Geeks-folket funderar över var gränser går för nostalgi nu när miniatyrversioner av gamla konsoler är det hetaste sedan portionsförpackat smör.

Att släppa minivarianter av gamla konsoler är onekligen i ropet just nu. Monstersuccén NES Classic Mini följdes nyligen upp av SNES Classic Mini och flera andra aktörer har nyligen hoppat på tåget. Ataribox, C64 Mini och ett flertal modeller av Segas konsoler från Atgames tävlar alla om nostalgikernas pengar.

SNES Classic släpptes nyligen, och kliver utan tvekan in i nostalgisegmentet.

Det har även dykt upp rykten om att nästa retrokonsol från Nintendo kan bli en miniversion av den bärbara konsolklassikern Game Boy efter att varumärket nyligen förnyades. Nästa (krono)logiska steg för Nintendos stationära konsoler blir Nintendo 64. Det är en spännande tanke; det skulle vara intressant att se hur den udda N64-kontrollen tas emot i dag (skulle den analoga spaken fortfarande sluta fungera efter en kvart?) Men det för även fram tanken om var gränsen för nostalgi egentligen går?

C64 Mini fixar åldersnostalgins kvalgräns utan problem.

Den som är vuxen nu och snuddar vid medelålder har varma nostalgiska tankar om konsolerna från 80- och 90-talet, men de har inte samma känslor för efterföljande konsolerna som Gamecube, den ursprungliga Xboxen eller PS2. Den generation som växte upp när dessa konsoler släpptes har inga starkare nostalgiska band till dem, och någonstans kommer vi nå gränsen för när det faktiskt blir nostalgi. Hur kommer då vi gamla rävar som dör nörddöden över SNES Classic Mini känna runt dessa nyare konsoler i miniformat, och kommer den nuvarande hysterin runt retrokonsoler hålla i sig i framtiden, eller är de en historisk parentes?

En annan intressant aspekt med retrokonsolerna är priset. SNES Classic Mini kostar från 1 600 kronor i Sverige – ett högt pris för vad som egentligen är ett billigt kretskort intryckt i en plastbox. Kontrollernas sladdar är aningen längre än hos NES Classic, och för dina 1 600 kronor får du två stycken. Men det är ändå en saftig prislapp sett till vad du faktiskt får. Att den ändå säljer så bra säger en del om att det är en produkt som tilltalar medelålders nostalgiker som kunnat lyfta anständig lön under lång tid, men är det verkligen värt det jämfört med de många Retropie-liknande konsoler som finns på marknaden. Eller, för den delen, Virtual Console-plattformarna på Nintendos "riktiga" konsoler? Och kommer vi om tio år öppna plånböckerna när Sony presenterar PS3 Classic Mini med fejkad Blu-ray-spelare och den berömda pislappen 600 dollar?

Kanske utarmas nostalgivärdet hos den här gamla kärleken av Xbox Ones bakåtkompabilitet?

Var går gränsen för nostalgin? Sannolikt när vi slutar öppna våra plånböcker gissar jag.

Den här krönikan tillkom under en medarbetarkväll hos FZ:s moderskepp Geeks, och tycktes ihop av dessa nördbejakare:

Andreas Eklöv (99, Sweclockers, FZ)
Frida Bergendal (Geeks)
Kenneth Lindqvist (Sweclockers, FZ)

Magnus Blix (Geeks)
Per Melander (Geeks)

Nej, det blir inte alltid högre. Jämförelsen med exklusive moms haltar eftersom momsen är så hög. Ett gäng delstater har 0 % i sales tax, så där blir det verkligen "vad prislappen visar". Ytterligare ett par delstater har väldigt låg procentsats, så det... 21/10 Nja den enda jag tycker är snygg är breadbox mini 64:an. :) Mini nes och snes är inget jag personligen kan relatera till då jag varken ägt eller är uppvuxen med dom. 20/10 @Tomas Helenius: Det hade ju varit fantastiskt, att man först får se en prislapp och sen vid kassan får ett 25%-igt prispåslag. Först då hade nog svenskarna insett hur absurt hög moms vi har. Sen att arbetsgivaravgiften döljs från vanliga arbetare så... 20/10 I USA tillkommer sales tax på kanske 5-10 procent (olika i olika delstater), så priset är alltid högre än vad prislappen visar. Lite som att svenska butiker skulle visa priset före moms, och varje landskap bestämde sin egen momssats. NES Mini hade riktp... 20/10 Nostalgin hade varit total om: Paperboy Spyhunter Zorro Boulderdash Bomber Jack, hade varit inkluderande. 20/10 SNES Mini kostar ju inte 1600 kronor egentligen, det är ju det svenska priset med miljöpartiskatt och extra moms och Bergsalapåslag. $80 är 652 kronor. Momsen är låg eller obefintlig i USA. 20/10 @KoP: nja frågan är dom så snygga? Finns ju massvis med skal till pien bla. 1600 för utseendet och opraktisk konsol ;) 20/10 Självklart har man kunnat spela retrospel länge men det handlar ju lika mycket om "paketeringen" spelen kommer i. Jag menar vem vill inte ha en liten snygg mini NES/SNES/Megadrive/Atari/C64:a att ställa i hyllan? :) 20/10 Tycker detta bara är ytterligare ett sätt att casha in på. Folk blir som tokiga ändå har man kunnat spela retrospel länge länge nu. Nes classic.och snes classic är inte ens bra.gjorda för att vara värda priset. Sladdkontrollet med nån dm längd. Kom igen... 20/10 RetroPie :D 20/10
Skicka en rättelse