Tetris kan vara mer än ett roligt spel. Det kan hindra självskadebeteende. Thomas Arnroth möter någon som spelar på annat sätt än de flesta av oss.

Spel kan vara bland det mest avstressande som finns för mig. Att bara stänga av allt annat och tillbringa några timmar långt bort i utmarkerna av ett rollspel, springa runt på välkända banor i ett fps eller bygga vidare på något i ett strategispel. Men ju mer stressad jag är, desto mer bekant måste jag vara med spelet för att de ska ge en avstressande effekt.

Jag misstänker att ni är många som känner igen er, och som använder spel så ibland. Nästan som lite självmedicinering.

Men det finns de som får hjälp av sitt spelande på en helt annan nivå än så. Sådana som Linnéa Regnlund i Landskrona. Hon lider av vad som kallas komplex PTSD, där PTSD står för posttraumatiskt stressyndrom. Det är inga små saker det handlar om. På Vårdguiden sammanfattas det så här:

"PTSD kan drabba dig om du varit med om en svår händelse som inneburit en livsfara eller en allvarlig kränkning av din integritet. Det kan handla om rån, misshandel, sexuella övergrepp, olyckor, naturkatastrofer, tortyr och krigshändelser."

Ofta går symptomen över, men inte alltid. En del får leva med dem resten av livet. Som Linnéa.

Spel som självmedicinering

Jag kan inte ens föreställa mig hur det är för henne när hon mår dåligt, men att det handlar om något helt annat än den stress jag brukar bota med Counterspy, Battlefield eller Captain Toad, så mycket vet jag. Jag träffade Linnéa av en tillfällighet på Twitter. Jag följer en blandad skara personer där, till exempel en specialistsjuksköterska inom psykiatrin som heter Kjetil Rygg. Han brukar ha dialoger med människor som lider av psykisk ohälsa. Det ger en del insikter som annars är svåra att få. En dag för någon vecka sedan dök följande lilla dialog upp:

Den väckte min nyfikenhet så jag skrev till Linnéa Regnlund. Hon svarade:

På hennes Twitterprofil stod lite mer om henne, bland annat att hon bloggar om psykiatri från patientperspektiv och har skrivit en bok som heter "Till dig som är liten och finns inuti". Jag kollade upp den i en nätbokhandel. Så här beskriver hon sin bok:

"Den här boken är till dig. Du som är liten och finns inuti. Du som är skadad, förvirrad, övergiven, eller som bara behöver något, någon. Som inte vill vara lika ensam mer. Här finns tröst, stöd och oensamhet. Och en hel del försök att förklara sånt som är svårt att förstå, sånt som brukar trassla ihop sig till obegriplighet."

Jag fann beskrivningen så fin att jag köpte den. Vem kan motstå ett ord som oensam?

Föregående Nästa
Om du har ett arbete så gör du redan det, du betalar skatt! :) 30/03 Jag tror du missar vad rapporten från Kings Cross College kom fram till. Spelandet handlade inte om lindra besvären för personer med PTSD sedan tidigare. Det handlade om att en person som är med om en traumatiskt händelse skulle kunna distrahera sig med... 30/03 Behandling av ptsd handlar ju om att konfrontera sina tankar exempelvis prolonged exposure terapi. Människor med ptsd använder olika undvikande beteenden för att just undvika att hantera sina känslor. Tror varken spel eller andra distraktioner löser pro... 29/03 Nej självklart inte, men samtidigt söker personer inte in på NV utan att vara någorlunda seriösa med sina studier heller. Jag gick ut gymnasiet för 3 år sedan själv på samhällsprogrammet, och överlag är det inte överdrivet svårt att balansera sina studi... 29/03 Gick ut gymnasiet 99 så det är ett tag sedan, beror väl på vad man studerar där. Tror inte man klarar sig bra om man läser naturvetenskap och samtidigt spelar till tre på nätterna i veckorna. 29/03 Hur längesedan var det du gick i skolan? Förstör ungen sin skolgång pga spelande är det uteslutet föräldrarnas fel. Lite äldre ungdomar kan utan tvivel klara av att "spela till tre på natten" om de fortfarande bryr sig om att sköta sin skolgång, och bry... 29/03 För vuxna kanske det är bra men kids i skolan som stressar av pressen med läxor å kassa betyg med att spela till tre på natten... Njaaa 29/03 En viss f.d B-kändis som suttit i en viss idoljury och inte varit relevant på tio år bör ta nytta av dina råd. ;) 29/03 Nu lider ju inte jag av PTSD så det går ju inte att jämföra denna terapi med mitt behov av att "tänka på annat" en liten stund, men personligen kan det funka bättre med lite online-shooters där man måste kämpa lite eller något annat bra singelplayer som... 29/03 En del frågar varför jag fortfarande spelar WoW... Det är min terapi. 25 pelts dit och 100 crystals dit. Levla, levla, levla... En del samlar på frimärken. Andra spelar. En del gör både och. Utan spelandet tappar jag en del av mitt liv. Alla har sin kra... 29/03
Skicka en rättelse