Inlägg av Aletheides

Inlägg som Aletheides har skrivit i forumet

Jag har vuxit upp med Police Quest, Quest for Glory och Kings Quest. Sierra spelen var verkligen super på den tiden när det begav sig Speciellt Quest for Glory var i min smak.

Skrivet av FRULZ:

Tänkte skaffa Hogwarts Legacy men glömde det.... Får väl bli till vinterrean istället.

Kommer en höstrea 27 november.

https://steamdb.info/sales/history/

Köpt några klassiker som jag tidigare bara hade på GoG, samt nytt som var på rea.

Fragile Allegiance (Action strategi). Var PC remaken av Amiga klassikern K240. Jäkligt kul även om det grafiskt är daterat idag.
The age of Decadence (CRPG). Hardcore CRPG som grafiskt är daterat men det är mer inriktat på vara ett RPG där spelaren inte har superpowers utan är en vanlig snubbe, till skillnad från det mesta som släpps idag. Hög svårighetsgrad således.
Lone Wolf (DRPG) var 90% rea på något jag haft på wishlisten ett tag. Inte testat det ännu.
Disco Elysium: Final Cut. (CRPG) bra pris med dryga 45kr för denna klassiker.
Colony Ship (CRPG) Av skaparna av Age of Decadence. Haft det på radarn ett tag men haft annat som jag spelat så väntade med köp tills det fanns på rea.
Evil genius 2 (Strategi) Impulsköp för dryga 20kr.
Grim Dawn steam loyalist upgrade x3 (DLC) Pretty much en donation till Crate, skaparna av Grim Dawn, mot lite kosmetiska saker. Älskar spelet så stöttar dem gärna.
Mary Skelter: Finale (DRPG) Del tre i Mary Skelter DPRG serien. Väntade tills det kom på rea av samma anledning som Colony Ship.
Starpoint Gemeni 3 (Space action/sim) Gillade del två i serien. Del tre såg ut som skräp i jämförelse. Men slog till nu när det kostade runt 50 lappen.
Vampire survivors Complete bundle (pew pew roguelite) Alla DLC jag saknat för dryga 20kr.
The Ditzy demons (VN) Inte ofta det är djupa reor på populära VNs så slog till på denna.
Stellaris: The Machine age (4x/DLC) Väntade med köp av denna på rean. Nu kom det ingen rea på det så köpte till fullpris.
X4:Timelines (space sim/management) Senaste DLCt. Inte väl mottaget av alla så kom på rea redan nu.
Homeworld 3 season pass (RTS) Rea på season pass om man körde deluxe bundle, så körde på det.

Skrivet av Inso89:

Har de fixat slutakterna med? Väntat med att spela det då jag hörde att dem var nästan ospelbara pga buggar

Ja det skulle jag säga att de har löst.

Personligen väntar jag tills DLCt släpps innan jag gör en ny genomspelning nu när de balanserat om striderna en hel del. Det är inte så fasligt långt bort.

Det var sannerligen två av dom bästa spelåren. Jag var 17-18 år gammal då. Så mycket spelande blev det.

Kikar man på min inköpslista på senaste steam sommar rean, brände 2000kr där i år, så kan man se att de spel jag köper idag till stor del matchar många av de genres som grundlades under perioden, Vilket inte är detsamma som mainstream idag.

Språkbruket är misstänkt som att man gått mot en "metal gear" upplevelse där man satsar på mycket korta spel men med "bra presentation".

Inte min kopp te. För mig känns det som pengar i sjön. Speciellt när de kommer ta fullt betalt för spelet.

Jag föredrar längre upplevelser som är välgjorda. Ska det vara kortare måste det vara rejält med replayability. Kan man kombinera både längre upplevelser och replayability så blir det guldkant.

Det är en myt att längre spel automatiskt = långtråkiga eller sämre.

Tror nog den stora frågan man har runt detta spel är om det verkligen blir ett bra spel, inte hur avklädda karaktärerna kommer vara i några begränsade scener.

Har satt en limit på mig själv att ha 3 till max 5 spel igång samtidigt (olika plattformar). Ska jag börja på något nytt så måste jag slutföra något av dem som pågår. Jag försöker planera in spelsläpp jag ser fram emot i detta. På så sätt så känner jag paradoxalt nog mindre stress och tar den tid det tar att njuta av spel från början till slut.

Funkat bra i många år nu. Men det bygger på min backlogg så den växer och det är OK tycker jag.

