I dag hade [[Wii]], den tredje och sista <img align="right" src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/Danish_Electronic_Entertainment_Expo/P1010452.thumb.jpg" width="128" height="96" border="1" hspace="5" vspace="5"></img>av vad som brukar kallas nästa generations konsoler, världspremiär. USA blev först att få sätta tänderna i #Nintendos hårdvaruklenare men med en helt ny kontroll försedda spelmaskin. I Japan lanseras Wii den 2 december medan Europa och övriga världen, med ett par undantag, får vänta till den 8 samma månad. FZ bevakar inte släppet på plats, men @Spiken tillbringade helgen i Danmark, där en flock Wii-maskiner fick smaka på vår ärrade skribents nypor.

Premiären tycks ha gått avsevärt lugnare till än det kaos som omgärdade [[PS3]]-lanseringen häromdagen. Gamespot rapporterar om städade köer och allmänt lugnare stämning. Kanske skvallrar det om olika målgrupper (Nintendo nämns ibland som mer "barnvänlig" än övriga konsolerr), mindre intresse eller helt enkelt att tillgången möter efterfrågan.

Kontrollen, ja. Wiimote kretsar till stor del kring rörelsekänslighet, och även PS3:ans pad är begåvad med detta. Det ger utvecklarna intressanta möjligheter att ta till nya grepp i spelen. Shacknews har plitat ihop en artikel som kort går igenom två racingspel till vardera maskin, med betoning på hur kontrollerna fungerar.