Som FZ tidigare [n=16176 kunnat berätta] har #Microsoft för drygt två veckor sedan utlovat att [[Xbox 360]]-ägare skall kunna köpa HD-upplösta tv-serier och filmer via Internet. Initiativet - som kallas Video Marketplace - är nu sjösatt och fungerar även i Sverige för den som har skaffat en nordamerikansk användarprofil på onlinetjänsten [[Xbox Live]]. Ett standardupplöst tv-program kostar 160 så kallade Microsoft Points (~14 kronor) och ett HD-upplöst program 240 poäng (~ 22 kronor) medan filmerna kostar 320 poäng (~ 29 kronor) respektive 480 poäng (~ 43 kronor) beroende på upplösning. Den som köper HD-upplöst material får som lax på löken de lågupplösta versionerna utan extra kostnad.

<img src="http://images.usatoday.com/life/_photos/2004/2004-06/29-dvd-s..." width="80" height="80" alt="Bild från The Shining" style="margin-bottom: 6px;"></img>
Nu till Xbox 360Bland de tv-program som nu finns tillgängliga nämns bland annat den första och kultförklarade [[Star Trek]]-serien, tre CSI-serier, Jackass, Pimp My Ride, realityshowen Hogan Knows Best, flertalet tecknade program (bland annat South Park, Beavis & Butt-Head och Family Guy) samt en hel hög program som svensk tv aldrig visat. Vän av ordning noterar att flertalet tv-program tillhandahålls av tv-nätverken Comedy Central och Spike TV - två välrenommerade kanaler som inte sänder i Sverige. FZ:s cineaster kan måhända glädjas åt att även hitta filmer som Stanley Kubricks hotellrysare The Shining, framtidseposet V for Vendetta, katastrofdramat Poseidon och andra filmer av mer lättsmält karaktär.

<img src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/Xbox_360/Xbox_360_-_3qrtr_eps_jpgcopy.thumb.jpg" width="75" height="75" border="1" hspace="5" vspace="5"></img>
Ny hårddisk på g?Lanseringen - som torde vara extra intressant för den som inte vill vänta på att svenska tv-kanaler och biografer själva köper in tv-serier och filmer - belyser på nytt behovet av mer tilltagna hårddiskar till Xbox 360. En två timmar lång och HD-upplöst spelfilm är närmare 6 GB tung och fyller därmed en knapp tredjedel av den totala lagringskapaciteten på 20 GB. Trots att Microsoft själva upprepade gånger [n=15899 förnekat envisa rykten] om nya och större hårddiskar är ett slutgiltigt besked ändå bara en tidsfråga - inte minst med tanke på att ett begränsad lagringsutrymme också starkt begränsar möjligheten till tv- och filminköp.

?

Vad tycker du? Är det bra att Microsoft erbjuder videomaterial på det här viset? Är dryga 40 kronor ett skäligt pris för en HD-upplöst film - och vilka följder kan initiativet få för den svenska mediabranschen? Sjung ut dina åsikter om Video Marketplace i FZ Forum!

Skicka en rättelse