Som tur är så tänker inte alla utvecklare på samma sätt. Så det går fortfarande att hitta spel som vågar vara komplexa och utmanande utan att hålla spelaren i handen eller utan att byggas för att kunna spelas av en 4 åring direkt ur lådan.

De stora utvecklarna måste dock tänka på att locka mainstream och då blir det tyvärr så att man anpassar spelen för att nå en massmarknad. Man förenklar och dummar ned spelsystem, krymper världar via fasttravel osv. Sedan försöker man locka kvar de spelare som har lite högre krav på utmaning och djup genom högre inställningar för svårighetsgrad. Något som ofta faller platt då det oftast inte innebär förändrad spelmekanik utan bara fiender med mer hälsa som slår hårdare.

Det är tråkigt för spelutveckling som medium i stort eftersom det likriktar det som produceras och håller tillbaka innovation.

Trails through Daybreak (PS5/PC/Switch)
JRPG. Släpptes före helgen så börjat nöta på det sedan dess. Det är senaste delen i Legend of heroes serien men början på en ny story arc med nya karaktärer, så bra start för de som vill ge sig in i den serien. Trails through daybreak II har redan utannonserats att det släpps januari 2025. Största släppet för mig än så länge detta år.

Shin Megami Tensei V: Vengeance (PS5/Switch/PC)
Är i sista området i det här spelet men lade det åt sidan för Daybreak. Shin megami tensei är den spelserie som Persona serien blev en spinoff från. Vanligtvis har det varit Dungeon crawling RPGS (DRPGS) med grid movement, men det här är det första i serien som är free move. Demoner som man slåss mot samt summonar känns dock igen från Persona således.

Last Epoch (PC)
Imorgon släpps första content patchen till Last Epoch (PC) samt den nya content säsongen. Spelet ligger nere idag för patchning av servrar. Så jag tror att jag kommer dra en runda i det imorgon när det kommer upp för att testa nytt content samt ny karaktärsbalans. Jag föredrar själv spelmekaniken i Grim Dawn som jag även brukar köra med pojken. Men Last Epoch har ett intressant karaktärsutvecklingssystem som gör att jag fortsätter komma tillbaka.

Lite nischade klassiker i genrer som kanske inte är super mainstream idag. Försökt hoppa över sådant som andra skrivit eller som kanske är lite väl mainstream.

Adventure games:

Broken Sword 1 - 5:

Klassisk peka klicka serie som lever än då #6 ska släppas i år. "One of the all-time classic adventures, multi award winning "Broken Sword: Director's Cut" pitches sassy journalist Nico Collard, and intrepid American George Stobbart into a mysterious journey of intrigue and jeopardy. ". Den sammanfattningen passar på alla delar i serien fast med nya mysterier.

Superbilligt på rean.
https://store.steampowered.com/bundle/263/Broken_Sword_Comple...

The longest journey 1 - 3:
Ännu en klassiker i genren som finns på tokrea nu. Här blandar man in lite turordningsbaserade strider i mixen. "The Longest Journey is an amazing graphical adventure, where the player controls the protagonist, April Ryan, on her journey between parallel universes. "
https://store.steampowered.com/bundle/3297/The_Longest_Journe...

Quest for Glory 1 - 5:
Klassisk Sierra blandning mellan peka klicka äventyr och karaktärsbyggar RPG. Även det på rea. Man skapar en karaktär först och väljer mellan en handfull jobb, sedan kan man importera sin karaktär från ett spel till ett annat så det blir som en lång sammanhängande storyline. Första spelet hänger med både som mer moderna remaken för de flesta samt äldre VGA versionen för purister.
https://store.steampowered.com/app/502750/Quest_for_Glory_15/

Hero-U: Rogues redemption:
Kickstartades som en spirituell uppföljare till Quest for Glory serien. Så ett spel i samma anda.
https://store.steampowered.com/app/375440/HeroU_Rogue_to_Rede...

Syberia 1 - 3:
"Join Kate Walker as she travels to remote locations and time periods in this timeless voyage to discover her true destiny. ". Klassiskt peka klicka. Inga RPG inslag.
https://store.steampowered.com/app/46500/Syberia/

Zak McKracken and the Alien Mindbenders:
Klassiskt Peka klicka av den gamla skolan. "Space Aliens have built a stupidity machine that's slowly reducing everyone's IQ to single digits. Worse yet, the only person who can stop them is Zak McKracken, reporter for the disreputable National Inquisitor, who dreams up stories about carnivorous cantaloupes and vegetarian vampires. "
https://store.steampowered.com/app/559070/Zak_McKracken_and_t...

