För åtta månader sen började Eddie Lampert och Mordor Exuel i #Eve Online marknadsföra sin investeringsbank utifrån sin korporation Phaser Inc. De utlovade investerare fem procent avkastning i veckan för allt som gavs till gruppen. Pengar flödade in, avkastning flödade ut och allt verkade frid och fröjd med tanke på den massiva ökningen av investerare. Om det är något historien kan stå fast vid torde dock vara att verkar det för bra för att vara sant, så är det för bra för att vara sant. Så även denna gång...

Phasers egna ord:

Klicka för mer information

Today is the day many expected to come.
Today, the 12th of August 2011, is the day where it all comes together.
Phaser Inc. is done, over, finished.

After a stunning period of eight months, we decided it’s enough.

No more new accounts.
No more mails.
No more payout days.
No more ISK.

No more Phaser Inc.

Most likely, this will cause a lot of questions.
The most important question will be answered right here, right now.
The ISK is gone; you will not see it ever again.
You’ve invested it, got a chance on some profit, but it turned out to be not the best choice you’ve ever made. That’s how investing works. At least, that’s how it went for the most of you.

Lampert och Exuel investerade helt enkelt inte pengarna vidare, utan la dem på hög, betalade varje vecka ut avkastningen, innan de nu alltså avbrutit alla nya konton och "stuckit" med pengarna. En typisk Ponzi-bluff.

Enligt Lampert och Exuel fick de in 1 800 000 000 000 ISK (1,8 biljoner), men runt 19 procent gick tillbaka i den utbetalade avkastningen (345 miljarder) och spelare har innan detta avslut "tagit ut" 452 miljarder. Därmed tar de det synnerligen lugnt med strax över en biljon rymdkosingar på kontot, med ett reellt uppskattat värde på 280-350 000 svenska kronor (enligt EveNews24:s beräkningar).

Detta är en av de största bluffarna i Eve Onlines historia, och än en gång går det att styrka att kritiskt tänkande är av yttersta vikt på de kapitalistiska marknader som finns lite här och där.

Blev du lurad?