Sverige har ända sedan #Quake-tiden varit en stor nation inom e-sport och det senaste årtiondet fostrat flera internationellt framgångsrika Counter-Strike-lag. Det senaste året har också blågula spelare rönt stora framgångar i Starcraft 2 men först i oktober får vår nation ett ordentligt svenskt mästerskap.

Spelfestivalen Dreamhack och gamingcentret Inferno Online arrangerar tillsammans Svenska Mästerskapen i E-sport, i #Counter-Strike, #Starcraft 2, #Heroes of Newerth, #Superstreet Fighter IV: Arcade Edition och ett hittills ospecifierat fotbollsspel (gissningsvis #Fifa 12 eller #PES 2012. Mästerskapen kommer att bestå av åtta deltävlingar, en varje månad, med en stor final på Dreamhack Summer och en prispott på 400 000 kronor kommer att delas ut under säsongen.

Schemat för Svenska Mästerskapen

Vi passade på att ställa några frågor till pressansvarige Fredrik Nyström.

Fanns det någon avgörande faktor som gjorde att ni drog igång detta nu?
– Både DreamHack och Inferno Online har arrangerat Esport i många år och har även arrangerat SM i enskilda spel som Street Fighter IV, Guitar Hero och Counter-Strike 1.6. Med släppet av StarCraft II för ett år sedan tog intresset för esport fart ordentligt och suget från både utövare och publik är större än någonsin. Sverige har sedan länge utövare i absoluta världseliten i flera esportgrenar. Med återkommande rikstäckande SM-tävlingar lägger vi grunden för att säkerställa återväxten bland utövarna och bygger vidare på framgångssagan Svensk Esport.

Kommer deltävlingarna att vara öppna för alla, inbjudna eller både och?
– Tävlingarna är öppna för alla. Ambitionen är att så många som möjligt ska kunna vara en del av det första stora svenska mästerskapet i esport. Med spelvalet tror vi att vi når både bredd och djup.

Inget Quake?
– Vi älskar Quake och skulle gärna ha med det överallt, tyvärr har scenen krympt de senaste åren till att mer eller mindre bara innehålla redan etablerade proffs eller halvproffs. På DreamHack Summer och Winter arrangerar vi dock tävlingar i Quake Live som samlar världseliten som innehåller en del svenska namn.