Risken för piratkopiering får Ubisoft att lägga ner spelet tre månader innan releasen. Pc-spelarna får se fram mot gratisspelet Ghost Recon Online istället.

#Ubisoft har lagt ner Windows-versionen av #Ghost Recon: Future Soldier. Beskedet kommer mindre än tre månader innan spelet skulle ha släppts, och som orsak anges pc-plattformens problem med piratkopiering.

Ubisoft fruktar att Future Soldier piratkopieras i stor skala, och istället ger man pc-spelarna #Ghost Recon Online, en free 2 play-variant av den gamla soldatkrigarserien.

Ghost Recon Online-producenten Sébastien Arnoult förklarar beslutet för #PC Gamer:

– När vi började utveckla Ghost Recon Online hade vi Ghost Recon: Future Solder i åtanke: att porta något på klassiskt vis utan avancerad utveckling, för vi vet att 95 procent av våra kunder kommer piratkopiera spelet. Så vi sa okej, vi måste ändra inriktning.

Arnoult menar att gratisspelet Ghost Recon Online och nedläggningen av Future Soldier är svaret på spelarnas önskemål.

– Till användare som traditionellt hämtar sina spel från Pirate Bay säger vi "Okej, kör på. Det här är vad ni bett om. Vi lyssnar på er – vi ger er den här upplevelsen. Det är enkelt att ladda hem, det har inget DRM som grumlar upplevelsen."

Han fortsätter:

– Vi måste anpassa oss, vi måste omfamna situationen istället för att ignorera den. Det är den huvudsakliga tanken bakom Ghost Recon Online och det beslut vi fattat att gå i den riktningen.

Ubisoft har på senare år gått i klinch med pc-spelarna flera gånger, bland annat genom att utrusta pc-spelen med hårda DRM-skydd (bl.a. med krav på ständig uppkoppling medan du spelar), Windows-versioner som släpps betydligt senare än konsolvarianterna och kaxiga uttalanden av utvecklarna.

Häromdagen menade Stanislas Mettr, som jobbar med #I Am Alive vars pc-version också lagts ner, att pc-spelarna "bitchar" och att många av dem nog inte skulle betala för spelet. Han tillade att det är svårt att få pc-portningar att gå runt ekonomiskt. Och det senaste budet från fransoserna tycks alltså vara pc-spel anpassade till en spelvärld fylld av piratkopiering.

Ghost Recon: Future Soldier släpps till format som Ubisoft anser mindre ansatta av pirater den 9 mars nästa år. Ghost Recon Online var tänkt att släppas i år, men vi har inga färska besked om exakt när.

Skicka en rättelse