Dungeon RPGs:

Operation abyss: New tokyo legacy:
Klassiskt DPRG som släpptes till VITA skapat av Experience INC. Skapa ett party med karaktärer och navigera dungeons med Grid movement. "When reports of kidnappings and strange incidents begin to break out across Tokyo, Hinowa Academy's very own Xth Squad is dispatched to investigate and neutralize the imminent danger. Loyalties will be questioned and secrets will be exposed as they desperately search for the truth! "
https://store.steampowered.com/app/541450/Operation_Abyss_New...

Operation Babel: New Tokyo Legacy:
Uppföljare till klassikern Abyss. "When a mysterious object—dubbed ‘the Embryo’—appears in the sky, the CPA and the Xth Squad are mobilized to face the new threat. Customize your characters with the innovative 'Sub-Blood' system, form your perfect team, and venture into deadly labyrinths to challenge the invaders! "
https://store.steampowered.com/app/548810/Operation_Babel_New...

Stranger of sword city / Saviors of sapphire wings:
Bundle med två DRPG klassiker, även de skapade av Experience INC. "In Saviors of Sapphire Wings, a fallen hero is reincarnated 100 years after being defeated by the Overlord of Darkness. Bond with allies, explore dungeons, and vanquish monsters in this RPG gem! " I Stranger of Sword City så är storyn istället den att man hamnar i en annan värld efter ett flygplan man sitter på försvinner med alla passagerare. Annars är det samma stuk DRPG där man skapar partys av karaktärer som var ombord på flygplanet för att försöka hitta tillbaka till sin egen värld.
https://store.steampowered.com/app/1363840/Saviors_of_Sapphir...

Labyrinth of refrain: Coven of Dusk:
Mycket bra DRPG klassiker av NIS. Väldigt nytänkande spelmekanik osv. "Beneath a small town lies an endless maze known as the Labyrinth of Refrain. Dusk Witch Dronya arrives, and with her puppet soldiers, endeavors to find something buried deep within. Embark on an adventure as you discover the secrets underground. "
https://store.steampowered.com/app/566540/Labyrinth_of_Refrai...

Labyrinth of Galleria: The moon society:
Nästa spel som NIS Släppt i samma stuk som refrain men är helt fristående. Vunnit många awards i genren och fått höga betyg av kritiker när det släpptes. rekommenderas. "On the outskirts of town lies a mansion said to house the entrance to a maze overflowing with treasure. Do you wish to discover the magical mysteries hidden inside? "
https://store.steampowered.com/app/1998340/Labyrinth_of_Galle...

Undernauts: Laybrinth of Yomi:
En av Experience incs mer moderna spelsläpp. Mindre hardcore än de tidigare för att få in nya spelare i genren. "Escape from “Yomi” – a dungeon filled with riches – and danger. Make use of your powerful skills and magic items to create exits and reach the surface alive. "
https://store.steampowered.com/app/1570510/Undernauts_Labyrin...

Mon-Yu: Defeat Monsters And Gain Strong Weapons And Armor. You May Be Defeated, But Don’t Give Up. Become Stronger. I Believe There Will Be A Day When The Heroes Defeat The Devil King:
Ja titeln är på riktigt Ett av Experience incs senare spelsläpp. Designat att vara klassisk fantasy DRPG utan inslag från nutid som många av de tidigare. Mer en hyllning till genren. "Defeat the Devil Kings! You have been guided to the land of fairies where the Dragon King’s Tower housed the hidden treasures that had brought peace to the land. But one day, the Seven Devil Kings stole all of the treasures, and used their powers to turn the tower into a terrible dungeon! "
https://store.steampowered.com/app/2238430/MonYu_Defeat_Monst...

Wizardry 6 - 8:
Klassisk DPRG serie från väst. 6 -8 är samma storyarc där man kan föra över karaktärer mellan spelen. Men #8 skapades utan grid movement. Superb serie.
https://store.steampowered.com/sub/31551/

Mary skelter 1 - 3:
DRPG som släpptes till VITA. "The "Jail" suddenly appeared a number of years ago, sinking the city deep into the ground. There, this impenetrable living prison 666 metres beneath the surface, held power over eerie creatures called "Marchens." Within the prison was a boy named Jack - living a life of suffering... " Klassiker även denna.
https://store.steampowered.com/app/837610/Mary_Skelter_Nightm...
https://store.steampowered.com/app/1496250/Mary_Skelter_2/
https://store.steampowered.com/app/2357400/Mary_Skelter_Final...

