Det enda bestående minnet av Torgets miljardsatsning under 90-talet träder in i moppeåldern i dag. Grattis, Fragzo... FZ!

15 år har gått sedan vad som skulle komma bli Sveriges största #Quake-sajt tog sina första stapplande steg. Det var kring den 9 december 1996 som @Phat försökte stilla landets våldsamma hunger efter servrar, filer, nyheter och information om det där actionspelet alla snackade om. Han namngav sin skapelse FragZone och resten är, som det heter, speljournalistisk historia.

Eller med hans egna ord:

– Jag kunde knappast drömma om att den lilla nördsajt som jag skapade, fragzone.se, skulle växa till Sveriges främsta och att den skulle bli det enda kvarvarande minnet från 90-talets största Internetsatsning – Torget.

FZ fyller alltså moppe i dagarna, och vi kan konstatera att det hänt en del sedan dess. Sedan en tid tillbaka täcker vi fler spel än Quake; vi har i dagsläget närmare 20 000 titlar i speldatabasen. Utöver det har vi skrivit en bra bit över 1600 spelrecensioner genom åren och i det nuvarande nyhetsarkivet, som börjar år 2003, finns sisådär 40 000 poster.

Göran Fröjdh är alltså mannen som startade det hela. När FZ firade 10-årsjubileum berättade han historien om FZ, om hur sajten blev till och vad som låg bakom. I dagarna har han gjort ett nytt besök i sitt minne och fått fram en intervju med sig själv från 1998, när FZ fortfarande hette FragZone och var en i sammanhanget färsk kreation. Länkar till dessa båda historiegenomgångar finner du nedan.

Mot den bakgrunden tycker vi att det är okej att ge oss själva ett stort grattis. Vi vill också sända ett stort tack till alla er som varit med oss genom åren – gamla som nya medlemmar och medarbetare. Det är ni som gjort oss till vad vi är.

Tack för de här 15 första fantastiska åren, och välkommen att göra oss sällskap in i en minst lika fantastisk spelframtid!

Skicka en rättelse