Två ungdomar från Härnösand lämnade i tisdags in en polisanmälan mot Google under rubriken "brott mot upphovsrättslagen". Alex och Rickard, som killarna heter, menar att detta är ett sätt att testa var gränserna går i och med den rättegång (och fällande dom) mot The Pirate Bay som nyligen gick av stapeln. De menar att du genom att söka på Google kan hitta och ladda hem lika mycket (om inte mer) upphovsrättsskyddat material som på The Pirate Bay.

Allehanda.se har fått sig en pratstund med de båda ynglingarna och på frågan om varför de engagerar sig så i detta svarar de:

-Vi tycker att det här är fel väg att komma tillrätta med musik och filmbranschens minskade inkomster. Frågan berör alla som använder internet, oavsett om du fildelar, mejlar eller bara chattar.
-Syftet är inte att fälla Google, syftet är att fälla IPRED-lagen.

Tack till larante för detta #nyhetstips!
Jag hoppas du är ironisk? :D 26/04 Enligt ett domslut i USA strider inte Googles cache mot lagen. CNET skriver (http://news.cnet.com/8301-10784_3-6031266-7.html) hur domstolen resonerade: Skillnaden här är att The Pirate Bay har direkt kontroll över katalogen med torrents medan Google... 26/04 Tycker det är gott att folk engagerar sig på sådant vis. Fler borde följa exemplet, tills folk där upp börjar ångra sig, om det är möjligt... 25/04 Googla ipred kanske, monkey. 25/04 Helt rätt! Dom lär väll inte komma nån vart med detta men värt ett försök. 25/04 Jag var ironisk... :P 25/04 Tror inte riktigt du förstår vad som gått för långt. Det vi snackar om är upphovsbrott något isåfall en jäkla massa människor gjorde sig skyldiga till i större utsträckning innan TPB... TPB är endast ett slags bibliotek och de föreslår inte att du ska... 25/04 nja, skulle det bli så att google blir fällda kommer det sprida sig till alla sökmotorer så ingen får länka till något olagligt. Då kan man nog prata om liknande filtrering som i Kina. 25/04 IPRED har precis samma funktion i detta åtal som mot TPB, skillnaden är väl egentligen hur sidorna funkar, dvs på TPB så är det en sida som är skapad för att enkelt hitta det man söker. Google är skapad som en sökmotor för allmän information. Tekniken... 25/04 Vad är det som har gått för långt, att det finns för många sökmotorer, att vissa är bättre än andra, eller att man kan ladda ner filer från internet? Hur skall man hitta vissa sidor om man inte söker, skriva in adresser på random och hoppas eller? 25/04
Skicka en rättelse