Utgivare gör allt för att skydda sina spel mot pirater via kopieringsskydd som exempelvis DRM - en kamp som piraterna ännu så länge vunnit på knockout. En av skaparna bakom indie-fullträffen #World of Goo, Ron Carmel, har nu delat med sig av sina åsikter i frågan under en föreläsning på Game Developers Conference.

Strunta i DRM, det är slöseri med tid. I slutändan ger du bara DRM-tillverkaren pengar. Allt som är av intresse blir crackat, och den crackade versionen ger en bättre användarupplevelse än den lagliga eftersom du inte behöver knappa in någon 32-bokstavsserienummerkod. Vem som helst som vill ha spelet hittar det förmodligen på BitTorrent-sajter. Det kommer crackas även med DRM, det kommer finnas ute väldigt fort, så vi ser ingen poäng i att ha DRM.

Carmel sade också att, enligt #2D Boys efterforskningar, var inte DRM-fria World of Goo mer eller mindre drabbat av piratkopiering än andra spel. Något som isåfall är alarmerande - det lilla independentföretaget publicerade nämligen ett blogginlägg i höstas om att uppskattningsvis 90% av alla World of Goo-spelare hade piratat spelet.

2D Boys pusselspel har inte recenserats på FZ, men har förärats hela 4/5 i snittbetyg av våra läsare.

90% piratkopiering är ju inget. 15/05 omg! det finns folk som tänker! heja heja :) 25/03 Steam funkade kasst i början enligt vad jag hört. Har alltid funkat bra för mig dock men jag använde det inte i början. Att undvika Zero-day kopieringen är nog den största anledningen till att köra DRM. Dock borde dom patcha bort DRM-skyddet när piratko... 25/03 I love you, indeed, 2D Boy Det här gör mig bara så stolt över att ha köpt det här spelet. Jag skulle bara vilja höra om de känner att de kan leva ordentligt, eller om de har gått med förlust eller har för ont om pengar (med tanke på att deras produktion... 25/03 DRM är alla sorters skydd: CD-checkar, installationsbegränsningar, online-checkar osv. Sedan finns det dessutom stor variation på vilken nivå det tillämpas, Securom kan t.ex. installeras på din dator och kolla allt möjligt eller så kan det endast göra... 25/03 Steam är bäst, åt skogen med drm ger bara fan huvudvärk. 25/03 Möjligt. Men den fungerar mer felfritt än den mesta skit som finns :P. Det som steam har haft, har alltid funkat bra. Och jag tycker inte riktigt det är som "riktigt drm". 25/03 Nu är ju online aktivering en form av DRM dock. 25/03 Hellre online-aktivering än DRM om ni frågar mig. Och han har rätt i det han säger, DRM krånglar bara till det för lagliga köpare. Men å andra sidan så tar det några dar innan det ligger ute på internet. (istället för att det kommer flera dagar INNAN... 25/03 det e nog bara sma foretag som vill skippa det kanske pga av att licenser kostar :P o lika bra o cutta pa kostnaderna :) 25/03
Skicka en rättelse