Dota-klonen #Heroes of Newerth är från och med igår F2P, vilket innebär att det är gratis för alla att spela, om än att vissa saker kostar pengar. I HoN:s fall följer de konkurrenten #League of Legends, som i sin tur vart F2P sen dess början och har rönt mycket större framgång rent spelarmässigt. När du skapar dig ett nytt konto, ett såkallat basic-konto, får du tillgång till en roterande hjältepool på 15 hjältar. Du kan sedan använda valutan du får av att lira matcher, eller genom att köpa guldpengar (premiumvalutan), för att temporärt låsa upp fler karaktärer.

När du spelat tillräckligt mycket alternativt köpt tillräckligt med guldpenningar blir du en verifierad medlem varefter du kan spela i "endast verifierade"-matcher, rapportera andra spelare för fulspel, samt att du får fem tokens som kan användas för att nyttja karaktärer som inte är del av den vanliga hjältepoolen.

Det finns två sätt att använda karaktärer som inte är med i standardpoolen. Det första är såkallade game passes, som låser upp alla hjältar under en viss tid. Det andra är tokens, som används om du spelar i ett spelläge där alla hjältar krävs, och du får/väljer en hjälte som du inte har fri tillgång till.

Du som redan köpt spelet har numer ett Legacy-konto, vilket innebär att du alltid har tillgång till alla hjältar utan att betala något samt att du är verifierad. Det är alltså endast du som redan köpt det som kan få tag i ett Legacy-konto. Alla andra får köra det andra racet.

Med senaste uppdateringen kom det två nya hjältar, där den ena – Drunken Brawler är del av hjältepoolen direkt, medan Monkey King endast går att använda om du som spelare betalar för tidig tillgång. Denna "Early Play"-pool kommer gälla alla nya hjältar. Detta kostar ingame-valuta även för Legacy-medlemmar tills de nya hjältarna blir del av vanliga poolen.

För intresserade rekommenderas att läsa igenom HoN:s vanliga frågor och svar, och du som vill prova spelet kommer lätt åt kontoskapandet via denna länk.