Med veckans släpp av Xbox One är den nya generations konsoler här på allvar. Men, för att något ska spira måste också något dö. Vi säger adjö till konsolerna som nu pensioneras.

Jag satt mitt i en intervju på Gamescom för några veckor sedan, när det plötsligt kom ett sms från grannen på mitt land. Jag hade packat ihop för sommaren på lördagen, det här var fredag morgon en knapp vecka senare.

"En fönsterruta på baksidan av huset är krossad och står öppen, ska det vara så?".

Nej, det skulle det så klart inte. Jag hade haft inbrott. Det var svårt att behålla koncentrationen under resten av intervjun, ja, under resten av dagen faktiskt. Grannen ringde efter polisen som gjorde teknisk undersökningen, grannen spikade upp masonitskiva för fönstret, jag ringde glasmästaren och så vidare.

Ett numera lagat fönster och tjuvarnas verktyg

Det är svårt att rodda sådant från distans, men grannen sa lugnande att det inte verkade vara så farligt och att det nog var ”idioter från Vingåker” som låg bakom. Poliserna trodde det var narkomaner. Själv lutade jag åt någon som ville åt alla mina spel och konsoler.

Jag har nämligen haft inbrott förr, för fem år sedan. Då stal tjuvarna ett par hundra spel, tre spelkonsoler, två platt tv, högtalare och dator. Det var ett lukrativt inbrott.

Det såg ut som de letat efter något särskilt

I veckan åkte jag så äntligen dit för att kolla in förödelsen och se vad som var stulet. Det var faktiskt svårt att fatta ens vad tjuvarna varit ute efter; de hade slängt en stor sten genom ett fönster på baksidan och vardagsrummet var helt nerlusat med glassplitter. I badrummet hade de rivit ur hela skåpet och det låg plåster, tandborstar, Alvedon och hårnålar över hela golvet. I skafferiet låg tomflaskor huller om buller och i sovrummet var skåpsdörren öppen, kläder låg på golvet och diverse prylar på sängen.

Inte ens Ernst kan göra denna bild mysig

Det såg ut som de letat efter något särskilt, för platt-tv, flera högtalare och högarna av spel låg till synes orörda. På försäkringsbolaget var de dock mindre förvånade. "De var ute efter smycken, inget annat, små saker de kan smälta ner", sa handläggaren.

Det förklarade saken.

Det tog fyra timmar att städa allt och den slutgiltiga listan på vad som var stulet var udda: Några smycken att stjäla hade jag inte haft, däremot hade tjuvarna tagit blott två flaskor av ett 20-tal på sprithyllan, nämligen en 18-årig Laphroaig och en 16-årig Lagavulin, hyllans två dyraste och godaste flaskor. Dessutom hade de tagit mitt Playstation 3, två handkontroller samt spelen #Sacred 3, #The Last of Us och två Legospel. Och gått sin väg.

Jag formade min egen teori: Tjuvarna gör sista stöten för dagen och vill runda av med en mysig kväll, så de tar med sig finwhiskyn och spelkonsolen de gillar bäst samt de spel de helst vill lira. The Last of Us till sig själva, Legospelen till barnen och Sacred 3 som ett wild card.

Föregående Nästa
Där har du absolut en poäng. Det är dock inte varit så många konsolexklusiva nätmultiplayerspel sedan millenieskiftet som intresserat mig. Undantaget har varit Virtua Fighter 5 FS på PS3 vars nätspel imponerat enormt. Då den enda infrastruktur som krävs... 09/09 Har aldrig riktigt varit något större konsolfan men jag har en Xbox 360 med ett 50-tal spel. Dock har intresset varit rätt svalt, har mest spelat "partyspel" som Lips, Guitar Hero, Dance Central och diverse Kinect-spel som kan vara kul när man har fest.... 09/09 Låter som en sund strategi, möjligen bortsett från att man då riskerar att missa en del bra multiplayerspel på konsolen i fråga. Ofta har dessa ju servrar som bara hålls igång så länge det finns hyfsat många som spelar. 08/09 Amen :-) 08/09 Eftersom jag inte hör till omg-nytt-spel-köa-på-release-dagen-typen av konsolspelare utan snarare följer scenen med ett halvt öga medans jag mestadels spelar på PC, är det när konsolerna "pensioneras" som jag blir intresserad. Det betyder nämligen att... 08/09 :) 07/09 Intressant läsning som vanligt! Att säga adjö till omtyckta gamla konsoler är svårt, men trots att jag inte gjort mig av med mina än så är de mer eller mindre övergivna. Synd egentligen, men det blir liksom inte av att använda dem. F.ö. att folk utan... 07/09 Säger adjö?. skulle inte tro det, snarare morsning, vad glad jag är att jag sparade mina gamla tvspel, för den nya generationen är ett SKÄMT! Xbox 2 eller PS5 kanske, PC definitivt X99 kickar skiten utav allt, iaf med Titan Z 07/09 Vilken intressant krönika, både framåt-och bakåtblickande och lite filosoferande. Kul läsning! 07/09 Feskat! (göteborgska .... jag är trött okej!?) 07/09
Skicka en rättelse