Är det skadligt för ögonen att tillbringa för mycket tid framför en bildskärm? Frågeställningen - som skall ha visst stöd av japanska forskningsrön - är aktuell i ett examensarbete hos Karolinska institutets optikerprogram. I ett försök att bevisa motsatsen söker initiativtagaren Henrik Askestad frivilliga spelare i Stockholm som även kommer att besöka [[DreamHack]] nu på lördag.

Försökspersonerna kommer att få testa ögonens inre tryck före och under [[LAN]]-evenemanget - en procedur som skall vara smärtfri och bara ta någon minut i anspråk. Befinner du dig i Stockholm och kan tänka dig att göra en god gärning och ställa upp nås Henrik Askestad på e-mailadress examensarbete_henrik (at) hotmail.com alternativt telefon 0707-38 82 97.

Twitch, jag var äldre än så då det sket sig. Jag jobbade nattpass och märkte att det helt plötsligt så fanns det dubbelt så många instrument att läsa av. Optikern sa att det kunde vara en hjärntumör så det blev en specialläkare som skrev ut prismor. Nu... 30/11 Om det ni säger stämmer så behöver jag aldrig oroa mig, när jag är uttryckad så vrider har ögonen åt alla håll och kanter, kanske har hjälpt till att jag inte är närsynt efter skärmtittande sen 2½års ålder :) 29/11 Musklerna blir förslappade om man bara focuserar på samma avstånd väldigt länge och ofta. Så börja träna ögonen. -Håll upp handen framför ansiktet så nära som du kan utan att det blir suddigt. Titta på handen och titta sedan på något långt borta, titta... 29/11 Tror knappast det kan vara skadligt men däremot har jag läst om folk som fått slappa ögon, dvs de tar tid på sig att byta fokus mellan långt/kort seende eftersom musklerna i ögonen aldig får jobba. Men det beror ju inte på datorn/skärmen i sig utan att... 29/11 Läste om nyheten. SKADLIGT för ögonen lär det ju inte vara. Däremot så ändras ögonens optiska fömåga till närsynthet. Sen så förstår jag inte riktigt hur man får ut resultat av denna undersökninge. SJÄLVKLART kommer ögonen efter 3 dyngs datorsittande... 29/11 Pfft, jag stavar precis som man ska, sen att jobbiga skåningar inte kan läsa är väl inte mitt fel? 29/11 Har nog inte med själv strålningen att göra utan att man sitter och stirrar på ett objekt på nära håll konstant. Ögat ställer in sig på att vara närsynt då du använder ögat mest till de. Börja utnyttja långseendet lite mer så kan det kanske bli bättre. 29/11 Sedan jag började på allvar att spela och programmera har jag blivit otroligt närsynt. Det är sällan man får synfel i såpass hög ålder som jag (21) och troligtvis beror det på mitt datorsittande. Och så vitt jag vet finns det flera rön och forskningsres... 29/11 Korrelation/växelverkan visar inte nödvändigtvis orsaken. Om man dör i sömnen så beror det förmodligen inte på att man sover. Om man äter bröd hela sitt liv och dör så beror det inte på brödet nödvändigtvis. 29/11 Kan du ge dig fan på att det är. Har aldrig haft så dålig syn som nu har jag märkt. Vad har jag gjort i mitt liv i princip?', Jo, spelat dator!. 29/11
Skicka en rättelse