars är han en vanlig snubbe som antagligen är precis som dig och mig. 25/05 Ibland blir man lite förvirrad över en del människors preferenser. Att en man som klär sig som och kallar sig kvinna men har skägg är tydligen helt normalt och ska bara accepteras med hull och hår. Men om en kvinna med attriktiva attribut (t ex bröst... 25/05 Bra Thomas, fortsätt med de krönikorna som tydligen är extremt obekväma i en del ögon. Datornördarna kan behöva ruskas om med lite vetskap om att det existerar ett samhälle utanför datorrummet. Skrämmande när jag läser vissa kommentarer här. En skäggig... 25/05 Ja men ja, hade jag glömt. FZ kör krönikan på lördagar nu, lika överraskad som du. Världen är ur led.... 25/05 Av din bild att döma vet man hur pass seriös man får ta dig. Trolla vidare, men helst inte här. =/ 25/05 Målet måste väl vara att det ska vara så naturligt att det inte ska behövas diskuteras eller bli nyheter av det. Bioware har varit duktiga på detta. 25/05
Skicka en rättelse