I dagarna släpps de första [[grafikkort | grafikkorten]] med stöd för [[Windows Vista | Windows Vistas]] omtalade spelgränssnitt [[DirectX | DirectX 10]] till handeln. Först ut är #Nvidias 28 cm långa och strömtörstiga GeForce 8800 GTX som tillsammans med sin tekniskt närbesläktade lillebror GeForce 8800 GTS recenseras av Tom's Hardwares svenska webbsajt.

Den elva sidor långa läsningen är i vanlig ordning kantad av statistik och terminologi främst avsedd för den tekniskt intresserade. Att man emellertid är djupt imponerade av den nya [[hårdvara | hårdvaran]] kan knappast någon ta miste på - med uttryck som "... bortom fattningsförmågan, möjligheterna är oändliga" och "Jag kan knappt vänta och se vad människor kommer att göra med ett så underbart verktyg" har Nvidias höstkollektion uppenbarligen gjort visst intryck.

<img src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/Playstation_3/ps3_isometrisk.thumb.jpg" width="100" height="71" border="1" hspace="5" vspace="5"></img>
Redan föråldrad?
Hårdvarusajten AnandTech säger, om än i förtäckta ordalag, att Nvidias nya G80-arkitektur (den tekniska plattform som de senaste [[GeForce]]-korten bygger på) i det närmaste är att betrakta som ett paradigmskifte - grafikkorten som släpps nu skall, som det heter, göra [[Playstation 3 | Playstation 3:s]] grafikkrets RSX "föråldrad". Framtiden sägs därtill se ännu ljusare ut i takt med att spelutvecklarna lär sig att hantera version 4.0 av det så kallade shadersystemet (med vars hjälp grafikkorten kan beräkna och rita allt från eld till rök till vatten).

Det spekuleras vidare i att generationshoppet mellan dagens grafikkort och de nya DirectX 10-korten kommer att vara så stort att utvecklarna framöver inte längre kommer att stödja DirectX 9-kort - ett beslut som isåfall samtidigt kommer att lämna den som fortfarande använder det DirectX 10-lösa [[Windows XP]] i bakvattnet.

<img src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/Crysis/Crysis_screen6.thumb.jpg" width="100" height="57" border="1" hspace="5" vspace="5"></img>
Crysis - DX 10-spel
Den som planerat ett köpa ett DirectX 10-kort i väntan på Vista ser dock ut att få gräva djupt i plånboken. När FZ under torsdagseftermiddagen undersökt det svenska prisläget kostar de nya GeForce-korten som lägst 5595 (GTX) respektive 4295 kronor (GTS). Hur prisnivån kommer att förändras när konkurrenten #ATI lanserar sina DirectX 10-kort baserade på den så kallade R600-plattformen återstår att se. Med kortens uttalat påkostade hårdvara i åtanke är dock några dramatiska prisfall knappast att vänta den närmaste tiden.

?

Vad tycker du? Hur stor betydelse har grafik i datorspel? Kommer du själv köpa Windows Vista och ett DirectX 10-kort? Hur mycket är du isåfall beredd att betala? Sjung ut dina åsikter i FZ:s forum!

Med tomte syftade jag på din avatar... Vad som står i förkortningen är knapapst relevant. Det tog dig ett klick för att förstå vad det handlade om. såg den inte på första sidan så jag vet inte hur den såg ut men antar att det fanns citattecken där också... 11/11 Tomte kan du va själv. "Det som görs är att det kort och koncit meddelas om vad som skrivs i recensionerna." <<< Japp detta är helt korrekt i den fulla versionen på http://www.fz.se/nyhetsarkiv/?id=16219 Dock på den kortade versionen som vidades på www.... 10/11 Meh.. går ju inte att jämföra miljöerna på något sätt.. korridorer/inomhusmiljöer jämfört med utomhusmiljöer. bioshock är ju i grunden den numera gamla motorn Unreal Engine 2 (de har dock byggt på så den nästan är lika avancerad som UE3). Crysis har nog... 10/11 Ja, nvidia säljer skräp... 10/11 Mycket snack om Crysis, själv tycker jag grafiken i Bioshock ser mycket mycket bättre ut. 10/11 Hörru din jäkla tomte(pun intended)... Artikeln handlar om recensioner som komit på det nya gforce kortet. Det som görs är att det kort och koncit meddelas om vad som skrivs i recensionerna. Om recensionen hypar något så ska journalisten meddela det,... 10/11 Knappast, med tanke på att även PS3 har gafikkretsar från nvidia. ;) 10/11 Källa? Tror DX10 har varit klart ett bra tag nu. Särskilt med tanke på att windows Vista är färdigt och börjar säljas idag (http://www.sweclockers.com/nyhet/?id=5123) 10/11 Hoho allihop, låt inte plånboken sina pga dessa kort riktigt ännu!!!! Vänta först till ATI släpper kort klår Nvidias på fingrarna tekniskt, även om ATS drivare suger och Nvidias kort har stöd i alla spel. Tror priserna blir mer humana då, för dessa kort... 10/11 Jag blir bara less, inte upphetsad.. jag måtte väl också börja bli gammal. Antar att det är för att jag mest vill ha välgjord art direction i mina spel, sen skiter jag i hur snygg motor som använts så länge den flyter bra. 10/11
Skicka en rättelse