Inlägg av adeg

Inlägg som adeg har skrivit i forumet

Jag vill inte vara "den som är den"... Men... Nyheten på The Escapist publicerades den 1 april.

Hahaha, "hitta bästa pris på Prozac Nation (DVD-filmer)"

Det är väl inget Aftonbladet över den här artikeln. Bra mycket mer saklig text och rubrik i alla fall. På aftonbladet hade det stått "40-åring dödade för spelet" eller liknande.

Och FZ har väl aldrig påstått att allt de skriver ska passa alla som besöker sidan. Jag prenumererar på DN och är inne på DN.se varje dag, men inte tusan läser jag allt som skrivs i tidningen för det.

Det hade ju snackats om att det inte skulle släppas förrän i jan-feb 2011. De insåg nog helt enkelt att en sån försening inte funkar när man har en konkurrent som NBA 2K11.

Skrivet av Serkish:

Hmm.... Vågar man ge sig in på denna spel?

Jajaja! Självklart gör man det. Om man vågar riskera allt annat som har någon mening i livet, typ...

Hej!

Söker ni fortfarande folk? Jag lirar som center och har piirko som gamertag.

/Eric

Debatten om objektivitet i media har pågått i hundratals år. Men faktum är att det är skillnad på en nyhetsartikel och en recension. Det lär man sig på Journalisthögskolan.

En nyhetsartikel, ett reportage, en krönika, en anmälan eller en recension är helt olika saker. Att göra en "fullständigt objektiv" recension skulle vara helt meningslöst i min mening. Jag tror att mina gamla lärare på Journalisthögskolan skulle hålla med mig. Det vore fruktansvärt om recensioner vore ren konsumentupplysning.

Stilmässigt eller objektivitetsmässigt har jag inte skrivit annorlunda än minna kollegor. Jag tror snarare att det handlar om olika förväntningar och jämförelser. Flertalet av de fel ni har påpekat är problem som jag inte har upplevt när jag har spelat spelet.

Jag pratade med Tompa innan artikeln publicerades och vi var båda beredda på att det skulle bli en sån här diskussion. Det är självklart att vi försvarar det som publiceras på sajten. Annars hade det ju inte varit någon idé att publicera artikeln överhuvudtaget. Därmed inte sagt att det handlar om gnäll - det är ett privilegium att skriva för en så engagerad publik.

Förresten så har vi publicerat en andra åsikt i slutet av artikeln, för självklart så ser vi olika saker i olika spel. Att recensera ett spel är inte att sitta i ett labb och genomföra experiment. Att recensera ett spel handlar om en helhetsupplevelse.

Skrivet av ArtMan:

Betyget tänker jag inte kommentera då jag faktiskt inte testat spelet än men recensionen känns inte komplett samt missvisande. Dessutom tycker jag era beskrivningar av skalan stämmer ej med betygen vilket jag uttryckt tidigare i kommentarer av era äldre spelrecensioner.

Är inte poängen med hela recensionen att berätta hur saker och ting fungerar? Vad man ska förvänta sig i form av spelupplevelsen samt vad är bra och vad som är dåligt. Vilka buggar det finns samt hur kul är det att spela egentligen?

Eric du ville ha saklig kritik så här kommer det.

1. Spelet heter inte Flashpoint 2. Hittar ni på egna namn redan i titeln?
2. Bilderna som sagt. Använd inte bilder från en video som förmodligen är efterbearbetad. En del har uttryckt sig att spelet ser inte ut så när man spelar. Tycker också att ingamebilder med högsta inställningar inte riktigt visar samma grafik. Kankse bara jag men det är väll bättre att ni faktiskt postar egna bilder och inte klistrar in "skärmdumpar" från utvecklarna som ni ofta gör?

3. "Detta är också spelets enda riktigt stora problem. Eller, det är egentligen ett ganska litet problem, eftersom det oftast är enklast och smartast att bara låta dina medspelare följa efter dig och bete sig lite som de vill. AI:n är nämligen vad som gör det här till en riktig fröjd att spela."

- Bestäm dig, är det ett stor problem eller litet problem. Kan inte vara båda. Hur kan AI:n göra det här spelet till en fröjd att spela när man blir skjuten genom buskarna från långt hål av ett enda skott och dör utan att det finns fiender inom synfältet? Men vem vet de kanske går runt med värmekameror monterade på hjälmen...eller när fienden står stilla mitt ute på fältet som en tavla eller att man kan komma nära fiender utan att de reagerar? Egna AI-soldater som kastar granater på dig mm..

