Inlägg av Tomten

Inlägg som Tomten har skrivit i forumet

Är ni helt säkra på att det idag verkligen är två år sedan den två år gamla lanseringen av det tvååriga spelet?

Trevligt att det hamnar på steam, då kanske man kan hoppas på en rea som sänker priset till ett något mer vettigt framöver.

Det irriterar mig något oerhört när något företag hänvisar till sin produkts historiska korrekthet när det inte ens är i närheten av verkligheten.

Det är ganska välkänt att historiska rådgivare mest brukar få sitta och sippa kaffe och få någon fråga om något då och då. Det är väldigt tydligt med den estetiska stilen spelet har att det är ett riktigt fantasiverk i görningen. Vikingar i bikerläder har, trots den vida förekomsten i populärkulturen, inget som helst med hur verklighetens nordbor (eller andra människor för den delen) klädde sig vid tiden.

En hyfsat snabb googling ger mig bilder på reenactors vars utstyrslar efterliknar de arkeologiska fynden hundra gånger bättre än något jag sett från detta spel.

Härligt, denna gång ska jag vara lite vågad i mina val och satsa på det gröna slutet!

(Ja, Jag är fortfarande småsur på trean.)

Skrivet av Freeman79a:

Vikingar. Tänker jag på Norge, Sverige. Varför "skådisar" från Danmark? Inget emot Danmark men för mig var det aldrig Vikingar.

Danskar inte vikingar, vad säger du grabbhalva? Har du inte hört talas om exempelvis Danelagen? https://sv.wikipedia.org/wiki/Danelagen

Indycar har fått nästan samtliga förare att delta i digitala race. Formel 1 har en version också, men där är endast ett fåtal med.

Undrar om det går att få de extra tio procenten på något vis om man inte har M&B på steam.

När jag var en ung grabb bröt jag ett finger på höger hand och kunde därför inte använda handen för att spela. Mitt go-to spel blev då Across (en variant av Elasto Mania) där jag spelade med vänster hand, vilket jag fortsatte med även efter jag fått tillbaka höger hand, eftersom jag kunde aldrig bli lika duktig med den. Slog mina vänner också! Fast ifall de slog mig kunde jag ju alltid skylla på att jag använde fel hand! Nu finns nog inte det spelet kvar, men Trails-spelen är dess moderna arvtagare, så satsa på det!

Skrivet av Johlor:

haha, under stubbar? Trodde det var mer under granar och så? Nä men seriöst, hoppas du inte tog illa upp. Jag har all respekt för HEMA-tränande. Har en bekant som sysslar med det och vet hur dedikerade ni är i er "stridskonst". Duellists prisa som bra fäktingsfilm, även Princess Bride hade en bra fäktningsscen, även om rörelserna var "yviga"..men då säkerligen med tanke på att de ska syns bättre för tittarna.

Haha nej då, finns inget att ta illa upp över! Tyckte det var kul att någon kände till att det fanns folk som nördade med historiskt svärdssvingande.

Skrivet av hannes.theorell:

Slaget vid Bråvalla inträffar ju inte ens under vikingatid, så det kan jag bestämt inte räkna in i medeltid!

Fetdissa och fetdissa. Finns en hel del roliga anekdoter under alla dessa inbördes strider under Kalmarunionens tid. Som när Erik Johansson (Vasa) får höra om att adeln i Sverige är inbjuden till Kristian II:s kröningsfest och upptäcker vid Stockholms stadsport att han helt enkelt inte är bjuden. Han var tydligen ett praktsvin av sällan skådat slag, även för svensk medeltid. Men till slut orkade inte stadsvakten argumentera mot den skrikande mannen och släppte in honom och hans familj till festen (som vi alla vet urartade till Stockholms blodbad).

Kanske hade historien tagit en annan vändning om Gustav Vasas far hade återvänt hem igen?

Vendeltid, vikingatid.. Det är ju ändå ingen plötslig förändring utan som alltid gradvis så nog kan väl Bråvalla få vara medeltid om folkvandringarna ändå fortsätter in i medeltiden? Just detta som är problemet med tidsindelningar, de är så diffusa och regionala att dess nytta går att ifrågasätta.

Ja, att det var Gustav och inte någon annan som blev den som fick kronan var ju en underlig slump. Hade Karl Knutsson kunnat stärka sin maktposition bättre hade 1448 varit det år det moderna Sverige bildades.

Skrivet av hannes.theorell:

Vi kör på skandinavisk medeltid; år 1050 - 1527.
De första hundra åren är i regel ingen medeltid annat än att bastarden Emund slemme regerar över främst Västergötland. Snarare är det väl maktkampen mellan Erikska- och Sverkerska släkten som inleder nordisk medeltid på riktigt en sisådär 100 år senare.