Etrian Odyssey 1-3:
Första tre delarna i en DRPG serie som släpptes till DS samt 3DS. Unika med denna är att man ritar sin egen karta när man utforskar. Hur mycket man vill rita, eller om man alls vill det, ställer man in i spelet. Tyvärr inte prissatt speciellt bra på PC så bara värt att köpa på reor.
https://store.steampowered.com/bundle/29538/Etrian_Odyssey_Or...

Demon Gaze EXTRA:
remaster av Experience INCs Demon Gaze. Mycket bra DRPG där man vid sidan av att skapa ett party av karaktärer på klassiskt vis även fängslar demoner som man sedan kan frammana i strider som extra AI styrda karaktärer.
https://store.steampowered.com/app/1732340/___DEMON_GAZE_EXTR...

4x + strategi:

Fragile Allegiance:
Klassiska PC remaken av det klassiska AMIGA spelet K240. Man börjar som befälhavare över en gruv koloni på en asteroid i ett asteroidbälte. Men andra aliens vill också ha resurserna så de bygger sina egna kolonier på asteroider. Sedan ska man agera kolonibyggare på sina asteroider man tar över samt bygga flottor av rymdskepp, försvar samt missil silos så man kan slåss mot de andra aliens som finns. Man kan även sätta motorer på asteroiderna och styra dem. Mycket rolig strategi/kolonibyggare.
https://store.steampowered.com/app/383100/Fragile_Allegiance/

Polaris Sector:
Klassisk turnbased 4X spel där man har mycket stor frihet i hur man designar skepp vilket inverkar stort på striderna. Research systemet är även mycket bra då det är uppdelat i olika branches av grundforskning som senare leder till praktiska framsteg.
https://store.steampowered.com/app/418250/Polaris_Sector/

IXION:
Koloni administrations strategi i grunden men med mycket bra storytelling då spelet utspelar sig på en flyttbar rymdstation. Bör upplevas av alla. Stämningsfull musik. "IXION is an unrelenting, city-building odyssey across the stars. As Administrator of the Tiqqun, DOLOS’ prototype space station, you are tasked with balancing preservation and exploration as you manage infrastructure, resources and crew. Can you keep the flame of humanity alight in the cold dark? "
https://store.steampowered.com/app/1113120/IXION/

Distant worlds 1: Universe:
Klassisk 4X med ett enormt djup men även ambitiös automation så man väljer hur mycket av detta man vill kontrollera själv.
https://store.steampowered.com/app/261470/Distant_Worlds_Univ...

Distant Worlds 2:

Ny tappning av Distant Worlds där man har tagit samma modell med djup och automation och lyft det till nästa generation med ny grafikmotor, ny story osv. Hade en skakig start men är idag ett komplett spel.
https://store.steampowered.com/app/1531540/Distant_Worlds_2/

BATTLETECH:
Mycket bra storytelling och turn based strategi i Battletech universat.
https://store.steampowered.com/app/637090/BATTLETECH/

Endless space 2:
Andra spelet i Endless Space serien. 4X med mindre komplexa strider men stor bredd på innehållet så som raser, teknologi osv.
https://store.steampowered.com/app/392110/ENDLESS_Space_2/

Fallen Enchantress: legendary heroes:
Fallen enchantress kan liknas vid Age of Wonder, master of magic och liknande strategispel. Man bygger städer likt civilization och har Hjältar som levlas via RPG system som leder armeer. Strider är turnbased.
https://store.steampowered.com/app/228260/Fallen_Enchantress_...

FTL: Faster than light:
Roguelike rymdstrategi. Försök överleva genom sektorerna jagad av rebell flottan för att nå federationens flotta med viktig information om rebellernas flaggskepp. Olika skepp låses upp vid fler genomspelningar.
https://store.steampowered.com/app/212680/FTL_Faster_Than_Lig...

Nexus: The jupiter incident:
Rymd actionstrategi med bra storytelling. Realtime with pause rymdstrider, typ Homeworld fast med capital ships i fokus. En tvåa misslyckades att kickstartas. Mycket bra spel som säkerligen flugit under mångas radar.
https://store.steampowered.com/app/6420/Nexus__The_Jupiter_In...

Phoneix Point:

Turn based strategy likt XCOM. Rädda världen från aliens. Kickstartades och blev faktiskt bra.
https://store.steampowered.com/app/839770/Phoenix_Point/

Warlords Battlecry 3:
Klassisk actionstrategi. Strategisk karta där striderna sedan spelas likt warcraft. Hjältarna levlar osv. Kan jämföras med Spellforce om spellforce hade en strategisk karta.
https://store.steampowered.com/app/433280/Warlords_Battlecry_...