4. "Om någon skulle be mig lista de bästa spelen genom tiderna skulle det hamna åtminstone bland de fem främsta (när det släpptes; dagens spel håller högre standard och jag ställer högre krav på spel i dag)."

- detta förstår jag inte alls. Hur kan du säga att du ställer hög krav på ett spel när du accepterar dåliga menyer dirketportade från konsol, att animationer inte kan avbrytas, att man stannar till och inte kan göra ett skit när man ska dela ut order, man kan inte koppla in joystick för att kunna flyga, väldigt få fiender på skärmen samtidigt då motorn inte klarar att visa större konfrontationer då max enheter är 64st, man kan skjuta ner en helikopter med några få skott från M16/M4? Bilarna kan flyga upp några meter in i luften när de kör på sten samt det är dålig körkänsla som många beskriver att man kör på is hela tiden och att inte kunna se sig omkring i bilen utan bara har fixerad vy är riktigt dåligt. Den stora kartan verkar också frånvarande när allting i singelplayer är indelad i "små" sektioner om jag förstått det rätt. Man kan alltså inte åka var man vill för att slutföra uppdragen utan man är tvungen att följa "korridoren" som sattes upp av utvecklarna.

Ingen spel är perfekt men om det finns större designmissar och många irritationsobjekt då ska det speglas i recensioner samt betyget vilket inte är fallet här. Men lär dig av dina egna misstag och skriv bättre och bättre recensioner i fortsättningen. Hoppas dock de blir mer jordnära och handlar mer om din egen upplevelse samt alla för och nackdelar mot andra spel tex samt mer personlig tom än en "beskrivning" av vad spelet går ut på.

Tompa din inställning i kommentarerna är som vanligt helt respektlös. Ni har rätt , recensentens åsikt gäller och vi läsare har fel. Vad fan...agera mer proffsigt. Ni skyddar varandra och skiter fullständigt i läsarna. Man kan inte publicera recensioner från folk som tycker annorlunda än de flesta som läser er sida. Då har ni missuppfattat vem ni riktar er till. Vi vill ha kvalitet och ärliga recensioner där spelarens upplevelser är i fokus samt att ni ska såga det som är dåligt och lyfta fram det som är bra. Vi vill inte läsa tex fanboys åsikter utan det ska vara objektiv syn på spelen.

En sak till jag inte förstår är hur kan folk säga att spelet inte är en konsolportning när det är så dåliga menyer? Ni måste antingen vara föda på slutet av 90-talet eller så har ni aldrig spelat bra "äkta" PC-spel.

Tack. Som sagt uppskattar jag alltid konstruktiv kritik.

En liten kommentar bara:

Det handlar nog fortfarande om att det finns olika sätt att se på recensioner och hur en "god" recension skrivs. Du säger att du vill läsa "spelarens upplevelse" och att det ska vara en "objektiv syn" på spelen. Det vore ju fint om detta gick att kombinera, men är tyvärr omöjligt eftersom de näst intill är varandras motsatser.

Dessutom: Vad skulle det finnas för mångfald om allt som publiceras stämmer överrens med vad läsaren tycker? God journalistisk handlar inte om att vara bekväm.

Skrivet av Shimo:
Skrivet av adeg:

Hej kära läsare!...
...Det är spelet som bedöms och jag skulle uppskatta om alla levde lite mer efter Rosseau:

"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it."

...
/Mvh Eric Danielsson, skribent FZ.se

Citatet brukar ackrediteras Voltaire, men skrevs troligtvis av Evelyn Beatrice Hall (pseudonymt under S.G. Tallentyre).

Rosseau har figurerat i sammanhang med Voltaire, men hur du citatet till hans förstår jag inte.

EDIT: "I detest what you write, but I would give my life to make it possible for you to continue to write." ska tydligen vara det Voltaire skrev, och versionen ovan är Hall's variant för att beskriva attityden i Voltairs fras.

Förlåt, såg det också Tack wikiquote.

Hej kära läsare!

Det gläder mig att ni reagerar på recensionen. Feedback är alltid bra - när den är konstruktiv.

