Knappt hann #Konamis #Six Days in Fallujah utannonseras innan det stött på frän kritik från både soldater, föräldrar och fredsgrupper. Brittiska Daily Mail har pratat med föräldern Reg Keys, vars son dödades i Irak.

Med tanke på de enorma förlusterna av liv i Irak-kriget så demonstrerar det väldigt dåligt omdöme och dålig smak att glorifiera detta i ett tv-spel. Det är speciellt påtagligt när du tänker efter på vad som egentligen hände i Fallujah. Dessa hemska händelser borde förvisas till historiens baksida, inte trivialiseras och framställas för spänningssökare att spela om och om igen, för alltid. Jag kommer försöka få det här spelet förbjudet, om inte över hela världen så åtminstone i Storbritannien.

Även Tim Collins, före detta överste, håller med.

Det är alldeles för tidigt att börja göra tv-spel om ett krig som fortfarande pågår. Det är särskilt okänsligt med tanke på vad som hände i Fallujah, och jag är absolut emot att detta spelet släpps.

Bästsäljande författaren och före detta SAS-soldaten Andy McNab tillhör dock de som är för spelet.

Det är på tv:n, det finns böcker skrivna om det. Spelet är en naturlig förlängning av det - det är en folksägen. Enda skillnaden är att det presenteras i ett annat medium. Om spelet erbjuder amerikanerna dessa soldaters historier, så varför inte?

Fredsgruppen "Stop the War Coalition" är dock inte speciellt imponerade.

Massakern som utfördes av amerikanska och brittiska styrkor i Fallujah 2004 är bland de värsta krigsbrott som skett i det illegala och omoraliska kriget. Massakern i Fallujah borde bli ihågkommen med skam och skräck och inte glamoriseras och slätas över som underhållning.

Konamis talesman säger att spelhuset "inte velat göra någon social kommentar", och att de inte är för krig.

Vi är inte för krig. Vi försöker inte göra folk illa till mods. Vi vill bara skapa en övertygande underhållningsupplevelse... Det är trots allt bara ett spel.

Six Days in Fallujah släpps nästa år, men det har fortfarande inte tillkännagivits vilka plattformar spelet är påtänkt för. Vad tycker du om Konamis planer på ett spel baserat på Irak-kriget - okänsligt och urkorkat, eller ett bra medel för spelintresserade att få upp ögonen för krigets hemskheter?

Vet ni vad de borde göra? Man borde inte spela som Amerikaner, man borde spela som Irakier. Då kan de visa hur jävligt kriget är. USA förlorar bara en bråkdel av soldater jämfört med Irak. 11/04 Absolut. Kontenta: efter ett otroligt tjafs fann man en gemensamt grund att hålla sig fast vid. Skål och glad påsk, din stolle! ;) 11/04 Japp, jag håller med. ;) Skulle det vara så att det gavs en bild som speglade båda sidorna av konflikten skulle det ett jäkla liv. Försök förstå. Med det så tackar jag för mig. 10/04 Ingen av dom där nötterna verkar bry sig om alla som satte livet till i WW2. Spel om WW2 finns det ju massor av men ingen bryr sig om dom. Varför skulle det här vara annorlunda? 10/04 Nu kommer vi till kärnar av problemet. Jag har visserligen åsikter, men när ingen illusion om att de är objektiva. Jag är medveten om att mina åsikter i nämnd konflikt i första hand är pro-amerikanska men att de bara reflekterar min förhållning till min... 10/04 Det finns väl instanser som avgör just definitionen av mord, tortyr och otillåtna krig? Eller har jag fel? Liten lätt läsning om kriget (http://www.informationclearinghouse.info/article6917.htm) Förhörsmetoderna som skedde i Abu ghraib var vadå, om inte... 10/04 Glad påsk! 10/04 Är inte värre än att skriva en bok, göra en film eller en tv-serie om det. 10/04 Det är ju såklart stor skillnad mellan att döda våra förfäder och döda varandra idag i ett data spel. Det senare är ju mycket hemskare eller hur? Men i film är det ju någon ana som dödar åt dig för underhållning och det är ju inte samma sak??? Personlig... 10/04 USA kampanjen i COD4 är mer eller mindre i Iraq, men är det något gnäll där, nej. Konami ska bara ignorera och köra på bara. 09/04
Skicka en rättelse