– Basen här. Kom?

– Hej, det här är Intergalaktiska invasionsflottan 23.

– Hej hej! Allt bra hos er?

– Jo tack. Vi befinner oss på attackavstånd från målet: planeten jorden. Vi ligger gömda bakom dess enda måne och våra intelligenssensorer har skannat av faunan en tid.

– Och hur ser den ut?

– … *harkel*

– Ursäkta?

– Ja alltså… Lite sådär, faktiskt.

– Vad menar du?

– Jo, det finns intelligent liv där.

– Det visste vi.

– Ja men… Funktionsdugligheten är tveksam.

– Verkligen? Forskarna här hemma på Centauri b har ju 100-procentig matchning på intelligent liv. Sensorerna indikerar det glasklart.

– Jo, så långt stämmer det. Det finns en art som dominerar planeten. Den har förmåga att skapa, lära ut och forska. De bygger vapen och sjukvård, utbildar, lär sig saker och så vidare. Och inom några årtionden har de tekniken som krävs för att ta sig till grannplaneterna. Visst, rätt basic i de flesta solsystem, men det här kan ju vara en ung art. Och det är ju ändå intelligens, även om den är primitiv.

– Men..?

– Men vi avråder starkt från kolonisering. Vi vill avbryta.

– Hela den 23:e Intergalaktiska invasionsflottan ligger i omloppsbana kring målet. Ni har all information ni behöver för att invadera planeten och kan med lätthet förslava den enda "intelligenta" arten som lever där. Det skulle ge vår egen hemplanet en välbehövlig boost av arbetskraft och föda. Korrekt?

– Det är korrekt.

– Men ni avråder invasion.

– Korrekt.

– För att..?

– De är korkade.

– Men de ÄR ju intelligenta! Skanningen pekar på det, och du bekräftade det ju själv nyss!

– Stämmer. De är intelligenta. Men korkade.

– Det här får du förklara.

– Så här är det. De kan bygga förhållandevis avancerade grejer, både för att härska och för sitt eget nöjes skull. Och nöje är något de lägger mycket tid på. Många av dem gillar nåt som kallas "spel". Det är något de gör för att slappna av när de jobbat eller pluggat klart och har ledig tid över. Spel kan handla om allt: krig, slagsmål, tävlingar, sport och att spela olika roller.

– Jag fattar. Tror jag. De gör det alltså för att må bra?

– Ungefär så. De har ett rätt primitivt globalt nätverk som de använder för att spela mot varandra. Och så finns det ställen… "siter" kallas det visst… där de skriver om spelen och sen kvantifierar de tyckandet med en siffra. "Recension" och "betyg" kallas det. Sen snackar andra på dessa siter om spelen och vad folk tycker om dem.

– Ok.

– Vi skannade av ett sånt ställe. De testade ett spel som heter "Stellar Blade". De var nöjda med det och satte en hög siffra på det. Det betyder att spelet är bra, de gillar det, och siffran är en rekommendation åt andra intresserade att köpa det.

– Det låter ju smart. De lär av varandra, tipsar och så vidare. Och de verkar vara väldigt socialt lagda varelser. Eller?

– Absolut. Alla gillade spelet. Sen började de bråka om det.

– Kan du upprepa det där?

– De började bråka.

– [tystnad]

– Hallå?

– Började de bråka?

– Japp.

Om vad?

– Vi förstår det inte riktigt. Eller ja, vi förstår vad de bråkar om, men vi kan verkligen inte förstå varför. Det är så konstigt, det verkar ha med deras skal... eller "kläder" säger de... Det verkar ha med kläder att göra. Den här arten… de kallar sig förresten "människor"... de attraheras av varandra som ett sätt att främja fortplantningen.

– Som alla kända livsformer.

– Jo. Men de här har väldigt bestämda åsikter om vilka kläder som de får ha på sig. Och de tjafsar om hur de här kläderna påverkar andra människors fortplantningslust.

– Hur kan de veta hur andra påverkas?

– Det kan de inte. Men de säger det.

– Oookej...

– Den där människan i spelet kan klä sig i saker som ser ut som ett skinn med annan färg. Det gillar en del, andra är arga på det.

– På kläderna?

– En del är det. Andra är arga på vad andra går igång på. De bråkar om att kläderna är för att få människorna att vilja fortplanta sig, vilket de tydligen tycker är dumt. Men andra skriker att människan i spelet har för mycket kläder på sig, och att det har ändrats på sistone. Och de är jättearga på det, kallar det "censur".

– Censur? Så det finns lagar där på jorden som förbjuder de här kläderna i spelet, lagar som tvingar spelmakarna att ta bort dem?

– Nej.

– Men då är det ju inte censur.

– Korrekt. Det är väl mer vad vi kallar "självcensur", om det nu vore så att det var fråga om någon större ändring. Vilket det inte är, skillnaden syns bara om man anstränger sig. Och ingen vet varför spelskaparna gjorde ändringen. Men ändå kallar en del det för "censur".

– Jag fattar ingenting.

– Samma här. Vi har studerat den här arten en tid nu och kommit fram till att den är... irrationell. Den skapar konflikter kring saker som ska få den att slappna av och ha kul. Vi bedömer den som gravt opålitlig. Därför är det vår starka rekommendation att avbryta invasionsplanen.

– Fortsätt.

– De beter sig så oförutsägbart att vi inte kan lita på att de kommer arbeta effektivt i våra saltgruvor och på våra fält. Det verkar ju räcka med att någon av dem visar lite hud, och plötsligt upphör arbetet för att alla skriker på varandra, och alla gör sig till talesperson för meningsmotståndarens åsikter. Som om de inte själva kunde säga vad de tycker! Det är jättestor risk att arbetet hela tiden avbryts, att vi tvingas hota dem så att de inte skriker på varandra. Kort sagt: vi kan inte förslava en art som är uppslukad av sin egen hud, det går inte att lita på den. Den är korkad. Trots att den är intelligent.

– Du har rätt, de låter fullständigt irrationella. Åk till Magellanska molnen istället och skanna av fistelmaskarna där. Förhoppningsvis har de bättre självkontroll.

– Vi gör så. Klart slut.

Fler FZ-krönikor