Men så det kan gå för att man hyllar ett spel

Jag ska förklara lite vad jag tänker. Ni får gärna klaga på hur jag skriver eller hur själva hantverket i recensionen är. Ni får för den delen också klaga på betyget, mer än gärna. Men att påstå att jag inte har gjort mitt jobb eftersom jag inte ser på ett spel på samma sätt som en själv är bara larvigt.

Om ni läser recensionen förstår ni vad jag tycker om spelet. En recension skrivs inte för att uttrycka vad andra kommer att tycka om spelet.

Så istället för att klaga på recensenten (mig), vore det väl mer naturligt att säga vad ni tycker är bra och dåligt med spelet utifrån ett eget perspektiv. Det är spelet som bedöms och jag skulle uppskatta om alla levde lite mer efter Rosseau:

"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it."

Och fortsätt säga vad ni tycker. Det är jäkligt kul att höra vad ni tycker om spelet.

/Mvh Eric Danielsson, skribent FZ.se

Grattis Calle!

Jag var måhända lite otydlig. Jag satte det som plus eftersom jag tycker att det är ett bra initiativ att ha en kvinna i huvudrollen.

Visst finns det andra spel med kvinnliga huvudrollsinnehavare, men de är i klar underkant. Kvinnor kan!

/Eric Danielsson, recensent.

SR:s webbradio kan jag tipsa om, men jag är ju jävig.

Sen använder jag NBA:s scoreboard.

Välkommen till FZ, Jocke!

Twittrande om Fable III

Jonathan Ross i Fable III... dubbelt fantastiskt!

jag tolkar det mer som en uppmaning till en glass i händelse att en sådan skulle råkat få en leverans från komplett. har jag fel?

Scenen från dinern doftar mycket Twin Peaks. Härlig doft! Ska bli spännande att få ett datum!

Problemet har tydligen fixats av 2K Sports nu.

Skrivet av BLKPanther:
Skrivet av Bluescreen:
Skrivet av adeg:

Visserligen tycker jag personligen inte att just Obamas reklam känns så obehaglig, men det gäller ju att utvecklingen inte går till att vem som helst med politiska budskap kan göra reklam i spel.

Obehagligt om valfritt xenofobiskt parti skulle figurera i ett krigsspel.

Så vad du säger är att så länge man tycker "rätt" så får man göra reklam?

Först håller jag med dig lite Bluescreen, frågan är inte vem som gör politisk reklam utan om det ska finnas överhuvudtaget... Men samtidigt då kan man dra det ett steg längre, det kanske inte frågan om politisk reklam utan om det ska finnas reklam i spel överhuvudtaget då (typ reklam är ok så länge det inte är politisk, eller "rätt " reklam)?

Svaret på det är väl att vi inte kommer undan reklam, precis som det finns produktplacering i filmer tex.
Så till slut håller jag nog med adeg. Det är upp till den som publicerar spelet, EA i det här fallet, att ta ansvar för sin produkt precis som FZ får stå upp för de annonser de kör, radiokanaler får stå upp osv osv....
Tex om FZ skulle bli erbjuden att göra reklam för något svårt som Sverigedemokraterna, så gissar jag att de skulle tacka nej, eller hur? Nu är det givetvis möjligt att FZ tackar nej till all politisk reklam, det vet jag inte.

Min poäng är att all reklam borde vara tillåtet, men det är upp till den som skyltar med reklamen att ta ansvar. I slutändan så är det vi konsumenter som bör hålla förläggarna ansvariga, vill vi inte ha reklam i spel, eller reklamen inte känns passande (i det här fallet politisk), så köp inte spelet, alternativt bojkotta och köp inga spel alls från EA.

Precis BLKPanther.

Bluescreen, jag menar att om politisk reklam ska figurera i spel så ska det givetvis inte finnas några gränser för vem avsändaren är. Det vill säga: Inga gränser utom de som förläggaren/utgivaren väljer att sätta.

Med andra ord menar jag precis vad jag skrev; att personligen skulle jag tycka att det vore obehagligt om ett xenofobiskt parti tilläts göra reklam i spel. Alltså menar jag inte att det borde vara olagligt eller dyl. Jag tror på yttrandefrihet och tryckfrihet.

Visserligen tycker jag personligen inte att just Obamas reklam känns så obehaglig, men det gäller ju att utvecklingen inte går till att vem som helst med politiska budskap kan göra reklam i spel.

Obehagligt om valfritt xenofobiskt parti skulle figurera i ett krigsspel.