Det är kärleken till spelupplevelser, inte vilken plattform de körs på, som gör oss till gamers.

- Vet du vad som hänt? Du kan aldrig gissa!
- Nej, berätta!
- Jag har också blivit en gamer!

Livet är fullt av överraskande samtal och det här var ett. En av mina redaktörer på Gomorron Sverige hade trillat dit. Hon är någonstans runt 60 år, har varit en av redaktörerna som skött mina spelinslag sedan de började för tio år sedan. Att just hon skulle börja spela var så väldigt osannolikt, inte för att hon inte gillar spel av princip utan för att hon tillhör fel generation och aldrig testat dataspel. Hon är av dem som brukar poängtera att hon inte vet något om spel, att det inte är något för henne.

Eller brukade borde jag väl säga. Nu vet hon bättre.

Jag önskar att jag kunde säga att det är mina inspirerande inslag som till slut gett resultat, att hon insett att det här med dataspel är kul, givande och spännande. Men tyvärr. Det var någon annan som gjorde jobbet.

Hennes mobil.

Och ett free2playspel.

Snacka om att svära i kyrkan.

Du ser ju själv, alldeles för gulligt för att vara ett bra spel

Jag har numera inte samma komplicerade förhållande till fenomenet som många andra verkar ha. För det första har jag skrivit mycket om free2play, jag har inte bara kritiserat fenomenet, jag har även idkat lite undersökande journalistik om free2plays värsta avarter. De finns, sannerligen. De allra flesta av free2play-spelen är skräp, men å andra sidan är det inte världens största bekymmer - för skräpspel blir aldrig värst populära. Folk är inte helt dumma i huvudet, faktiskt; de kanske inte gillar samma saker som du, men de kan skilja total skräp från viss kvalitet. Även när det gäller spel, och även om de aldrig ens rört ett spela förut.

Spel kan vara ett heltidsjobb

Min redaktör hade börjat spela #Hay Day, finska #Supercells långkörare där man sköter en bondgård. Det tillhör skaran bra free2play-spel, och därför parkerar det också på mobilspelens topplistor år efter år. Redaktören hade börjat med en stor dos skepticism, bara för att några månader senare upptäcka att hon var tvärfast. Hon har spelat utan att köpa en enda sak i spelet och haft roligt hela tiden. Hennes enda problem är att spelet tar så mycket tid, för hon måste hela tiden se till sin gård, måste skörda, baka, fiska och allt annat som Hay Day kräver.

När min redaktör kallar sig gamer må gammelgamern i mig fnysa; mobiler och free2play har ju föga med spelkonsoler och speldatorer att göra, inget alls med #Destiny, #Cities: Skylines eller #Shovel Knight. Väl?

"Casualspelare beter sig nästan exakt som gruppen som kallas core gamers"

Kanske mer än många av oss tror, för när danske spelforskaren Jesper Juul undersökte saken i sin bok Casual revolution fann han följande smått häpnadsväckande sak: Casualspelare beter sig nästan exakt som gruppen som kallas core gamers, alltså de flesta av oss som tillbringar tid på sajter som FZ. Förutom att spelen ser lite annorlunda ut beroende på vilken grupp spelaren tillhör, har båda grupperna samma inställning till sina spel, samma krav på svårighetsgrad och utvecklingskurva - och lägger ungefär lika mycket tid på spelen.

Men de ideologiska striderna om mobilspel kontra "riktiga" spel lär inte vara över än, men frågan är vem som bryr sig? Min redaktör gör det inte. Hon spelar spel och är numera en gamer. Det känns en smula dumt att börja argumentera mot.

Föregående Nästa
Lite som att säga att man är narkoman för att man har tagit en joint. Eller bilintresserad för att man har köpt en Toyota Avensis. Arnroth, hör du inte hur idiotiskt det låter? 21/03 Intressant artikel. Vad jag undrar är hur många som går från mobilspelande till konsol eller datorspelande? D v s om det faktiskt blev gamers av mobilspelarna? Problemet är att få mobilspelarna att vilja betala för spel skriver Arnroth. Ni hör själva.... 16/03 Man kanske skulle nyansera. Core gamer. Du köper en konsoll och läser lite spelnyheter. Hardcore gamer. Spel är en stor del av ditt liv. Du spelar inte bara för stunden, utan du är på forum, du lägger långa lååånga stunder åt att grinda i WoW eller koll... 16/03 Jag kan ju inte ändra i din text men jag kan ju fulhacka i citatet :) Jag bara ÄLSKAR människor som tar på sig rollen att tala för ALLA på det här sättet. Lite underbar känsla av gammelkommunism så här på 2000-talet! 16/03 Öh - en musiker är väl ändå en person som arbetar med musik, inte konsumerar så jämförelsen haltar lite tycker jag. Annars håller jag i princip med och Mortnox beskriver det väldigt bra, gamer är man om man har spelande som intresse/hobby inte bara norm... 16/03 Antal personer som faktiskt bryr sig om vem som kallar sig "gamer": 0. Ännu en icke-fråga. 16/03 Detta. Gamer är en stereotyp, som visserligen är lite svår att enas om dess exakta definition, men det är alla stereotyper. Men stereotyper är inte något negativt. Det är ett mänskligt verktyg man använder för att snabbt kunna skapa sig en någorlunda... 15/03 Alla är inte cineaster bara för att de kollar på film...det samma gäller spel i mina ögon. Jag skulle inte identifiera mig som cyklist, skidåkare eller kock heller bara för att jag cyklar, åker skidor och lagar mat ibland. Ibland drar jag mig nästan för... 15/03 Alla har olika smak när det handlar om tex spel villket gör saken lite mer komplicerad. Jag blir endå iri på dom som lånar spel av mej å sen aldrig kör spelet mer en någon timme för att dom inte har "tid". Men har ingen egen familj eller partner utan... 15/03 Amen! Preach it! Du lyckades med att sätta det jag (och säkert många andra) tänker och tycker i ord! Det är något jag själv inte lyckats med så detta gjorde mig oerhört glad och tacksam. 15/03
Skicka en rättelse