Många ivriga #Battlefield: Bad Company 2-spelare hann låsa upp allt som gick bara veckor eller månader efter lanseringen, så med kommande #Battlefield 3 tänker #Dice göra upplåsningsträdet längre än i tidigare titlar. De erkänner själva att de felbedömt hur mycket tid fansen lägger ner på deras spel.

– Jag tror att det vi lärt oss är att om du gör ett bra spel så kommer folk spendera mycket tid med det. [Men] om du gör ett fantastiskt spel så kommer de aldrig lämna, säger producenten Patrick Bach.

– Jag tror vi kanske felbedömde med ett år i, till exempel, Battlefield: Bad Company. Det har varit ute i ett och ett halvt år och vi trodde folk förmodligen skulle spendera ett halvår med att spela det och att antalet sedan skulle minska. Men vi är faktiskt vid samma antal spelare idag som vi hade tre månader efter att vi skeppade det. Så självklart felbedömde vi det, eftersom vi trodde att folk skulle sluta spela. Och sen när folk uppnår högsta rank och låser upp allt så börjar de känna en viss trötthet eftersom de inte får mer grejer.

Med Battlefield 3 har utvecklarna detta i åtanke och antalet upplåsbara prylar kommer följaktligen vara flera och mer tidskrävande. Men Dice är också medvetna om att de inte får låta saker och ting ta för mycket tid heller, eftersom det då kan börja kännas tröstlöst. Det är en svår balansakt, säger svenskarna.

Robert Bach ser inte heller poängen med årliga uppföljare om folk fortfarande spelar det äldre spelet.

– Du behöver kanske inte göra det nya spelet, eller? Om folk gillar det gamla så kan man fortsätta fixa med det, uppdatera det och göra det ännu bättre. Jag tycker att det ibland blir för mekaniskt när folk släpper nya spel varje år och bara fokuserar på "hur kan jag sälja ytterligare ett ex, ytterligare ett ex, ytterligare ett ex?".

– Självklart behöver företag pengar för att överleva, men du kan faktiskt ta hand om titeln du redan har ute på marknaden. Du behöver inte lämna den bara för att du skeppat den. Du kan gå tillbaka till den och tänka "kan vi lägga till något här, kan vi förändra något, vad vill folk ha?".

Battlefield 3 släpps den 27 oktober till pc, Xbox 360 och Playstation 3. Tidigare ikväll bjöd vi på den senaste filmen – det vankas ryggskott!