Det missionerande kopimistsamfundet meddelar att deras tro, kopimismen, erkänts som officiell religion i Sverige av Kammarkollegiet. Vad som får just kopimismen att sticka ut är att den ser informationsdelning som det heligaste som finns. Syftet är att alla medlemmar av trossamfundet ska agera autonomt för att stimulera religionens grundläggande budord.

Detta innebär inte på något sätt att spridningen av upphovsrättsskyddat material skulle vara juridiskt lagligt, även om det sannerligen kommer väcka debatt inom ämnet. Inte minst med den pågående SOPA-debatten som präglar internets framtid.

Därtill är det som samfundets namn förtäljer en missionerande religion, vars syfte är att få alla andra att följa den, i informationsdelandets och kunskapens namn.

Kopimismens grundläggande budord är som följer:

  • Kopiering av information är etiskt rätt.

  • Spridande av information är etiskt rätt.

  • Remixande är en heligare typ av kopiering än den perfekta, digitala kopieringen, då remixande är

  • korskopiering av en mångfald av information.

  • Att kopiera eller remixa information som förmedlats av en annan person ses som en akt av respekt och ett starkt uttryck för acceptans och kopimistisk tro.

  • Internät är heliga.

  • Kod är lag.

Deras präster, opar, innehar alltså den ambivalenta makten av absolut tystnadsplikt. Det vill att det som sagts till en open, så länge det är i bikt- eller själavårdande syfte, inte får omnämnas till någon annan vare sig i skrift, verbalt eller på annat sätt.

Det är lätt att ställa sig frågan om en religion faktiskt kan bygga på vad som helst.

– Ja, ett trossamfund kan i princip se ut hur som helst. Vad som är avgörande är samfundets egenbild. Det ska vara en gemenskap för religiös verksamhet. Den tron kan se ut lite hur som helst och det är så att säga kvintessensen i det hela. Myndigheterna ska inte ha någon uppfattning om vad samfunden tror på, understryker han, säger Bertil Kallner, chefsjurist på kammarkollegiet till Dagens Nyheter.

Utöver det har Det Missionerande Kopimistsamfundet en address som är c/o Ung Pirat, Piratpartiets ungdomsförbund, vilket självklart skapar en del nätpiratande kopplingar.

– Men vi har egentligen inga andra kopplingar till Piratpartiet än att vi har många överlappande medlemmar, säger Gerson vidare till DN.

För att bli del av samfundet krävs att man genomgår "en rit" som innebär att man skickar in sitt personnummer och på något sätt kopierar samfundets symbol, vilket är en pyramid med bokstaven K i.

Det tog tre försök för grundaren av samfundet, filosofistudenten Isak Gerson, att få Kammarkollegiets erkännande.

Självklart väcker det här en hel del funderingar och bäddar för diskussion. Vad tänker du, vare sig det är för, emot eller som värderingsoladdad betraktelse?