RPG:

Anachronox:
Klassiskt RPG från väst som inspirerats av japanska RPGs från den tiden. Typ Final fantasy 7, Mycket humor. Futuristisk miljö. Turn based strider. Rekommenderas starkt.
https://store.steampowered.com/app/242940/Anachronox/

Star Wolves 1 - 3:
Ganska annorlunda RPG då man spelar ett mercenary company med ett bas skepp som man flyger omkring i realtid mellan sektorer som man sedan kan launcha fighters från som flygs av sina RPG karaktärer. RPG element som levlande karaktärer, skills osv. Fixa nya skepp samt modifiera dem med system och vapen som kan droppas som loot, hittas eller köpas. Mycket bra. Men har haft en skakig resa med buggar så blev aldrig en hit brett. Nuvarande versioner är dock bra.
https://store.steampowered.com/app/46270/Star_Wolves/
https://store.steampowered.com/app/46280/Star_Wolves_2/
https://store.steampowered.com/app/46260/Star_Wolves_3_Civil_...

Edge of eternity:
Västproducerat RPG som kickstartades som ett JRPG från väst. Blev lyckat i min mening men säkert flugit under mångas radar. Scifi meets fantasy tema.
https://store.steampowered.com/app/269190/Edge_Of_Eternity/

Septerra Core:

Klassiskt RPG med unikt världsbygge. "At the very heart of Septerra lies the Core, a huge Biocomputer. Seven continents at different elevations, each with its own unique people and culture, orbit around the Core.
According to an ancient prophecy, Septerra's continents will one day converge and join in orbit together on one level - this is the Legacy of Marduk, the Creator's son. The Chosen, fanatical believers in the supremacy of their own wisdom and technology, impatiently try to force the issue - causing a global catastrophe which threatens the lives of all Septerreans."
https://store.steampowered.com/app/253940/Septerra_Core/

Tyrrany:
Obsidian producerat CRPG som skapades under kontrakt från Paradox. Går på temat vad hände om the evil overlord vunnit? Väldigt mörk värld.
"Play an RPG with meaningful, world-altering choices, unique and memorable companions, and a new perspective on morality. Tyranny casts you as the arbiter of law in a world devastated by war and conquered by a despot. Will you work inside the system or try to dismantle it… and will it be for the glory of Kyros, for the good of the world, or for your own ambition? "
https://store.steampowered.com/app/362960/Tyranny/

Valkyria Chronicles + Valkyria Chronicles 4:
Valkyria chronicles är ett unikt Strategi RPG som utspelar sig under en alternativhistorisk första/andra världskrigs version av en värld som är inspirerad av dagens Europa. En värld där Flygplan aldrig uppfunnits. Spelas via sitt eget semi turnbased system. Mycket bra storyline. Ettan och fyran finns på Steam. Tvåan och Trean släpptes till handhållna plattformar och portades aldrig till väst (vid sidan av fan translations)
https://store.steampowered.com/bundle/13664/Valkyria_Chronicl...

Zansarrah: The hidden portal:

RPG med pokemon mekanik. Väldigt unikt. Det handlar om en tjej som dras via en portal till en annan värld med fairys där hon måste samla på sig fairys via pokemon liknande strider som man styr i realtid. Titelmusiken var ikonisk när spelet släpptes så många känner igen låten men inte spelet.
https://store.steampowered.com/app/384570/Zanzarah_The_Hidden...


Darkstone:

ARPG av den gamla skolan. Typ Diablo 2. fungerar på samma sätt spelmekaniskt. Även här så är titellåten något folk kommer ihåg men de kommer inte ihåg att det kommer från Darkstone.
https://store.steampowered.com/app/320320/Darkstone/

Front mission 1 - 2:
Tactics RPG i remake tappning. Man styr Wanzers (walking panzers) som är mechs i mindre storlek i taktiska strider med bra storylines samt RPG mekanik. Trean håller på gå igenom remake även den nu men är ännu ej klar. Finns fem delar i serien.
https://store.steampowered.com/bundle/40592/Tactical_Warfare_...

Trails through Daybreak (PS5) släpptes nu dagarna före helgen så blir det att köra det ända in i kaklet. Fast jag kanske kör klart Shin Megami Tensei V: Vengeance (PS5) också då jag är i sista området där.

