För en 14-årig pojke från Dalsland gick det inte att sätta gränser för spelandet. Timmar blev till kvällar, kvällar blev till nätter och nätter blev till dygn. Hans föräldrar reagerade på att han till slut varken sov eller gick till skolan och vände sig till kommunen för hjälp.

Nu kommer beslutet från länsrätten - pojken tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga. Att pojken efter flera års spelande blev aggressiv när föräldrarna satte gränser, var en av anledningarna till det här.

- Föräldrar måste lära sig att sätta gränser, kommenterar Mikael Ericsson på företaget NoGame.

NoGame är ett företag som startades för att hjälpa människor som missbrukade pengaspel, men som efter många samtal från oroliga föräldrar även började arbeta med barns spelmissbruk.

Länsrättens dom lät så här:

Den omhändertagne 14-åringen "...deltar inte i några sociala aktiviteter. Han går inte i skolan, isolerar sig och lämnar sällan sitt hem eller sitt rum. Han sover på dagarna och spelar strategispel på datorn på nätterna. Han handlar impulsivt och blir aggressiv när familjen försöker bryta hans mönster och sätta gränser för honom"

?

Vad tycker du? Känner du att du har kontroll på ditt spelande? Sätter din omgivning gränser för dig och hur uppfattar du dem? Diskutera i vårt forum!

själv kan jag tycka att det är svårt att begränsa sitt spelande när man har väldigt roligt med ett spel, som tex quakeworld eller något ww2 fps eller rts går hyffsat i skolan ändå och är inne på mitt 3e år på universitetet det var värre förr när man var... 30/11 Det kanske jag inte beskrev så bra i meddelandet men jag fastnade mycket för mig själv, ej bara framför datorn. men tack vare min flickvän och mina kompisar som inte lät mig va ensam, så mår jag bättre. Min mamma mådde inte så bra heller och om jag säge... 30/11 Och det var det jag menade med "Så länge sysselsättningen inte blir en direkt belastning för dig eller samhället dvs...". Hoppas ni förstod det. 30/11 haha bra sagt! Lite ovårdat kanske men ändå! 30/11 exakt.. du får göra vad fan du vill men när du vill ha mina jävla skattepengar för att finansiera ditt spelande 24/7 så kan du ta dig i dalen. 30/11 Hur kan det bevisa? När jag var 10 började jag med c64 - sen gick det vidare till Amiga och sen på 90 talets mitt blev det pc. Jag har spelat ungefär lika mycket sen 1982 som jag gör idag. Typ mellan 3 och 24 timmar om dygnet beroende på hur mycket tid... 30/11 Hmm tråkigt när sånt här händer .. Dock så är det vell inte så ofta : / .. Finns jue andra saker som e i värre tillstånd än spelvärdens och dess nackdelar : / Nog för att man inte ska skita i det . Man ska jue försöka hjälpa de som har det svårt med spe... 30/11 det är dumt att bannlysa en liten nackdel, när man väl är beroende nekar man det hela tiden så man skulle nog behöva lite hjälp så att man kan klara sig i det framtida livet sen så får man som sagt göra så man själv vill 30/11 Känner igen det där. Folk liksom försvinner från verkligheten o allt är bara lvl hit o guild dit! 30/11 Fasen man blir ju mörkrädd! Dagens gamer-ungdom (jag är född 85 så jag tycker mig vara gammal i gamervärlden) har inte behövt kämpa ett skit för sina datorer. Jag minns när man vart hur lycklig som helst över att fått hem en dator o kunde lirar C&C. Min... 30/11
Skicka en rättelse