Att spelvärlden nu slutar marginalisera kvinnor inne i spelen kommer spela roll på sikt, men branschen behöver hjälp från samhället för att på allvar tackla problemen. Thomas Arnroth resonerar i veckans krönika.

Vissa saker är enkla att fixa, andra svårare. Mycket svårare.

Hela grejen med att göra spelen mer inbjudande och ge spelarna chansen att spela som vit, brun, svart, tjock, smal, lång, kort, gammal, ung, kvinna eller man är ingen raketvetenskap direkt. Alla spel behöver inte den möjligheten, men för de spel där det både är möjligt och något bra är det hela tämligen lätt fixat.

Efter att ha varit på Nordic Games Conference i Malmö och Gotland Game Conference och sett hur svenska spelutbildningar jobbar med de här sakerna, känns det som om det här har hänt. I Visby var det nästan tvärt om; det som stack ut var spelet där man fick styra en tydligt manlig person. Lite uppochnervända världen alltså.

"De högröstade bråken gäller sällan själva införandet – det handlar snarare om just diskussionerna som sådana"

Samma sak verkar nu hända i den etablerade spelvärlden; jag gjorde en liten genomräkning av den senaste tidens spel nyligen här på FZ och tyckte mig se en begynnande trend med just allt fler spelbara kvinnor. Jag har fortsatt räkna sedan dess, och trenden tycks bestå; precis när jag skriver det här kommer ett pressmeddelande från EA att det för första gången kommer finnas kvinnliga fotbollsspelare i den storsäljande serien. Totalt tolv damlandslag ska vara med i #Fifa 16, bland annat det svenska.

För första gången finns kvinnliga spelare med i ett Fifa-spel.

Och allt detta händer egentligen utan värst mycket väsen. De högröstade bråken gäller sällan själva införandet – det handlar snarare om just diskussionerna som sådana. Alltså ett ramaskri när någon säger att hallå, varför finns det inte mer spelbara kvinnor? Och knappt ett pip när de spelbara kvinnorna dyker upp.

Därför att det inte är en stor grej.

Därför att det inte tar något från spelen.

Och, som sagt, det är oftast lätt att fixa.

Men som vanligt har vi en tendens att diskutera de mest synliga och enkla frågorna. De som är greppbara och tycks ha ett tydligt svar. De mer komplexa, allvarliga och svåra frågorna blir gärna liggande i skuggan.

För här finns nämligen ett annat och mycket större problem i spelvärlden – nämligen hur fördelningen mellan könen ser ut i spelbranschen och på spelutbildningarna.

Föregående Nästa
Sluta vara så jäkla känsliga. Rätt man/kvinna på rätt plats svårare än så är det inte. Är så jäkla trött på allt snack om könskvotering! Svenskpolitik idag är rena rama humorprogrammet. 06/06 Bort med Thomas Arnroth och återgå till ordinarie spelnyhetsrapportering och krönikor. 04/06 Vad menar du är jobbigt i din bransch som gör dig hårdhudad? Vad menar du killarna här tycker är ett icke-problem som du anser är ett problem? Jag anser inte att det finns ett strukturellt problem. Jag ser ingen som skriver att kvinnor är sämre tekniker... 04/06 Tack för att du frågar. :) Jag är tjej och jobbar i spelindustrin och har med åren blivit ganska hårdhudad. Men jag blir ofta riktigt riktigt ledsen när artiklar som denna, som handlar om min vardag och saker som faktiskt är rätt jobbiga på riktigt, all... 02/06 Hur menar du att kommentarsfältet är problematiskt? 02/06 Jag tror att en betydande del av problemet är kommentarsfält som ser ut som detta. 02/06 http://ed.ted.com/lessons/how-i-responded-to-sexism-in-gaming-with-empathy-lilian-chen 02/06 Är det någon som funderat över huruvida obligatorisk programmering i skolan skulle öka kunskapen, och kreativiteten inom IT branschen? Jag tror personligen att fler flickor skulle lockas av en skolsatsning på programmering, men inte på samma sätt som... 02/06 Vem har rätt att definiera problem enligt dig då? Du definierar ju själv ett antal problem. Problem som att vi ser kön t.ex? Tycker det har släppts, ur argumentationssynpunkt logiskt sammanhängande och bra argument från båda sidor, samtidigt som det sjä... 02/06 Författarna påstår att "Karaktärsdrag och intelligens är inte ärftliga". Detta är ett direkt citat ifrån texten. Själv skulle jag påstå att det är direkt felaktigt och att komma med ett sådant påstående utan någon slags referens eller bevis är inte vete... 01/06
Skicka en rättelse