Så 1160-1527... Relativt händelsefattigt utöver otaliga inbördeskrig och att vi var ett synnerligen rättslöst samhälle där mord bestraffades med böter.

Nu tycker jag du är lite elak, Slaget vid Bråvalla är ju självfallet hela medeltidens höjdpunkt! Bärsärkar, vilda björnar, valkyrior och Oden själv deltog ju i detta fantastiska slag som enade Sverige. Sen finns det ju tråkmånsar som betvivlar dess historicitet, men vad vet dessa kanaljer.

Jaså ska du fetdissa hela Kalmarunionens tid, Sveriges egen Robin Hood; Engelbrekt Engelbrektsson och vår sanna landsfader Karl Knutsson?!

Mitt historikeröga blir lite ledset.

Skrivet av hannes.theorell:

Det verkar dessutom vara en mer vänskaplig träningsfight utifrån bilden. Angripande fäktare lägger inte vikt vid slaget och dessutom ser även hans svärd ut att vara ett övningssvärd.

Vi kan väl säga såhär, man parerar bara sådär på film.

Skrivet av Johlor:

Har kollat på en del av HEMA-folkets break downs och man kan nog slå fast att ingen fäktningscen i någon film är relistisk. De säger ju själva att frihet måste tas för att det ska se bra ut på film, inget är så yvigt och kordinerat i verkligheten.

Som en av HEMA-folket (vi bor under stubbar i skogen) menar jag att det bara är att inse att filmfäktning och svärdsfäktning är olika saker, men mycket få undantag (tex Ridley Scotts fantastiska The Duellists). Som tur kan man alltid ursäkta Geralts piruetter med att han är en mutant som kan röra sig på ett helt annat sätt än en vanliga människa.

Flera som nämnt Witcher 3, men denna dialogsnutt från Witcher 2 fick mig att gapflabba, kom så plötsligt och utan förvarning.

Skrivet av Pa-pa-pastorn:

Det KAN vara såhär (även om det är 0.01% troligt) att de kan ändra utseendet på rustningarna i efterarbetet. Bra kontraster där som funkar för tracking. Att de lägger på lite grejer som dämpar pungkänslan, som de där medalj-grejerna osv. Man kan ju hoppas iaf...

Tycker du ger lite väl optimistiskt procentsats där. Ja, det GÅR att göra, men det är på tok för tidskrävande för att det ska vara värt det, lyckas de anställa en herrans massa folk kanske det är tidsmässigt mer möjligt men då sprängs budgeten.

Ettan kändes fräscht, som ett bättre Medal of Honor. Tvåan spelades friskt på LAN och fyran var väl det sista jag gillade. Struntade i de två efterkommande men spelade Black ops som var lite småintressant, men det fanns inget som helst nytt så sen dess har jag inte spelat något mer ur serien. Svårt att säga vilket som var bäst, ettan troligtvis, men tvåan har jag nog spelat mest.

Det är helt klart årets spel, började inse det strax efter att min ofantligt maskulina muskelkarl skulle visa sin enorma manlighet genom att bryta upp låset på en container och misslyckades. Detta bakslag kunde han inte släppa, hans maskulinitet hade krossats och därmed hamnade han i en djup depression. Game over.

Den stora frågan nu är om detta spel faktiskt slår Witcher 2 och 3 om titeln för världens bästa rollspel...

Åh! HUGO!! Tyngsta skiten som fanns när man var 6 år gammal och förvägrades Doom och Quake av förståndiga föräldrar.

Skrivet av Popski:

Nu har det i och för sig funnits korta och breda svärd så länge svärd funnits. Tveksamt om särskilt många av dessa varit av 1 1/2-handstypen dock. Bilden kan i och för sig ljuga. Det är möjligt att svärden lutar bort från kameran och att det därför ser kortare ut än det är.

Detta är ett praktexempel på ett svärd som är tillverkat av någon som inte förstår sig på svärd. De vill efterlikna ett långsvärd men sannolikt är det så kort för att han ska kunna dra det från ryggen utan att se allt för fånig ut. Detta gör istället att svärdet ser mycket fånigt ut enligt svärdsnördar som undertecknad.

Men herregud, vad är det för proportioner på det svärdet?! Kort och knubbigt, är det Zoltan?

Skrivet av Odin:

För att ett mynt har två sidor sen beror det på vilken sida man står på båda tycker att dom är dom goda. och snälla dra inte in Nazist skiten i detta här.

Imperiet har alltid representerat en blandning av Nazi-Tyskland och Nixon-administrationen. Två politiska krafter som George Lucas hatade.

Skrivet av Ti994a-C64-Amiga-PC:

Har haft det här på min "wishlist" ganska länge nu. Lär bli först "Stygian: Reign of the Old Ones" nu den 26:e och sen över till Disco den 15:e oktober.

Oh, tack för den, hade jag helt missat. Ska jag genast kolla in!