De senaste åren har över 100 studenter vid Växjö universitet fått sina internetuppkopplingar avstängda efter delning av upphovsrättsskyddat material. Att olagligheter förekommit upptäcktes efter att universitetet fått information från amerikanska upphovsrättsorganisationer. Att det skulle röra sig om påtryckningar dementeras av Niclas Cronsioe, chef för universitetets it-avdelning.

- Det handlar inte om påtryckningar, utan mer om upplysningar. Vi får mejl från dem där de upplyser oss om att någon med uppkoppling till vårt nätverk har laddat ner upphovsrättsskyddat material. De ställer inga krav på att vi ska stänga av studenter, det beslutat fattar vi själva på universitetet, det är vår policy.

Per Tjern, vice ordförande för studentkåren:

- Det står klart och tydligt i det avtal som studenterna får skriva på för att få tillgång till universitetets datornätverk att det inte är tillåtet att fildela upphovsrättsskyddat material. Vad vi måste undersöka är om universitetet verkligen har agerat efter påtryckningar och om man har gjort ordentliga efterforskningar om de avstängda studenterna verkligen har fildelat.

Tack till HoloDuke för detta #nyhetstips!
Ah, den rättmätiga indignationen av att försöka gräva ner nåt man gjort fel med en massa pladder. Det är olagligt att fildela och det är dessutom ganska snålt. Det är inga större problem att se vem som sitter och DC++ar och om man dessutom får ett påpek... 31/10 Ingen av studentera har överklagat så dom nekar inte fildelning :). Som purresnurre sa, handlar först och främst om tillsägelser och kortvariga avstängningar. Betala 49kr/mån så blir du medlem i Darknet. 31/10 Handlar väl inte om bevisning i dessa fall då det inte föreligger något åtal utan endast ett par veckors avstängning. Vilket jag tror eleverna föredrar. Frågan är ju om de agerat pga påtryckningar, inte om det var rätt eller fel att stänga av dem då det... 31/10 skulle vara roligt att se hur de gör sinna övervakningar efter som folk har ju rätt att skicka information ostörd. det är en del av vår demokrati. så rätt logiskt så får inte folk öppna brev eller packet avlyssna när du ringer osv utom den person det... 31/10 Flyttade ifran Vaxjo Campus for nagon manad sen efter bott dar 2.5 ar.. varenda javel dar och deras farmor sitter och tankar pa DC och jag har typ inte hort en enda som blivit avstangd, och har de det sa har det varat nagon vecka sen har det funkat som... 31/10 Det kan jag faktiskt inte svara på, är mycket möjligt att det kontrollerades (har för mig det var pga han delade ut något som han blev avstängd). Men som Direct Connect fungerar med hash-summor så är det ju ändå rätt lätt att avgöra om det är upphovsrät... 30/10 vad jag vet är det väldigt få isp:er som stänger av konton pga det möjligtvis pågår olaglig aktivitet där. har man konkreta bevis, så är det kanske ok. men oftast tror jag det är en fråga för polisen, och inte för isp:n i sig. i varje fall är det väl... 30/10 Sverige är bitches åt alla länder. Varit det länge också... 30/10 verkar som att Sverige har blivit USAs bitch studenterna får väl skylla sig själv men i övrigt så tycker jag att Piracy rules 30/10 Ganska intressant och se hur lobby och andra företag I USA kan driva igenom saker i Sverige. Inte nog med att dom kan sätta press på vår regering också. Piratkopiering må vara fel och mot lagen, men USA ska ge fan i vårt land och vår politik :) 30/10
Skicka en rättelse