Valve-bossen hävdar att piratverksamheten till pc främst beror på bekvämlighet – inte på priset.

#Valves starke man Gabe Newell säger att piratverksamheten till pc främst beror på bekvämlighet, och inte på att prislapparna är för höga. Eftersom Valves Steam-tjänst erbjuder så god tillgänglighet till så enormt mycket spel så har piraterna i praktiken blivit ett "ickeproblem" för företaget, säger han till The Cambridge Student Newspaper.

– Rent generellt tror vi [Valve] att det föreligger en stor missuppfattning angående piratverksamhet. Piratverksamhet är nästan alltid ett service-problem och inte ett prissättningsproblem, säger Gabe Newell.

– Om en pirat erbjuder en produkt var som helst i världen 24/7 och möjlig att köpa från din egen dator, till exempel, och den lagliga tillhandahållaren [istället] säger att produkten är regionslåst och kommer till ditt land tre månader efter USA-släppet och bara kan köpas vid en traditionell spelbutik, så är piratens service mer värdefull [för kunden]. De flesta DRM-lösningar minskar produktens värde genom att antingen direkt begränsa en konsuments användande, eller genom att skapa osäkerhet.

Som exempel på hur Steam lyckats övervinna piraterna nämner Gabe Newell det ökända piratnästet Moder Ryssland.

– Vårt mål är att skapa ett större service-värde än piraternas, och detta har varit så framgångsrikt för oss att piratverksamhet i praktiken är ett icke-problem för vårt företag. Innan vi steg in på den ryska marknaden till exempel, så fick vi höra att Ryssland var slöseri med tid eftersom alla skulle pirata våra produkter. Nu håller Ryssland på att bli vår största marknad i Europa.

Använder du Steam, och vad tycker du i sådana fall om Valves digitala distributionstjänst?

Steam hade mycket problem i början. Men idag är det en riktigt snabb och stabil tjänst absolut. Det stora problemet med Steam enligt mig är deras höga priser. Jag köper hellre mina spel från Webhallen för 150-200kr mindre och får dessutom en fysisk kopi... 02/12 Steam = FTW. Steam är det bästa enligt mig sen man skapade spelen. Komma åt nästan ALLA spel och när som hälst, och med ett knapptryck. Cooooooooooooooooooooooooooooooooool.... Dock tycker jag piraterna är bra. Man ska ju inte köpa grisen i säcken eller... 02/12 selling games like a baws *applause* take that, Ubifail. för övrigt, bara jag som känner att Ubisoft har blivit det nya EA? 30/11 Steam är ett väldigt smidigt sätt att handla spel. Det är smidigt att handla, du får spelet direkt, du slipper tänka på att ladda hem patchar och det är väldigt smidigt att spela ihop med polarna. Tyvärr är oftast spelen väldigt mycket dyrare på steam,... 30/11 Angående priserna på Steam så är det utvecklarna/utgivarna som står för prissättningen på sina titlar. "Steam allows developers and publishers to change prices and restrict game availability depending on the user's location. This can cause some games... 29/11 Priset är inte i första hand anledningen (om det varit det så hade spel sedan länge varit en död industri, även musikbranschen hade varit det). Folk är visst beredda att betala för något de kan få tag på gratis, tror du mig inte så kan du kolla upp hur... 29/11 Pirat = köpa?, lycka till säger jag bara, för det finns ingen produkt eller tjänst som kan konkurrera med GRATIS! 1. Piraterna har öppet shoppen 24/7, det har mr newell helt rätt i 2. Att dem sen skulle ta betalt, ja kanske några men majoriteten går eft... 29/11 Haha, sant. Jag kanske förtydligar lite överdrivet mycket ibland. :P 29/11 Precis av samma anledning tar inte spelutgivarna krafttag mot Gamestop när det gäller att de säljer spel i andrahand, Gamestop är ett nödvändigt ont (hycklare är de i mina ögon oavsett). Så länge fysiska kopior finns i butik så länge kommer även prisern... 29/11 Ett av de större skälen är just att de säljer fysiska kopior i butik. Butiker kommer inte köpa in spel för försäljning om de som säljer till dem själva erbjuder spelen billigare via en annan källa. Butiker slutar sälja--> arga konsumenter --> spelföreta... 29/11
Skicka en rättelse