I dag hade [[Wii]], den tredje och sista <img align="right" src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/Danish_Electronic_Entertainment_Expo/P1010452.thumb.jpg" width="128" height="96" border="1" hspace="5" vspace="5"></img>av vad som brukar kallas nästa generations konsoler, världspremiär. USA blev först att få sätta tänderna i #Nintendos hårdvaruklenare men med en helt ny kontroll försedda spelmaskin. I Japan lanseras Wii den 2 december medan Europa och övriga världen, med ett par undantag, får vänta till den 8 samma månad. FZ bevakar inte släppet på plats, men @Spiken tillbringade helgen i Danmark, där en flock Wii-maskiner fick smaka på vår ärrade skribents nypor.

Premiären tycks ha gått avsevärt lugnare till än det kaos som omgärdade [[PS3]]-lanseringen häromdagen. Gamespot rapporterar om städade köer och allmänt lugnare stämning. Kanske skvallrar det om olika målgrupper (Nintendo nämns ibland som mer "barnvänlig" än övriga konsolerr), mindre intresse eller helt enkelt att tillgången möter efterfrågan.

Kontrollen, ja. Wiimote kretsar till stor del kring rörelsekänslighet, och även PS3:ans pad är begåvad med detta. Det ger utvecklarna intressanta möjligheter att ta till nya grepp i spelen. Shacknews har plitat ihop en artikel som kort går igenom två racingspel till vardera maskin, med betoning på hur kontrollerna fungerar.

Nej det kan man inte. Antingen köper man Wii-versionen eller GC-versionen. Däremot går det att köra GC-verren på Wii eftersom den kan köra de spelen också men man måste använda GC-kontrollen. 20/11 Bra info, hysteriskt dassig grafik på första sidan http://www.fz.se/_hhimage.php?id=620&type=0. 20/11 jag har kollat lite videorecensioner på gamespot och inget wii spel har kommit upp i 9.0 där, iofs inget att bry sig om men jag vart efter sett på zelda att jag kanske skaffar spelet till GC istället. 20/11 Skaffar Wii först när det börjar komma lite mer titlar, just nu är det bara Zelda som känns intressant, Mario Galaxy verkar trevligt också men det kommer väl först om ett tag, bättre att vänta tills det finns lite titlar värda att införskaffa. Zelda är... 20/11 Har för mig att man kan köra gc v. av zelda till både wii och gc man får välja när man startar spelet men är osäker jag kan ha fel också. 20/11 Tony Hawk verkar iofs suga enligt de reviews som finns.. Fixar nya Zelda till min GC, tror (tyvärr) att kontrollern är rätt så överskattad, säkert kul så länge det känns hyffsat nytt, men i längden nja. Samma sak med rumble-grejen, var väl också lite... 20/11 Jo men nu handlade det ju inte om att jämföra spelen i sig mellan olika konsoler, utan mer konstatera att lanseringsspel oftast är relativt svaga 20/11 Wii sports fick en 2:a eller nåt men jag tror det är lite skillnad på vilken publik det är riktat till. Wiisports är ett ganska perfekt sätt att få in nongamers, som någon nämde i sin preview. Hans ej spelade fru la beslag på wiin och spelade tennis som... 20/11 imo är det bara Zelda som är intresant. Just nu börjar jag luta åt ett 360 istället för ett ps3.. 20/11 För oss som lever i nutiden så är det inte relevant huruvida spelen som släpps är lanseringstitlar eller inte. Ska bli intressant och se vad för spel som hinner komma ut till de olika tvspelen i december och mars. 20/11
Skicka en rättelse