Först försvann #Crysis 2 från Steam, och igår försvann #Dragon Age II i ett moln av rök. Vi, bland många andra, spekulerade kring att det var på grund av DLC-paketet Legacy som såldes via spelets ingame-shop. Detta bekräftades idag av David DeMartini på EA, som menar på att Steams utgivaravtal är för restriktivt.

– Från EA:s håll erbjuder vi våra spel och vårt innehåll till alla större nedladdningstjänster vilket inkluderar GameStop, Amazon, Direct2Drive och Steam. Tyvärr har Steam anammat ett antal restriktiva regler för tjänster i spelen vilket begränsar hur utvecklare interagerar med kunder för att sälja nedladdningsbart innehåll. Ingen annan nedladdningstjänst har anammat detta förfarande. Konsekvensen blev att vissa av våra spel har blivit borttagna av Steam. Vi hoppas att vi kan komma fram till ett avtal som låter oss ha kvar våra titlar på Steam, säger DeMartini.

Oklart är exakt hur deras avtal är utformat, men troligtvis är det så att spel inte får sälja nytt innehåll om det inte går via Steam. Hur kommunikationen mellan EA och Valve fortgår håller vi er uppdaterade kring.

Tills dess får du skaffa din Dragon Age II- och Crysis 2-fix från någon annan återförsäljare. Glöm inte att du kan aktivera din Steam-nyckel i Origin, om du nu skulle vilja det.