Den som inte tror att sociala medier betyder något har rätt och slätt fel. Det är tvärt om en av vår tids kraftfullaste sätt att påverka. I stort och smått.

Ofta på ett bra sätt. Den som är exkluderad, inte hörs eller syns får chansen att göra just det - höras, synas och i bästa fall inkluderas. Och ofta kan de som exkluderar tas med fullständig överraskning; de hade ingen susning om att det ens fanns någon eller något som inte fick vara med. Det ligger ju liksom i sakens natur, att den som är osynliggjord inte syns.

Det gäller såklart mycket i spelvärlden, den del av kulturen som ständigt stängs ute från just kulturforum. Men även e-sporten, denna nördarnas egen sport. Som när 40 000 sa till SVT att Emil "HeatoN" Christensen, Sveriges största och mest meriterade e-sportstjärna genom tiderna, borde få vara med i Mästarnas mästare.

Profilbilden från Facebook-sidan, skapad av Christian Norgren

Allt började med ett upprop på Fragbite och en särskild Facebooksida för syftet, "HeatoN till Mästarnas mästare". I skrivande stund har den 40 000 likes.

"det var sannerligen ett viktigt steg för it-ålderns folksport"

Allt slutade med att Emil fick vara med i Eftersnack, pratprogrammet som diskuterade det senaste inslaget. Det är långt kvar till att vare sig han eller någon annan e-sportare får vara med i det verkliga programmet, men det var sannerligen ett viktigt steg för it-ålderns folksport. Det är gott och väl med alla miljontals människor som tittar på e-sport på Twitch eller via andra webbkanaler, men det är ändå något särskilt med att få vara med där vanligt folk ser en; Mästarnas mästare ses av över två miljoner tittare och är år efter år en av de största tv-snackisarna. Våra gamla idrottsidoler är oss kära, och att få komma dem nära under förhållanden som just det här programmet ger är fascinerande.

Den eviga frågan - är e-sport sport?

Att inte ha med e-sportare har å andra sidan sin logik. Dels är det ju den eviga frågan om det ens är en sport eller inte. Mot det kan man ju anföra att det finns andra sporter som inte kräver värst mycket mer fysisk prestation än dataspelande, säg skytte eller pilbågsskytte. Ändå är de OS-grenar och sport. Men kanske kommer man runt hela problemet med att just kalla det sport, till skillnad mot idrott. Kollar man hur SportAccord, som samlar i princip alla internationella idrottsförbund under sig, definierar sport så hör absolut e-sport dit.

Är detta mer sport än e-sport?

Men den diskussionen är kanske ändå inte väsentlig i det här sammanhanget; Mästarnas mästare är underhållning och det vinnande konceptet består i en mix av att tittaren känner nostalgi och samtidigt kommer nära sina gamla idoler på ett nytt sätt. Det som behövs är just att idrottspersonen väcker nostalgiska minnen hos tillräckligt många för att vara intressant i programmet. Därför är också alltid idrottare från olika grenar med, somliga bryr man sig mer om än andra - och somliga känner man kanske knappt till. Eller snarare så här: somliga bryr jag mig mer om än andra - men det behöver inte vara samma för dig. Du kanske inte ens känner till de jag bryr mig om, och såvidare.

Och det är här som hela kampanjen runt HeatoN blir så intressant. På mindre än ett dygn fick Facebook-sidan mer än 17 000 likes. Det fick till och med gammelmedia att rapportera. Redan efter 4000 likes skrev Expressen "Tusentals hoppas på Heaton i SVT-succén". Aftonbladet hakade på, Metro och även SVT Nyheter som skrev: "Esport-fansen har sagt sitt. Nu vill de se en esportstjärna i nästa Mästarnas Mästare. Uppropet som startade på Facebook sent i går har redan fått tiotusentals följare".

Föregående Nästa
"E-sport" är faktiskt ett ganska bra namn för vad det är, precis som "motorsport" är en väldigt bra namn för vad det är. Båda benämningar beskriver vad för sport det handlar om. 07/07 Det är väl ganska uppenbart att de här som skriver att e-sport är för de lata har helt enkelt varken den mentala kapaciteten eller utåligheten i koncentrationen att faktiskt bli bra på det, utan de väljer något som bara kräver lite lagom över mycket tes... 04/07 Fattar du hur sjukt jobbigt det han gjorde är? Nä, tydligen inte... 03/07 Vad är det som säger att folk väljer att bli bra i tv/dator-spel bara för att dom är för "lata" för andra sporter? Med den definitionen är ju alla sportutövare andra än triathlondeltagare ena lata jävlar. Motorsport ska vi inte ens tala om. Att de flest... 03/07 Arbete som inte involverar fysisk aktivitet brukar smutskastas och ses som lättsamt av idioter som aldrig kommer kunna klara av mer än att flytta ett objekt från A till B. Det finns hårt arbete som inte kräver fysisk aktivitet, eller anser du att Heaton... 02/07 De som har benägenhet att kalla detta E-(xtacy)sport är personer som inte klarar av idrott på den naturliga vägen. Detta kan och skall aldrig klassas med traditionell idrott, det är ett hån mot de som tränar och lägger hundratals timmar för att bli bra.... 01/07 Uppenbarligen inte. 01/07 Först, se mitt tidigare inlägg. Sedan: Du är givetvis välkommen att ha vilka åsikter du vill men se till att du har det i frågor där det inte gör att du har direkt fel. Du kan alltså tycka att e-sport inte är sport men då har du definitionsmässigt fel... 01/07 Detta är fel. Dota 2 är inte utrusting som man behöver för att spela dota 2. Dota 2 är sporten eller regelverket som definerar den. Regelverket får difinitivt och bör definitivt komma från en och samma allsmäktig organisation. I det här fallet Valve. I... 01/07 Well, det fina med faktafrågor är att de just är fakta. E-sport är definitionsmässigt sport, oavsett dina åsikter. Detta då det finns en officiell och vedertagen definition av ordet sport i saob som med lätthet inkluderar e-sport. Att du sedan försöker... 01/07
Skicka en rättelse