En färsk rapport visar att skillnaderna mellan kvinnor och män, sett till barn och äldres spelande, inte skiljer sig nämnvärt. Däremot blir statistiken betydligt mer dramatiskt sett till tonåringar och unga vuxna.

En ny rapport talar sitt tydliga språk: de svenskarna som lägger ner mest tid på spel är unga män.

För tolfte året i rad har .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) gett ut rapporten Svenskarna och Internet, som bland annat handlar om vårt spelande. I undersökningen har över 3000 svenskar i åldrarna 3-99 tillfrågats om sina spelvanor.

Ungefär hälften av oss spelar, men sett till kön och ålder är skillnaderna stora. Det märks inte i tidigt; flickor och pojkar i åldrarna 3-10 spelar ungefär lika mycket. Också på de äldre spelarna är könsskillnaderna mer jämlik. Men däremellan märker vi kraftiga differenser.

Medan tjejer från 10-årsåldern fattar tycke för bloggar och sociala nätverk och därav minskar sitt spelande, så går utvecklingen rakt åt motsatta hållet för killarna. 90 procent av män i åldern 16-25 spelar medan motsvarande kvinnliga siffra är 60 procent. Ännu tydligare blir skillnaden om vi tittar på det dagliga spelandet. Varannan grabb i 12-15-årsåldern spelar men bara 15 procent av tjejerna gör detsamma.

I tabellen undertill ser vi tydligt utvecklingen. Män och kvinnors spelintressen når en topp ungefär samtidigt, men männens är dramatiskt mycket högre.

Andel i de olika åldersgrupperna som dagligen spelar.

Du jag kan hålla med om en hel del av det du skriver. Jag tycker absolut att man inte ska gnälla - utan istället skapa egna communities (vilket många tjejer faktiskt gör). Man ska absolut inte avstå från att spela (om man tycker det är kul) bara för att... 24/11 Jag valde att inte svara på att jag skulle läsa artikeln eftersom jag har redan läst den och där står det ingenstans om att något enskilt spel skulle huvudfaktor över att så många killar spelar. Det står inte ens om ett enda spel överhuvudtaget, det stå... 24/11 Visst, vi kan hålla med varandra på att det finns en bit kvar att gå i Sverige, men nu byter du tema. Poängen jag gjorde var inte att försvara idioterna som höll på med våldtäktsskämt. Ingen tvingade tjejen att vara med i klanen och till slut så hoppade... 24/11 Sluta vika av från ämnet bara för att slippa erkänna att jag har rätt. Tog du åt dig för ett så oskyldigt ord som pucko? Ja ta åt dig, gärna för mig. 24/11 Inser att jag svarar lite sent på detta, har inte varit inloggad. Självklart tycket inte jag att kvinnor ska få någon sorts särbehandling för att de är "svaga varelser". Nu är det ju dock så att det är sexistiska kommentarer jag syftar på - något som... 22/11 Personangrepp nu också, ökar ditt påstående ännu mer. 20/11 Se artikel, pucko! 20/11 +1 19/11 Jag läste hela tråden efter att jag såg dig skriva detta. Jag hittade ett (1) inlägg som jag skulle kunna klassa som hätskt. Det jag ser är snarare en vanlig dag i fz:s kommetatortrådar. Och då är FZ en vuxnare sajt än många andra spelsajter. Det är int... 19/11 Bästa källreferensen nånsin. Dude, get real 19/11
Skicka en rättelse