Har mest långa spel på G denna sommar samt andra aktiviteter som snor speltid. Så får se vad jag hinner klart.

Planerat:
Shin Megami Tensei V: Vengeance (PS5)
Demon Gaze EXTRA (PS5)
Trails Through Daybreak (PS5)

Påbörjat:
Shin Megami Tensei V: Vengeance (PS5)
Demon Gaze EXTRA (PS5)

Avslutat:

Shin Megami Tensei V: Vengeance. (PS5) Ska köras in i kaklet innan släppet av Trails through Daybreak nästa vecka.

Skrivet av Carl Serung:

Det är alltid intressant vad folk i branschen har att säga. Men det är lika intressant att se från vilken position det sägs.
Shawn Layden hade inga problem, såvitt vi vet, med stora spel när han jobbade för Sony. Nu jobbar han för Tencent och helt plötsligt är det ett problem. Hur kan det komma sig? Kan det vara så enkelt att när the Witcher 4 släpps och alla spelar det ett år framåt så går hans mikrotransaktioner ner avsevärt och han kan inte köpa en ny yacht det året? Kan tänka mig att han fortfarande upplever post-traumatisk stress från Elden Ring:)

Yes här har du den riktiga orsaken. Han ser framför sig billigare utveckling av spel som ändå skall säljas till fullpris. Helst fulla med mikrotransaktioner. Det är vad Tencent i stort satsar på.

Jag håller inte alls med. Jag föredrar långa spel. Korta spel köper jag inte om jag redan känner till att de är korta. Och ja, jag klarar ut dem Men smaken är som baken, jag räknar inte med att alla ska hålla med mig, och jag kommer absolut inte kampanja för att ALLA ska tvingas spela långa spel just för att jag föredrar det.

Men i den här killens fall handlar det inte om vad han föredrar. Det handlar om business.

Båda i lika omfattning. Så tog fram en tärning och slog. Slumpen visade Sci-Fi så det fick bli det.

Skrivet av karatekex:

Hans uttalande var ju otroligt viktigt att få korrekt då det handlar om en sådan känsligt ämne och kommer påverka hans framtid oerhört. Så jag tycker vi kan anta att han skrev det han ville skriva, och att det inte var något han slängde ihop.

To be fair, varför skall vi bry oss om hans framtid? Det finns viktigare saker här i världen att spendera vår redan limiterade tid på. Huvudsaken är att inga fler minderåriga riskerar att råka illa ut.

Cancel kultur är skit, ja. Men den här killen satte sig själv i skiten. Han skall istället vara glad att han åkte fast. Hade han faktiskt hunnit genomföra det där mötet med den minderåriga tjejen och sedan åkt fast så hade han förlorat både barn och familj. Den minderåriga tjejen hade varit traumatiserad för livet.

Äntligen!

Fantasian är ett bra spel som tyvärr få haft möjlighet att testa

Bilden i aritkeln. Alltså jag vet inte vad jag tycker om den nya artstylen, att gå mot mindre realism och mer cartoonish.

Skrivet av Molotov:

Håller på att köra Tactics ogre reborn på steam deck.
Bra spel men det blir mycket olika gubbar som ska micromanages till slut.
Spelade Triangle strategy före, tycker det var lite vassare speciellt eftersom alla karaktärer är mer unika och skiljer sig på slagfältet mm.
I tactics ogre reborn är dom flesta karaktärer bara rekryterade "NPCs"

Ser iaf fram emot ett FFT

Både FFT och TO har ett system där man i pincip kan rekrytera obegränsat med vanliga NPCs. Där skiljer de sig inte.

Här är exempel på icke generiska NPCs i TO https://tacticsogre.fandom.com/wiki/Category:Recruitable.

Där de skiljer sig är att TO har en branching storyline med tre routes. Law, Chaos och Neutral. Du träffar olika none generic main chracters mellan de olika routsen. Så det är tre olika storylines med olika slut kan man säga. När man klarar en storyline så kan man gå tillbaka i timelinen till där man gjorde valet av route för att hoppa in på en av de andra. Utan att behöva börja om från början. Även efter man eventuellt kört post game dungeons.

FFT har en enda route. Inget tactical rewind i battles (kanske kommer i ny versionen). Bra post game dungeons (lite svåra att hitta). Men ganska obalanserat direkt från början.

FFT Världen Ivalice är även samma värld som FF12 utspelar sig i.

Båda spelen skapades av Yasumi Matsuno så de är väldigt lika.